Uønsket Bo Hamburger drømmer om OL-metal

Trods en lang og succesfuld karriere har Bo Hamburger aldrig før været med til OL. foto: jeppe michael jensen

Uønsket Bo Hamburger drømmer om OL-metal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KONFLIKT:DCUville ikke have Hamburger med, men blev overtrumfet

CYKLING: "DCU's bestyrelse stoler ikke på Bo Hamburger og ønsker ikke at tage ansvaret for ham ved at sende ham til OL i Athen"

Sådan skrev formanden for Danmarks Cykle Union (DCU) Peder Pedersen i et brev til Danmarks Idræts-Forbund, da han skulle gøre rede for, hvorfor unionen ikke ønskede Bo Hamburger med på det danske OL-hold.

Det udløste stor polemik, og DCU's afgørelse blev siden overtrumfet af DIF, der gerne ville have Bo Hamburger med til OL.

Derfor stiller Bo Hamburger lørdag til start i det olympiske landevejsløb på legenes første dag som et af de bedste bud på en dansk topplacering. Og den turbulente optakt har ikke påvirket Hamburger i hverken positiv eller negativ retning.

- Det betyder ikke noget for mine forberedelser. Der er nogen, der har sagt, at det kunne have motiveret mig mere, men det har det ikke gjort. For hvis jeg ikke var topmotiveret til OL i forvejen, hvad skulle jeg så lave dér. Det er første og sidste gang, jeg kommer til OL, så jeg er supermotiveret i forvejen. Og det har ikke noget med DCU at gøre. Det betyder ingenting. Det var et irritationsmoment på et tidspunkt, men sidenhen har det ikke betydet noget. Jeg har hele tiden været mere eller mindre sikker på, at jeg nok skulle komme til OL. Det var ikke sådan, at jeg var i tvivl om det, for jeg stolede meget på Danmarks Idræts-Forbund. Der var jo ikke en sag, og det tror jeg også godt, at Danmarks Cykle Union inderst inde var klar over, siger Bo Hamburger.

DCU indstillede ikke Bo Hamburger til OL, da han til VM sidste år havde en så høj hæmatokritværdi, at han blev udtaget til en test for epo. Den test viste sig dog at være negativ.

Bred opbakning

Cykelrytteren frygter heller ikke, at de øvrige deltagere i den danske OL-lejr vil se på ham med mistænksomme øjne, for da DCU offentliggjorde beslutningen, var der er bred opbakning til Hamburger. Kolleger fra spillerforeninger og Danske Elitesportsudøveres Forening var klar med hjælp, og flere idrætskolleger bakkede også op.

Til OL bliver situationen prekær, da Jesper Worre er holdleder for det danske hold. Worre er til daglig direktør for den union, der ikke ønskede Hamburger til OL, men det er ikke et tema, som Hamburger vil gøre til et problem.

- Jeg har talt med Jesper Worre, og sidst vi var til VM, havde vi en okay tur. Jeg tror, jeg ville have det lidt sværere med Peder Pedersen, hvis det skulle være. Det er klart, at det ikke er noget, der styrker mit forhold til DCU, men jeg kan ikke forstå, hvordan det kan gavne nogen som helst. Det gavner ikke mig, det gavner ikke DCU, og det gavner ikke dansk cykelsport. Det bliver mudderkastning. Hvis du har lagt mærke til det, har jeg i hele denne sag overhovedet ikke nævnt noget om DCU. Det nytter bare ikke noget, og jeg får ikke noget ud af det. Jeg kunne godt have brokket mig og sagt, hvorfor Jesper Worre skulle med, og han har en dopingsag og alle sådanne nogle åndssvage ting. Men til syvende og sidst får jeg ikke noget ud det, og cykelsporten lider under alle de her ting i forvejen. Så der er ingen grund til det, siger Hamburger.

- Vi er profesionelle

Fra DCU er holdningen også, at DIF har talt, og Bo Hamburger derfor er et fuldgyldigt medlem af det danske OL-hold.

- Vi er professionelle, og Bo Hamburger vil få samme behandling og opbakning som de andre. Når det nu er vedtaget, at han er med, må man forholde sig fornuftigt til det og respektere det. Ellers modarbejder man DIF, og det vil vi ikke gøre. Det vil blive grebet professionelt an, og det forventer vi, det vil blive fra begge parter, og det tror jeg på, siger DCU's formand Peder Pedersen.

Første OL

34-årige Hamburger har flere store resultater at vise frem fra sin karriere. Sejr i Fleche Wallone fra 1998, VM-sølv i 1997, etapesejr i Tour de France i 1994 og en dag i den gule førertrøje i samme løb i 1998 er nogle de største fra en lang karriere. Men selv om Hamburger har været med i mange år, har han aldrig tidligere været med til OL, da han har været plaget af skader op til de seneste to lege og dermed ikke opfyldte kvalifikationskravene. Derfor bliver det noget særligt for den rutinerede rytter, når han ruller ud til OL-løbet.

- OL er stort. Nu er vi desværre ikke rigtig med til OL, for vi tager hjem dagen efter løbet. Så OL-atmosfæren får vi ikke meget af. Men bare det at kunne sige, at man har været til OL, det er stort for en sportsmand, og det er det også for mig. Det er også derfor, det ville have været en kæp i hjulpet ikke at komme, siger Bo Hamburger.

Han tror selv på, at muligheden for et godt resultat er til stede, selv om OL kan blive et uforudsigeligt løb.

- Mine muligheder er der, og jeg tror godt, at jeg kan få medalje. Men det er altid svært, og OL er for eksempel er meget anderledes løb end VM. Til VM har de store lande 12 ryttere med, og til OL kan de kun have fem med. Italien, som har været meget toneangivende til VM de seneste gange og har bestemt løbets gang, vil få sværere ved det til OL. Det vil sige, at man skal være hurtigere til at tage bestik af situationen tidligere i løbet.

- Jeg har altid været god til mesterskaber og plejer at være god til at sætte mig op. Mesterskaber er nogle specielle cykelløb, da de køres på rundstrækninger, så de kan godt blive lidt monotone. Det kræver, at man koncentrerer sig, og det kan jeg åbenbart. Jeg kender mig selv så godt, at jeg kan forberede mig til én dag, siger Bo Hamburger, der ser det spanske hold med trioen Oscar Freire, Igor Astarloa og Alejandro Valverde i spidsen som det farligste hold sammen med Italien, der i Paolo Bettini har OL's måske største favorit.

Men australieren Stuart O'Grady har også både spurtstyrke og kræfter til at være med helt fremme, ligesom både Jan Ullrich og Lance Armstrong kan blande sig i toppen.

Det bliver Bo Hamburgers sidste mulighed for at være med til OL, for han har kun kontrakt yderligere en sæson med det italienske hold Acqua & Sapone.

- Pt. kører jeg kun næste år med, men det er ikke utopi, at jeg kører yderligere et år. Men det skal være på mine præmisser, hvor jeg bestemmer, og du ser mig ikke ligge på knæ for at få en kontrakt til 2006. Man kan gøre sig selv den tjeneste at stoppe, mens legen er god.

Uønsket Bo Hamburger drømmer om OL-metal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce