Trampolin

Foto: Scanpix

Trampolin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Trampolinsporten fik sin debut som OL-disciplin ved legene i Sydney i år 2000. Den første konkurrence i det hele taget blev afviklet tilbage i 1946 i Dallas. Før den tid var trampolinen frem for alt et hjælperedskab for gymnaster og udspringere, så de kunne lære at udføre vanskelige øvelser.

Også inden for cirkusverdenen bliver trampolinen brugt flittigt, og det amerikanske flyvevåben brugte trampoliner til at træne sine piloter før Anden Verdenskrig.

De første verdensmesterskaber i trampolin blev afholdt i 1964 i London, og samme år blev det internationale trampolinforbund (FIT) stiftet. I 1999 blev FIT slået sammen med IGF, det internationale gymnastikforbund.

Trampolin ved OL
Trampolinsporten består af tre discipliner: Individuelt, synkront og hold. Ved OL er det dog kun den individuelle konkurrence, der er på programmet. 16 mænd og 16 kvinder stiller til start og skal forsøge at beherske trampolinen, som måler 4,25x2,14 m.

I kvalifikationsrunden springes der to serier, og 10 elementer indgår i hver serie. Den første af de to serier skal indeholde visse obligatoriske elementer. Den anden af de to serier og finalerunden, hvor otte springere er med, indeholder ingen obligatoriske elementer, men for at opnå en medalje skal serien naturligvis indeholde en række vanskelige elementer.

Springerne i verdenseliten kan udføre op til fem tredobbelte saltomortaler, og de fleste af dem er med skrue. Dobbelte saltomortaler har desuden ofte tredobbelt eller måske endda firedobbelt skrue.

Dommerpanelet består af ni personer – to af dem bedømmer sværhedsgraden efter et system, hvor hver hel saltomortale giver 0,5 point, og hver halv skrue giver 0,1 point. Hvis elementerne udføres i flot stil, giver dette flere point for sværhedsgraden. En serie kan makismalt indbringe 10 point for sværhedsgraden.

I begyndelsen af en serie har hver springer desuden 10 point for udførelsen. Fem af dommerne trækker point fra, når eller hvis springeren begår en fejl. I alt opnås altså fem bedømmelser a 0-10 point.

Det højeste og det laveste antal point falder bort, og springeren kan dermed maksimalt opnå 30 point for udførelsen. Det totale antal point for serien består af summen af point for sværhedsgraden og point for udførelsen.

Konkurrencerne afvikles i det nationale indendørsstadion i Beijing, hvor der er plads til 19.000 tilskuere.

Trampolin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce