OB’s norske forsvarer Atle Roar Håland ser aldrig Onside efter kampene. Nordmanden håber at komme på afstand af fodbolden efter karrieren og at kunne bruge sin uddannelse som civiløkonom.
Fodbold: Det stille vand har den dybe grund, hedder et ordsprog, der beskriver de personer, som ved første øjekast falder lidt i med tapetet, men ved nærmere bekendtskab har meget mere på hjerte end langt langt de fleste.

Den 32-årige norske forsvarsspiller Atle Roar Håland virker som den urokkelige klippe, der først træder i karakter verbalt, når der virkelig er noget kød på dialogen.

Samtidig viger han fra alt, hvad der hedder medier og virak omkring sin egen person.

- De ting har jeg slet og ret valgt fra. Jeg har nået et punkt, hvor jeg fik nok af, at der pludselig var enorm fokus på min person bare fordi, jeg er fodboldspiller, siger nordmanden over sin kop kaffe i ungdomsrummet i Ådalen, mens han plejer den bihulebetændelse, som har forfulgt ham siden dagen før hjemmekampen mod Nordsjælland.

- Det hele eksploderede, da der i sin tid blev lavet den nye tv-aftale i den norske Tippeliga, da jeg spillede i Start i Norge. Pludselig dukkede der 10 journalister op hver eneste dag til træning, og man skulle have hemmeligt telefonnummer, fortæller Håland, der har taget en fire-årig uddannelse som civiløkonom for 10 år siden.

- Jeg føler mig ikke særlig tryg ved al den opmærksomhed, men omvendt er fodbold underholdning, som betyder meget for mange mennesker. Men jeg mener afgjort, at der findes job, som er meget vigtigere end mit. Det kan være folk, som driver udviklingsarbejde eller politikere, der selvfølgelig kan være både gode eller dårlige, siger nordmanden, der for år tilbage arbejdede for hjælpeorganisationen Strømme Foundation.

Spillernes kompetence

- Men jeg kan jo ikke lave interessen for fodbolden om og må jo også spørge mig selv, hvorfor jeg sidder og udtaler mig om det til dig nu. Verden er blevet sådan. Men jeg kan ikke forstå, hvorfor vi som fodboldspillere skal mene noget om både det ene eller andet eller være kompetente til at tale om mere end fodboldspillet.

Håland er udmærket klar over, at andre spillere kan have brug for opmærksomhed og kan bruge det til optimering af egne karriere-muligheder.

- Det er o.k., jeg har bare ikke brug for det. Jeg valgt det fra.

Han håber selv, at han får job væk fra fodbolden, når han en dag stopper.

- Jeg vil gerne arbejde med noget andet, men man skal aldrig sige aldrig. Selv om jeg har andre interesser og ikke ser den store nytteværdi i fodbold-branchen, så er det noget, der engagerer en masse mennesker, og i virkeligheden er det jo lige her, at jeg måske har mine bedste kompetencer, fordi jeg levet af det siden, jeg var 18, funderer Håland.

Nordmanden postulerer med en vis overbevisning i stemmen, at han aldrig har læst aviser om sin egne præstationer.

- Jeg ser aldrig Onside eller læser aviser om mine kampe. Når jeg forlader stadion, er jeg ude af den verden eller prøver på det i hvert fald. Jeg er selv perfektionist med mit spil og kan sidde hjemme efter en kamp og spekulere over en fejlaflevering.

- Hvis jeg så også skal bruge kræfter på at læse eller se, hvad alle mulige andre mener om mit spil, så bliver man jo skør i hovedet. Det fylder jo nok i forvejen, siger Håland, der glæder sig til den dag, da det evindelige pres er væk.

- Man skal hele tiden være 100 procent fysisk i orden. Man må ikke have en dårlig dag til træning, for der er hele tiden en konkurrent, der vil tage din plads på holdet. Man lever et specielt liv, hvor den næste kamp og den næste træning hele tiden er vigtigst, og familien skal tage hensyn til det.

Faldet godt til

Nordmanden er faldet godt til i Odense sammen med sin udkårne. Parret har allerede en datter, og Håland bliver far til en søn til januar.

- Jeg er jo glad for mit arbejde, og der er også mange andre positive ting, som man kan bruge.

- Jeg lærer utroligt meget af at samarbejde med nogle meget individualistiske individer som her på holdet. Det at arbejde som et hold kan man bruge senere i et andet arbejdsliv, og man får lært at arbejde sammen med mange forskellige nationaliteter. Man er tvungent til det, og det er en udfordring at få så mange stærke individer og stærke meninger til at svinge sammen. Det er vældigt fas­cinerende og en relevant erfaring, som man kan bruge senere.

Håland har halvandet år tilbage af sin kontrakt. I sidste transfervindue afslog OB ifølge Håland og hans agent at lade ham skifte "hjem" til Vålerenga.

- Jeg har ikke umiddelbart planer om at flytte fra OB. Jeg trives utroligt godt, spiller på et godt hold, der er det bedste i Skandinavien nu. Jeg vil gerne afslutte min karriere her.

Håland er på det rene med, at den norske og danske liga strides om at være den bedste.

- Norge er bedst i det taktiske og fysiske. Vores idrætsverden bærer præg af, at vi er en langrendsnation, der har draget nytte af den viden, som skal bruges til den sport. Danmark er bedst i det tekniske og i hurtighed.

Men tag’ ikke fejl af Håland. Han er velinformeret om AaB og nordjydernes norske angriber Daniel Friedheim Holm.

- I mange år var han udskreget til at være det største norske talent. Han er u-norsk, fordi han er dygtig teknisk og god i luften i forhold til sin størrelse. Men han er en spiller, der kan svinge meget. Han kan være væk fra spillet i perioder.

Håland har kaldt OB for Skandinaviens bedste hold, men inden vi lader ham slippe ud af ungdomsrummet, bliver han mere generel i sine betragtninger.

- Vi har endnu ikke gnistret i vores spil som mod AGF og Vejle sidste sæson. Men vi tager pointene på de dårlige dage i en liga, der er mere jævnbyrdig end nogensinde. Vi anses nu som tophold, og nu vil alle slå os.

Mens medspillere drøner væk i store fede biler fra Ådalen, siger Håland farvel, glemmer alt om træningen, interviewet og kører hjem til familien. På cykel.

Det stille vand ...

OB - AaB mandag klokken 19 på Fionia Park.
  • Fyens Stiftstidende