Vægtløftning

Foto: Scanpix

Vægtløftning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
På trods af at vægtløftning var en populær sport i det antikke Grækenland og Egypten, kom sporten aldrig med ved de antikke olympiske lege. I stedet var det et populært show ved datidens store fester.

På den tid fandtes der hverken vægtstænger eller vægte. Derimod gjaldt det om at løfte tunge sten, som skulle hæves højt op over hovedet. Man har fundet mange kampesten, der kan dateres tilbage til det 6. århundrede f.Kr., med navne på de stærke mænd, som formåede at løfte dem.

En af disse store sten havde en vægt på 480 kg og blev fundet i Santorini. På stenen stod navnet Eumastas, som altså – formentlig – har løftet den.

Også i andre lande blev der løftet tunge ting til den store guldmedalje. I faraoernes gravkamre i Egypten har man fundet dekorative relieffer, der viser unge mænd, som løfter sandsække for at vise deres styrke.

Ved de første moderne olympiske lege i 1896 vandt danskeren Viggo Jensen guld i toarmsstød. Han løftede hele 111,5 kg. I enarmsstød måtte han dog nøjes med sølv og se sig besejret af briten Launceston Elliot, der løftede 71 kg.

Kvinderne fik først lov til at være med ved OL i 2000 i Sydney.

De første verdensmesterskaber blev allerede afholdt i 1891 i London, hvor syv deltagere fra seks lande kæmpede om medaljer. Kvindernes første verdensmesterskaber blev afholdt næsten 100 år senere, nemlig i 1987 i Daytona Beach, Florida. Her var der 100 deltagere fra 22 lande.

Det internationale vægtløftningsforbund blev stiftet i 1905.

Sporten har i de senere årtier været ramt af en del dopingskandaler, og efter OL i Barcelona i 1992 besluttede det internationale vægtløftningsforbund at ændre alle vægtklasser og annullere alle tidligere og eksisterende verdensrekorder for at muliggøre en ny start for sporten.

På trods af dette initiativ har der også efter 1992 været en del tilfælde af både dopingmistanker og dopingtilfælde. F.eks. blev tre bulgarske vægtløftere testet positive ved OL i Sydney i 2000.

Vægtløftning ved OL
Mændene konkurrerer i otte vægtklasser, kvinderne i syv.

Vægtløfterne løfter i to forskellige discipliner: træk og stød. Resultatet af de to løft lægges sammen for at få det samlede resultatet. Hver deltager har tre forsøg i hver af de to discipliner.

I træk skal deltagerne løfte vægtstangen op over hovedet i en uafbrudt bevægelse. I stød skal vægtstangen først løftes op til brystet i en uafbrudt bevægelse, hvorefter den skal løftes op over hovedet i næste bevægelse.

Konkurrencerne afvikles i vægtløftningshallen ved Beihang-universitetet i Beijing, og der er plads til 5400 tilskuere.

Favoritter
Guldmedaljerne ved OL i 2004 i Athen blev fordelt på følgende måde:

Mænd:
56 kg: Halil Mutlu, Tyrkiet.
62 kg: Shi Zhiyong, Kina.
69 kg: Zhang Guozheng, Kina.
77 kg: Taner Sagir, Tyrkiet.
85 kg: George Asanidze, Georgien.
94 kg: Milen Dobrev, Bulgarien.
105 kg: Dimitrij Berestov, Rusland.
+105 kg: Hossein Reza Zadeh, Iran.

Kvinder:
48 kg: Nurcan Taylan, Tyrkiet.
53 kg: Udomporn Polsak, Thailand.
58 kg: Chen Yanqing, Kina.
63 kg: Natalia Skakun, Ukraine.
69 kg: Liu Chunhong, Kina.
75 kg: Pawina Thongsuk, Thailand.
+75 kg: Tang Gonghong, Kina.

Danske olympiske medaljer
1896 Guld, toarmsstød Viggo Jensen, Handelsstanden Atl.

1896 Sølv, enarmsstød Viggo Jensen

1932 Sølv, letsværvægt Svend Olsen, IK 99 København

Vægtløftning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce