Tørklæder tillades på landshold

Jeg er mega-glad, siger Zenab El-Khatib, der er er udtaget til U16 landsholdet. Hun har netop fået dispensation fra UEFA til at spille med et specielt tørklæde.
Foto: Jørgen Hansen

Tørklæder tillades på landshold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DBU accepterer visse hovedbeklædninger, men afventer UEFA's afgørelse.

Tørklædedebatten bliver ved med at dukke op i Dannevang. Først var det kassedamer, så dommere og senest soldater, der gav anledning til debat. Nu melder tørklædet også sin ankomst på fodboldbanen.

15-årige Zenab El-Khatib fra Odense har et stort fodboldtalent og er udtaget til det danske U16-landshold for piger. Samtidig er hun muslim og bærer tørklæde.

DBU er villig til at strække sig langt for at få kombinationen tørklæde-landshold til at lykkes.

- Vi har givet Zenab lov til at spille med et tørklæde, som ikke går ned om halsen. Og i de to kampe hun har spillet, har det ikke været noget problem, siger Lars Berendt, der er kommunikationschef i Dansk Boldspil-Union.

Zenab El-Khatib, der til daglig spiller i klubben B1909/FIF i Odense, har fået lavet et særligt tørklæde, der ikke går ned om halsen, men stadig dækker alt håret.

- Det er meget stort for mig. Jeg havde regnet med, at de ville sige nej, fordi jeg bærer tørklæde, så jeg blev megaglad, fortæller den unge angriber om landsholdsudtagelsen.

Det er dog fortsat ikke afklaret, om UEFA og FIFA er enig i DBU's dispensation. Lars Berendt forklarer, at der er tre aspekter i sagen.

For det første accepterer FIFA ikke religiøse budskaber på fodboldbanen. For det andet skal spillerne ifølge reglerne bære uniform - hvilket betyder, at de skal være ens, men der er ikke taget højde for tørklæder. Til sidst er der et sikkerhedshensyn. Hvis andre spillere i kampens hede får fat i tørklædet, kan der være en kvælningsfare.

Fodbold for alle

- Børn skal kunne spille fodbold uanset hvilken religion deres forældre har opdraget dem i, siger Lars Berendt og tilføjer:

- DBU har investeret i integrationsprojekter gennem flere år, og det er da dejligt at se, at det bærer frugt.

Vibeke Manniche, der er forkvinde for foreningen Kvinder for Frihed, er dybt rystet over DBU's beslutning.

- Det er en fuldstændig vanvittig beslutning, som viser i hvor høj grad kvinders rettigheder eller mangel på samme bliver krænket. Det er jo et overgreb. Og pigen er så ung, at hun jo netop har brug for at blive hjulpet ud af det fængsel. Vi skal jo huske på, at ingen er født med tørklædet på. Jeg er meget, meget rystet, siger Vibeke Manniche.

Hos Danmarks Idræts-Forbund er man dog begejstret for udviklingen.

- Jeg synes, det er fint, at hun er udtaget, og så må man se på, hvordan man tackler det - f.eks. med hensyn til eventuelle farer i at spille med tørklæde, siger indvandrerkonsulent Lars Kruse.

- Det er enormt spændende, hvis hun kan drive sin karriere langt. Vi oplever et boom i unge nydanske piger, der gerne vil spille fodbold. Men i teenageårene falder de fra på grund af kulturen og familiens forventninger. Så hvis nogle bryder igennem, tror jeg, at mange forældre vil begynde at se anderledes på, at deres datter spiller fodbold, siger Lars Kruse.

Tørklæder tillades på landshold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce