Udspring

Foto: Scanpix

Udspring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Udspring fra klipperne er kendt helt tilbage til det antikke Rom og Egypten. Moderne udspring, hvor der også udføres akrobatik i luften, blev dog først kendt og udviklet i 1800-tallet.

Udspring kom med på det olympiske program for første gang i 1904 i St. Louis, hvor det kun var mændene, der deltog. Kvinderne kom med for første gang ved OL i Stockholm i 1912. Udspring for par kom med på programmet ved OL i Sydney i år 2000.

Sverige var blandt de førende udspringsnationer ved de tidlige olympiske lege – bl.a. vandt de tre guldmedaljer på hjemmebane i 1912. Senere overtog USA svenskernes dominans, og siden slutningen af 1980’erne har det været kineserne, som har domineret udspringskonkurrencerne.

Udspring ved OL
Mændene og kvinderne konkurrerer i de samme discipliner: spring fra tårn (10 m) og spring fra vippe (3 m). Samme højde gælder for parrenes konkurrencer.

Fra tremetervippen kan deltagerne vælge mellem fem forskellige spring: forlæns spring, baglæns spring, isanderspring, tyskerspring og skruespring. Fra tårnet desuden håndstandsspring. Springene udføres desuden i forskellige stilarter.

Springene bedømmes af svy dommere, som holder øje med tilløb, springhøjde, udførelse og nedslag. Et perfekt spring belønnes med 10 point af dommerne. Den højeste og den laveste karakter falder bort, og de tilbageværende fem karakterer ganges med springets sværhedsgrad, og derved fremkommer det samlede antal point.

I kvalifikationsrunden springer mændene en serie på seks spring, mens kvinderne springer en serie på fem spring. De 18 bedste går videre til semifinalen, hvor serien består af fem spring med en begrænset sværhedsgrad. De 12 bedste går videre til finalen, hvor serien består af yderligere fem spring for kvinderne og seks spring for mændene. Samtlige typer spring skal indgå i kvalifikationen, semifinalen og finalen.

Konkurrencerne afvikles indendørs i svømmestadion, også kaldet Vandterningen, der har plads til 17.000 tilskuere.

B>Danske olympiske medaljer
Den første danske olympiske guldmedalje til en kvinde blev vundet i udspring, da Stefanie Fryland Clausen i 1920 sejrede i spring fra tårnet. Siden har Danmark haft udspringere med ved flere lejligheder med vekslende held.

Udspring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce