KRISE: Eks-landstræner beskylder svømmeforbundet for at kvæle den lille sport
Sådan lyder en af de mange paralleller, Laszlo Kacsor drager til vandpolo-sporten. Siden han i 1992 blev inviteret til Danmark for at løfte vandsportens håndbold, har han kæmpet en indædt kamp, for at få lov til at give børnene en bold, når de er til svømning.

- Svømmeklubberne tvinger børnene til at blive konkurrencesvømmere, lyder kritikken fra Kacsor, det er svømning eller ingenting. Det er først, når svømmerne indser, at de ikke når til tops, at de får øje på vandpolosporten, og det er for sent, mener den tidligere landstræner.

Den universitetsuddannede idrætspædagog kan ikke dy sig for endnu en sammenligning:

- Det svarer jo til, at jeg skal bygge et hus, men begynde oppefra. Det er umuligt. De unge er færdigudviklede i 16-18 års alderen, det er alt for sent at lære vandpolo på et ordentligt niveau. Hvis de ikke er trænet og stimuleret tidligt, opnår de fysiske mangler, som ikke kan indhentes.

Kacsor finder det håbløst, at ét forbund skal tage sig af de fire discipliner, svømning, synkro, spring og altså vandpolo. Flere steder får vandpolo deres eget forbund, og det håber ungareren også vil ske i Danmark.

Umodent

Kacsor kastede håndklædet i bassinet for tre år siden, da han stoppede med at træne Odense-klubben FREMs vandpolohold. Året før sagde han farvel til landsholdet.

- Jeg har været kritisk, og jeg har været konstruktiv. Men jeg når ingen vegne. Jeg kan ikke komme igennem til ledelsen i svømmeforbundet, lyder det opgivende fra Laszlo Kacsor, der er bosiddende i Munkebo.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på den karriere, jeg har ofret, for at komme her og kæmpe forgæves mod et stift system.

Dansk Svømmeforbunds formand, Kaj Aagaard, kan godt forstå Kacsors kritik, men han finder det umodent, at den tidligere landstræner ikke henvender sig til vandpolosektionen.

- Jeg ved ikke, om Laszlo Kacsor er en bitter mand. Jeg er blevet formand efter, at Laszlo er stoppet. Men det er ikke et stift system. Vi kommunikerer med hinanden, og jeg ved, at de vil høre på ham, hvis han henvender sig, siger formanden, der dog godt kan få øje på, hvorfor kritikken opstår.

- Det store problem er netop, at klubberne hellere vil satse på konkurrencesvømning. Og ja, det er alt for sent at opdage vandpolo som 14-årig. Men det er svært at styre klubberne, det tror jeg hverken man kan eller skal. Men igen, hvis flere vandpoloklubber lukker, er det muligt, at vi vil overveje at lave en kampagne, vurderer Kaj Aagaard, der anbefaler vandpolosektionen at kæmpe videre.

FREMs formand er enig

Formanden for Svømmeklubben FREM Odense, Roald Andersen, kender godt Laszlo Kacsors kritik, og han indrømmer, at der er noget om snakken.

- Vandpolo bliver udsultet økonomisk. Og trænerne er dårlige til at involvere andre aktiviteter end svømning, ofte er de jo selv konkurencesvømmere. Men det er et problem, der bider sig selv i halen, og jeg kan ikke se, at vi kan gøre mere, end vi gør.

Og klubben gør lidt. Med en erkendelse af, at det kan være kedeligt at svømme bane op og bane ned, har klubben introduceret svømning med bold.

- Det fremmer børnenes motoriske evner, og det skader absolut ikke deres svømmemæssige udvikling, forklarer Roald Andersen.

Dårlig mediedækning

Kacsor melder sig gerne klar til kamp, men først det øjeblik vandpolo i Danmark får sit eget forbund. Mens han venter, nøjes han med at kæmpe fra sidelinjen, hvorfra også medierne får en opsang.

- Jeg forstår ikke, at pressen fuldstændig kan overse vandpolo ved VM i Barcelona. Medier må erkende deres magt til at påvirke folks tænkemåde. Hele Danmark hopper på cyklerne med en lille Bjarne Riis i maven, fordi tv sender Tour de France hele sommeren. Folk skal i det mindste informeres bredt om en begivenhed som VM, mener ungareren.

Selv kendte han intet til vandpolo før den olympiske finale i Tokyo i 1964. Som han så på tv."Xx"

Xx
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

OSK-kamp afbrudt

Frem topper

OSK undgår Frem