Velkommen til Beijing

En times taxakørsel i Beijing koster det samme som det koster at sætte sig ind i en taxa i Danmark. Man gør dog klogt i at have allieret sig med et kort, så man kan udpege ens destination for chaufføren. Selv om alle taxachauffører i Beijing har taget et engelskkursus op til OL, så forstå de ikke et muk på hverken engelsk, tysk eller andre fremmedsprog.
Foto: Peter Leth-Larsen

Velkommen til Beijing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indkvartering med forhindringer. Ikke alle taxachauffører taler engelsk, som det ellers er lovet. Læs om de første oplevelser Fyens Stiftstidendes udsendte fik med mødet med Beijing.

Det gik for glat. Alt for glat. Foruroligende glat. Og det holdt da heller ikke længe.

Efter en behagelig og effektiv modtagelse i Beijings lufthavn var vores næste stop det hotel, vi skulle overnatte på en enkelt nat inden den endelige indkvartering i medielandsbyen.

Og så fik vi lige som en forsmag på, at hvis der er noget, kineserne ikke er ret gode til - og det er der helt åbenlyst - så er det at tænke i andre end lige, konkrete og forudbestemte baner.

For Fortuneland International Hotel stod jo ikke på kinesernes seddel - det er ikke et officielt OL-hotel. Derfor måtte vi droppe shuttlebus og OL-taxaer og gå et niveau ned til lufthavnens underetage og tage et helt almindelig kinesisk taxa.
En times taxakørsel i Beijing koster det samme som det koster at sætte sig ind i en taxa i Danmark. Man gør dog klogt i at have allieret sig med et kort, så man kan udpege ens destination for chaufføren. Selvom alle taxachauffører i Beijing har taget et engelskkursus op til OL, så forstå de ikke et muk på hverken engelsk, tysk eller serbokratisk.
En times taxakørsel i Beijing koster det samme som det koster at sætte sig ind i en taxa i Danmark. Man gør dog klogt i at have allieret sig med et kort, så man kan udpege ens destination for chaufføren. Selvom alle taxachauffører i Beijing har taget et engelskkursus op til OL, så forstå de ikke et muk på hverken engelsk, tysk eller serbokratisk.
Foto: Peter Leth-Larsen

Spejlblank taxachauffør

Det blev på flere måder et niveau ned. Ikke mindst i den mellemfolkelige forståelse.

Godt nok har kineserne lovet, at samtlige omkring 100.000 taxachauffører i Beijing vil tage imod alverdens turister på engelsk - det gør de bare ikke.

Og det berømte kinesiske smil var også mere end vanskeligt at få øje på ved vores første chauffør.

Han havde fyldt bagagerummet op med alskens skrammel, og da han ikke tillod bagage i bilen, måtte vi bestille en vogn mere.

Men det var ikke det største problem.

Vi viste ham sedlen med hotelnavnet - vi kunne lige så godt have vist ham opskriften på boller i karry. Han fattede intet.

Hjælpen var dog nær. Den var ikke hulens effektiv, men den var nær.
En times taxakørsel i Beijing koster det samme som det koster at sætte sig ind i en taxa i Danmark. Man gør dog klogt i at have allieret sig med et kort, så man kan udpege ens destination for chaufføren. Selvom alle taxachauffører i Beijing har taget et engelskkursus op til OL, så forstå de ikke et muk på hverken engelsk, tysk eller serbokratisk.
En times taxakørsel i Beijing koster det samme som det koster at sætte sig ind i en taxa i Danmark. Man gør dog klogt i at have allieret sig med et kort, så man kan udpege ens destination for chaufføren. Selvom alle taxachauffører i Beijing har taget et engelskkursus op til OL, så forstå de ikke et muk på hverken engelsk, tysk eller serbokratisk.
Foto: Peter Leth-Larsen

Hjælpsomme kinesere

På et tidspunkt stod fem kinesere stimlet sammen om vores seddel, der blev ringet rundt, der blev parlamenteret, der blev gestikuleret.

Så længe, at vores chauffør til sidst ikke længere bare kunne se på, mens dagsomsætningen forsvandt ud i den disede middagsluft, så han tog kufferterne ud af bagagerummet og lod os forstå, at vi måtte finde en anden løsning.

Det gjorde vi så. På forunderlig vis lykkedes det i skøn forening tre-fire kinesere at finde frem til adressen og gjort et par chauffører forståeligt, hvor de skulle køre os hen.
En lille dreng kunne pludselig ikke holde sig længere i en af Beijings hutonger, som der bliver færre og færre af, efterhånden som de bliver erstattet af højhuse.
En lille dreng kunne pludselig ikke holde sig længere i en af Beijings hutonger, som der bliver færre og færre af, efterhånden som de bliver erstattet af højhuse.
Foto: Peter Leth-Larsen

Smilende

Vores chauffør var fantastisk. Smilende, grinende, talende, venlig - men engelsk, det kunne han ikke et kvidder af. Han virkede ærligt talt lidt forvirret, da en kvindestemme i radioen bød os velkommen på engelsk, da vi satte os ind i taxaen.

- Hvad dælen er der galt med radioen, så han ud til at tænke - han sendte helt tydeligt ikke på samme frekvens som kvinden.

Nå, men vi kom af sted, og selv om vores snakkende og smilende ven ikke virkede som verdens skarpeste stifinder, holdt han pludselig foran hotellet.

Verdensklasse.

Og lidt mere overbevisende end velkomsten i receptionen.

Den venlige dame havde endog meget vanskeligt ved at forstå, at vores OL-akkreditering også fungerede som visum.

Indtjekningen tog en god halv time - plus den halve time, der gik, inden værelserne var blevet gjort klar.
Overalt summer det af liv - også når aftenmørket sænker sig rundt om i millionbyen. Som her i en lille handelsgyde i byens centrum, hvor de lokale køber ind.
Overalt summer det af liv - også når aftenmørket sænker sig rundt om i millionbyen. Som her i en lille handelsgyde i byens centrum, hvor de lokale køber ind.
Foto: Peter Leth-Larsen

Mange forhindringer

En første dag med forhindringer - forhindringer, vi helt givet møder flere af i de kommende godt to uger.

For godt nok er der masser af hænder til at hjælpe - de ved bare ikke altid hvordan.

Læs mere fra Fyens Stiftstidendes udsendte i OL-tillægget i Fyens Stiftstidende hver dag under OL
Aftenmarkedet for enden af Wangfujing myldrer af mennesker og spændende muligheder for mad. Her kan man købe alt fra stinkende tofu til grillet kylling på spyd.
Aftenmarkedet for enden af Wangfujing myldrer af mennesker og spændende muligheder for mad. Her kan man købe alt fra stinkende tofu til grillet kylling på spyd.
Foto: Peter Leth-Larsen
Så er der serveret - maser af friske grøntsager og frisk kød. Nede i de mindre gader og gyder, hvor der ikke kommer så mange turister, kan maden se anderledes ud.
Så er der serveret - maser af friske grøntsager og frisk kød. Nede i de mindre gader og gyder, hvor der ikke kommer så mange turister, kan maden se anderledes ud.
Foto: Peter Leth-Larsen
Alle ingredienser er lagt frem til frit skue. Komaver, krabber og spyd med forskellige former for tang - og her forskellige former for drikkevarer.
Alle ingredienser er lagt frem til frit skue. Komaver, krabber og spyd med forskellige former for tang - og her forskellige former for drikkevarer.
Foto: Peter Leth-Larsen
Den første taxa-chauffør opgav til sidst at tage os med - han anede ganske simpelt ikke, hvor vores hotel skulle findes. Siden mødte vi en anden, der var smilende og venlig.
Den første taxa-chauffør opgav til sidst at tage os med - han anede ganske simpelt ikke, hvor vores hotel skulle findes. Siden mødte vi en anden, der var smilende og venlig.
Foto: Peter Leth-Larsen

Velkommen til Beijing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce