Synkronsvømning

Foto: Scanpix

Synkronsvømning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Synkronsvømning som sport så dagens lys i 1950’erne og blev en del af det internationale svømmeforbund i 1952. Den første internationale konkurrence blev afviklet tre år senere i USA.

Synkronsvømning er en relativ ny disciplin på det olympiske program – første gang, der blev delt medaljer ud, var ved legene i Los Angeles i 1984. Dengang blev der afviklet en individuel konkurrence og en konkurrence for par.

I 1996 i Atlanta blev der kun afholdt en holdkonkurrence med otte deltagere på hvert hold, men i Sydney i 2000 og i Athen i 2004 blev der både afviklet en holdkonkurrence og en konkurrence for par.

En af årsagerne til, at synkronsvømning blev så populær, var, at Hollywood-skuespillerinden Esther Williams optrådte med sin vandballet i mange storfilm.

Synkronsvømning ved OL
Synkronsvømning er en af blot tre olympiske discipliner, hvor kun kvinder deltager (de andre to er rytmisk gymnastik og softball).

Der konkurreres i to discipliner: par og hold. Holdene består af otte deltagere. Parrenes konkurrence består af tre elementer: et teknisk program, et frit program og finalen. I holdkonkurrencen er der ingen finale, og vinderen kåres udelukkende på baggrund af det tekniske og det frie program. Der deltager 16 par i parrenes konkurrence og otte hold i holdkonkurrencen.

Synkronsvømning beskrives ofte som ”dans i vandet” og indeholder flere forskellige elementer som styrke, fleksibilitet, elegance, artisteri og evnen til at være længe under vand. For at deltagerne skal kunne være så lang tid som muligt under vand – og på et højt sportsligt niveau – anvendes nogle små fif. Et af dem er at sætte en clips over næsen, hvilket medfører, at vandet ikke løber op i næsen, mens udøveren er under vand. Et andet fif er at komme gelatine i håret, så frisuren ikke ødelægges af at være under vand.

Når deltagerne er under vand, kan de høre musik fra undervandshøjttalere, og det hjælper dem til at holde rytmen i forhold til musikken.

De bassiner, hvor synkronsvømningskonkurrencerne afvikles, er mindst tre meter dybe og måler 12x12 meter. Der gives point for både det tekniske og det kunstneriske indtryk.

Konkurrencerne afvikles indendørs i svømmehallen, også kaldet Vandterningen, og der er plads til 17.000 tilskuere.

Synkronsvømning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce