Vandpolo

Foto: PolFoto

Vandpolo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
I tidernes morgen foregik vandpolo ved, at deltagerne sad i vandet på en flydende tønde og spillede bolden til hinanden ved hjælp af en stav, som ligner den, man bruger i polo. Dagens vandpolo ligner imidlertid slet ikke polo på nogen punkter.

Det var London Swimming Association, der i 1870 skrev reglerne ned til den type vandpolo, vi kender i dag. Dengang var det tilladt at holde modstanderen under vand, at holde bolden under vand og at lave mål med begge hænder – tohåndskast – hvilket ikke er tilladt i dag.

Vandpolo fik sin OL-debut for mændenes vedkommende i år 1900 i Paris og har været på det olympiske program lige siden. Kvinderne derimod blev nødt til at vente 100 år og fik først deres OL-debut i Sydney i år 2000. Ved de første seks olympiske lege, hvor vandpolo blev afviklet, vandt Storbritannien guld, for præcis som polo var vandpolo meget populær hos briterne.

Vandpolo ved OL
Vandpolo er en holdsport med syv spillere på hvert hold, hvoraf en af dem er målmand. På udskiftningsbænken sidder yderligere seks spillere, hvoraf en af dem kan være reservemålmand.

En vandpolokamp spilles over fire perioder a syv minutters effektiv spilletid med pauser på to minutter mellem hver periode. Hvert hold har desuden mulighed for at holde to etminutters timeouter i løbet af en kamp.

Hvis en kamp ender uafgjort efter den ordinære spilletid, skal holdene ud i forlænget spilletid på to gange tre minutter.

Hver periode begynder med, at alle holdets spillere står på mållinjen, og bolden placeres på midten af banen på en lille flydende plade. Når dommeren fløjter, hives pladen væk under bolden, og begge hold forsøger nu at nå først frem til bolden.

Det hold, der er i angreb, har 35 sekunder til at score et mål. Hvis det ikke lykkes, får det andet hold bolden, og de kan begynde at etablere et angreb. Når der er scoret, svømmer hvert hold tilbage til sin egen banehalvdel, og det hold, der er blevet scoret imod, sætter spillet i gang.

To dommere holder øje med spillet og kommunikerer deres beslutninger videre ved hjælp af tegn eller ved at fløjte.

Spillerne må f.eks. ikke røre bunden af bassinet. De må heller ikke holde bolden med begge hænder eller slå til bolden med en knytnæve, dog undtagen målmændene. Hvis man ikke overholder reglerne, kan man risikere at blive udvist i 20 sekunder. Når en spiller har fået tre gange 20 sekunders udvisning, bliver han/hun diskvalificeret og må ikke længere være med i kampen. Der må dog komme en anden spiller ind i stedet for, når de 20 sekunder er gået.

Hvis man slår en modstander, kan man blive udelukket fra hele kampen, og holdet må ikke sætte en anden spiller på banen i stedet for, men må derimod klare sig med blot seks spillere. Hvis en spiller overtræder en regel inden for fire meter-linjen, har dommeren mulighed for at dømme straffekast.

I mændenes turnering deltager 12 hold, der er fordelt i to grupper. De to gruppevindere er automatisk kvalificerede til semifinalerne, mens toerne og treerne i de to grupper skal spille om de to sidste semifinalepladser.

Vandpoloturneringen ved OL i Beijing afvikles i Ying Tung-hallen, der har plads til næsten 17.000 tilskuere.

Vandpolo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce