U-landstræner: Basels succes vækker nysgerrighed


U-landstræner: Basels succes vækker nysgerrighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er grund til at undersøge, hvad der ligger til grund for FC Basels Europa-succes, mener dansk talentchef.

Den succes, som den schweiziske klub FC Basel har haft i europæisk fodbold de senere år, har formentlig fået danske klubber til at spærre øjnene op.

Torsdag aften kvalificerede Basel sig til semifinalen i Europa League i en sæson, hvor de har gjort det af med prominente klubber som Sporting Lissabon, Zenit St. Petersborg og senest Tottenham.

- Det er i den grad tankevækkende. De havde seks schweizere i startopstillingen, så også set på talentudviklingen var det imponerende, siger Danmarks U/19-landstræner Thomas Frank, der har fulgt Basel som ekspertkommentator på Canal9.

Schweiz er et af de lande, som Danmark typisk kæmper med om at nå den lukrative 12.-plads på Uefa's klubrangliste, som udløser en direkte billet til Champions League.

Allerede i sidste sæson slog Basel Manchester United ud af Champions League og besejrede efterfølgende Bayern München på hjemmebane.

At en forholdsvis lille klub i europæisk sammenhæng kan levere så flotte resultater, er værd at hæfte sig ved, mener chefen for nogle af Danmarks største fodboldtalenter.

- Det har vakt nysgerrighed. Hvorfor er det, at de kan gøre det, når vi ikke kan gøre det herhjemme? Når vi nu synes, vi har gang i noget rigtig godt, siger Thomas Frank.

Selv om man kan argumentere for, at schweizerne såvel mod Zenit som mod Tottenham var tilsmilet af en god portion held undervejs, aftvinger det respekt, at Basel ikke har fedtet sig til sejrene.

Tværtimod har træner Murat Yakins tropper konsekvent taget kampen op mod modstanderne.

- De graver sig ikke bare ned. I begge kampe mod Tottenham viste de prøver på, at de kan klare det etablerede spil, er dygtige til at bygge spillet op, beholde bolden og finde chancerne, siger Thomas Frank.

Det mest bemærkelsesværdige er, at succesen ikke er skabt på baggrund af kontinuitet på holdet og på trænerbænken, der ellers typisk bliver nævnt som en forudsætning, når små hold skal drille de store.

Basel har haft fire trænere på fire år. Murat Yakin blev først ansat i oktober, og i øvrigt solgte klubben sine to stortalenter Xherdan Shaqiri og Granit Xhaka til tysk fodbold i sommerpausen.

- Man skal helt ind bag klubben for at vurdere, hvad den langsigtede strategi har været. Der er ingen tvivl om, at det, de har lavet i år, er enestående. Men faktisk blev træneren jo fyret i oktober, og det gør det mere forvirrende.

- Da FC København havde det gode år med Ståle Solbakken, havde de opbygget holdet i løbet af en årrække med stor kontinuitet. Det er det, der gang på gang giver resultater, siger Thomas Frank.

FC Basel møder Chelsea i semifinalen senere på måneden.

U-landstræner: Basels succes vækker nysgerrighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce