Svømning er en videnskab


Svømning er en videnskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det blev en kort fornøjelse for den franske svømmer Alain Bernard, da han onsdag satte ny verdensrekord i sin semifinale i mændenes 100-meter fri med tiden 47,20 sekunder. For bare fem minutter senere havde australieren Eamon Sullivan brudt rekorden og svømmet 15 hundreddele hurtigere.

Det er et meget godt billede på den tendens, der har vist sig ved OL-konkurrencerne i svømning i Beijing. Inden fredag havde en svømmer 15 gange brudt den eksisterende verdensrekord - næsten en rekord i sig selv.

En del af forklaringen på svømmernes massive fremgang er naturligvis de nye dragter lavet af neopren, som ingen syninger har, og som har støtte i skridt og mave, så svømmerne ligger bedre i vandet. Men ifølge Dansk Svømmeunions elitechef Lars Sørensen er de mange nye rekorder mindst lige så meget et udtryk for, at svømmesporten er blevet langt mere videnskabeligt funderet.

- Man bliver smartere og smartere i international svømning. Man tilknytter flere specialister til landsholdene og får ad den vej mere viden om, hvordan man skal træne. Det hele bliver også mere og mere individualiseret, så træningen bliver tilpasset den enkelte svømmer, siger Sørensen.

Også Dansk Svømmeunion er trådt ind i svømningens nye tidsalder, ikke mindst takket være den afgående australske landstræner Mark Regan. Gennem flere år har man blandt andet haft en professor i biomekanik til at videofilme svømmernes teknik under vand og påpege, hvor den kan forbedres. Og senest har man med Team Danmarks hjælp haft en fysiolog til at følge svømmerne på landsholdssamlinger, så man kunne dosere træningen mere præcist.

- Ved vores OL-forberedelseslejr i Singapore viste målingerne af svømmernes hvilepuls og vægt, at det var nødvendigt at udsætte et bestemt træningspas en dag eller to. Det havde vi nok ikke gjort i gamle dage. Der havde vi aldrig fanget den slags, men holdt fast i den plan, der nu engang var lavet, siger Lars Sørensen.
Han kunne sagtens tænke sig endnu mere knowhow tilknyttet landsholdet - for eksempel at have en fastansat fysiolog, som svenskerne har det, og ikke kun én, man har til låns en gang imellem. Men så langt rækker pengene ikke lige nu.

Alligevel er han ikke så bekymret for udsigterne til, at Danmark kan blande sig i selskabet med de store svømmenationer som USA, Australien og Kina, der poster langt flere penge i sporten. Godt nok er de ni danske OL-svømmere alle fortsat et pænt stykke fra verdensrekorderne, men de har alle sat personlige rekorder i en eller flere discipliner.

- Vi har i de sidste fire år faktisk indhentet på verdenseliten. Ved dette OL har vi syv svømmere med, der ingenting var for fire år siden, men alle har siden VM i Melbourne sidste år forbedret deres tider voldsomt. Og de har helt sikkert ikke toppet endnu, så det giver naturligvis håb for fremtiden, siger elitechefen.

Svømning er en videnskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce