Terror ikke et tema


Terror ikke et tema

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fire dage inden OL begyndte blev det kinesiske politi i Xinjiang-provinsen ramt af et attentat med 16 dødsofre til følge. Det står ikke klart, om angrebet har forbindelse med de olympiske lege, men i maj fortalte en regeringstalsmand, at landets sikkerhedsstyrker havde forhindret, at terrorister kidnappede et fly for at sende det mod jorden og dermed skabe kaos inden OL-åbningen.

Tidligere blev det meldt ud, at de samme styrker havde forhindret planer hos muslimer i Xinjiang-provinsen, der ville kidnappe atleter, journalister og turister under legene.
- Legene i Beijing står over for en terrortrussel større end set tidligere i den olympiske historie, stod der tidligere på året i den statslige avis Folkets Dagblad.

Trods mandagens tragiske begivenhed på politistationen i den nordvestlige del af Kina og historierne om terrortrusler, så bør de danske atleter i Beijing kunne koncentrere sig om deres sportslige præstationer.

Det mener Stig Thøgersen, der er professor ved Institut for Historie og Områdestudier ved Aarhus Universitet. Han peger blandt andet på, at mange af terrorudmeldingerne fra de kinesiske myndighed kan være svære at gennemskue.

- Blandt uighur-folket (en muslimsk befolkningsgruppe i Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina red.) har der i nogle år eksisteret en selvstændighedsbevægelse. Den kinesiske regering er altid overfølsom over for separatistbevægelser, og efter terrorangrebene mod New York i 2001 benyttede regeringen den internationale stemning til at gå lidt hårdere til befolkningen i provinsen og skiftede betegnelsen separatister ud med terrorister. Kunne man få dem koblet sammen med Osama bin Laden, så havde man friere hænder til at gribe ind, siger Stig Thøgersen.

De danske atleter er inden afrejsen til OL blevet briefet om sikkerheden af Politiets Efterretningstjeneste (PET), der blandt andet forklarede atleterne, at Danmark på grund af Muhammedkrisen nu rangeres på samme sikkerhedsniveau som USA og Israel. Tirsdag slog Center for Terroanalyse (CTA) fast, at man ikke har kendskab til konkrete trusler mod danskere, og at de militante grupper i Xinjinag næppe vil "påvirke sikkerheden for danske sportsfolk mv., der deltager ved Ol i Beijing." Dog understregede CTA, at Muhammedkrisen har medvirket til at skærpe fokus på Danmark - også blandt ledende militante ekstremister i udlandet.

- I sådanne kredse er der intention om at gennemføre terrorhandlinger mod danskere og danske interesser i udlandet. Danske rejsende i udlandet, herunder sportsfolk mv., vurderes dog generelt ikke at være mere udsatte for terror end andre, konkluderede CTA.

Stig Thøgersen, der har rejst og forsket i Kina i de seneste 30 år, mener da også, at de danske atleter kan være rolige.
- Med hensyn til terror er jeg mindre nervøs for at tage til Kina end til så mange andre steder i verden. Risikoen for at blive kørt over i den sindssyge trafik er langt større end at blive offer for et terrorangreb, siger Stig Thøgersen og understreger samtidig, at udenlandske terrorister fra eksempelvis Mellemøsten har meget vanskelige arbejdsvilkår i Kina, hvis de overhovedet kan komme ind i landet.

- Hvis du ikke ligner en kineser, så kan du ikke gøre ret meget i Kina, uden at der bliver lagt mærke til dig. Som udlænding i Kina ville det være virkelig svært at sætte noget i gang. Det ville nærmest være usandsynligt, for de kinesiske myndigheder har godt styr på de udlændinge, der er i landet, siger professoren.

Ifølge de kinesiske myndigheder er 100.000 sikkerhedsfolk sat på opgaven med at skabe et sikkert OL. Der er overflyvningsforbund over Beijing under legene, og ved de største stadioner er der installeret luftforsvar, men skriverierne om terrortruslen ved OL gør intet indtryk på badmintonspilleren Jens Eriksen, der i Beijing deltager i OL for fjerde gang.

- Vi badmintonspillere er vant til at rejse i Asien, og der er aldrig problemer. Når vi spiller i et muslimsk land som Indonesien, så klapper de af os og er ikke det mindste fjendtlige på trods af Muhammedkrisen, siger Jens Eriksen, der også var med ved legene i Atlanta i 1996, hvor to mennesker blev dræbt, da en bombe eksplodere midt under en koncert i den olympiske park.

- Jeg bed selvfølgelig mærke i det dengang, men det betød ikke det store for os. Eksplosionen skete ikke i den olympiske by, hvor atleterne var. Sikkerheden fik efterfølgende nogle hak opad, men det var kun naturligt, husker Jens Eriksen.
Citat
- Jeg bed selvfølgelig mærke i det dengang, men det betød ikke det store for os. Eksplosionen skete ikke i den olympiske by, hvor atleterne var. Sikkerheden fik efterfølgende nogle hak opad, men det var kun naturligt, husker Jens Eriksen.

Terror ikke et tema

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce