Spåmanden tipper Schweiz

Ferenc Wald poserer stolt foran "Trinkhalle". Han er stadig skeptisk overfor Jürgen Klinsmann og dennes muligheder, når den tidligere tyske landstræner i næste sæson skal træne storholdet Bayern München.
Foto: yilmaz polat

Spåmanden tipper Schweiz

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bochum-eksperten fra VM i 2006, ungarske Ferenc Wald, er glad for Jürgen Klinsmanns farvel

FODBOLD: Det var i den sitrende VM-sommer 2006, at en listig kioskejer fra Bochum forbløffede Stiftstidendes læsere med sine præcise og originale prognoser om udviklingen i slutrunden. Stort set hver morgen bød Ferenc Wald velkommen i sin klejne "Trinkhalle", der ligger i Klinikstrasse, tæt på byens Ruhr-stadion og som genbo til Stadtpark Zoo - og Ruhr-distriktets førende behandlingshjem for alkoholikere.

Det var dengang, at hr. Wald forudså, at Tysklands omdiskuterede landstræner Jürgen Klinsmann ikke ville få den spåede succes, fordi Klinsmann som søn af en bager sjældent havde set sin far, der altid arbejdede om natten, så sønnen kom til at mangle nogle sociale kompetencer.

En ikke helt politisk korrekt teori, efter moderne normer inden for adfærdsforskning, men hr. Wald var til gengæld ufattelig skarp og præcis i sine analyser.

Og da tyskerne røg ud i semifinalen mod Italien, kunne hr. Wald slå ud med armene med et "hvad sagde jeg?".
Schweiz bliver europamester! Ferenc Wald har tidligere ramt plet i sine spådomme. Han tipper dog også Tyskland som en stærk outsider.
Schweiz bliver europamester! Ferenc Wald har tidligere ramt plet i sine spådomme. Han tipper dog også Tyskland som en stærk outsider.
Foto: yilmaz polat

Visit i "Trinkhalle"

Det var derfor næsten et must, at Stiftstidendes EM-fortrop måtte slå et svaj væk fra autobahnen og ind til kioskejeren med de klare ungarske aner.

Turen ned fra Hamburg havde budt på flere hæslige regnskyl, og da hr. Wald altid lukker sin kiosk klokken 18, blev det et nervedirrende kapløb med tiden. Ned forbi Osnabrück og over alskens kanaler dér midt i ulvetimernes trafikhelvede, men snart øjnede vi de første højovne i Ruhr-distriktet, og endda det forjættende skilt mod Bochum.

Stiftstidendes firmabil, naturligvis med avisens navn påskrevet i store typer, trillede forbi personale-indgangen ved de enorme Opel-fabrikker, og præcis klokken 18.06 blev der parkeret foran "Trinkhalle", og hr. Wald stoppede med et sæt med nedrulningen af skodderne.

- Kommen Sie wieder hier? Her er alt ved det gamle. Det har været en forrygende varm sommer indtil nu med masser af kunder, der vil have alt, hvad der er koldt. Øl, vand og is, øl, vand og is, nærmest kurrede hr. Wald, der virkede næsten helt rørstrømsk ved mødet med gode, gamle bekendte fra Danmark.

Det blev som velkomst til et fast håndtryk og et par gevaldige dask på skulderen, som det kun gives mellem rutinerede mænd, der har respekt for hverandres specielle metiér, og nu mødes igen efter nogle års pause, hvor den slidsomme pelsjæger-dont i vildmarken i mellemtiden har sat sine spor.

Nye analyser

Ferenc Wald virkede dog på ingen måder mærket af hverdagens evige udfordringer og kastede sig hurtigt ud i en skarp analyse af det kommende EM.

- Jeg tror netop meget på tyskerne denne gang. De er sluppet af med Klinsmann, og afløseren Joachim Löw er en rigtig ledertype. Det var forstemmende at se, hvordan Klinsmann troede han kunne lede holdet fra sin bopæl i "sunny Kalifornien" via handytelefon og internet, vrisser tysk-ungareren, så det giver et helt sæt i den ivrigt støvsugende kvinde inde i butikken.

- Det er Petra, min Lebensgefährtin. Petra, det her er mine danske venner fra forrige sommer. Kom herud og hils på dem. Den blonde fotografpige er dog ikke med denne gang, kaldte Ferenc Wald, mens "Die Petra" stirrer stadig en anelse mistænksomt på de mystiske danskere, der bare sådan popper op her ved fyraftenstid. Cirka hver anden sommer.

Det er et livligt hjørne her i Bochum, som nationalpoeten Herbert Grönemayer år efter år prøver at peppe op i sine hyldesthymner til byen, der så gerne vil være andet end det evige prædikat, Die graue Maus, en lille grå gnaver.

Og her på hjørnet er der altid livligt. Abeburet i zoo ligger lige over på den anden side af gaden, og de hysteriske hyl fra grotten ledsager ofte den pænt markante indtagelse af alkoholiske drikke foran "Trinkhalle", der også har et vis segment af de patienter, som vælger at forlade alkoholbehandlingen henne på hospitalet.

- Ja, det er en Teufelskreis, en djævelsk cirkel, men der er altid en vis del, der ikke klarer livets trængsler så godt og står kuren igennem, og de kommer så her, sagde Ferenc Wald, vist med en blanding af medfølelse og skotten til den omsætning, der snart skal sikre pensionen.

Tilbage til fodbolden:

- Ja, tyskernes hold er velforberedte, ambitiøse og kan gå hele vejen. Men jeg har et meget stærkt bud på en overraskende vinder. Den kan du ikke greje, grinede hr. Wald.

- Er det østrigerne?

- Nee, nee, die können nichts. Og nej, det er heller ikke tyrkerne, eller kroaterne. Det er schweizerne. De har et meget stærkt kollektiv og det bedste hold i mange år. De imponerer mig, og de er på hjemmebane, siger Ferenc Wald, der midt i EM-snakken et par gange slår over i en trist mine, for hans gamle mor er igen indlagt.

Kioskejeren mindes til sidst den tid, hvor han forhandlede gamle veteran-motorcykler og nogle gange var til messe i Herning.

- Jeg har faktisk osse været i Odense, men jeg kan ikke huske, hvad jeg lavede der, afslørede hr. Wald, der kastede den sidste opmuntrende luns, inden kassen blev gjort op.

Sæt penge på Danmark

- Skal Danmark møde Ungarn i den første VM-kvalifikationskamp i september? I kan godt sætte hver 100 euro på dansk sejr. Det ungarske landshold er intet værd. De er på samme niveau som østrigerne, sagde Ferenc Wald, der kiggede langt efter Stiftstidende-bilen, da den drejede væk fra hjørnet.

Og nu satte kursen mod det Schweiz, som åbenbart kan berede sig på nogle frydefulde uger.

For Ferenc Wald har igen talt.

Spåmanden tipper Schweiz

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce