Smokingen står klar i St. Pauli

Heribert Baierl fremviser stolt det rødhvide østrigske flag, som har hædersplads i "Steirer Stübl" i St. Pauli-kvarteret og skal svinges under broderduellen. Det tyske flag er mere til pynt.
Foto: yilmaz polat

Smokingen står klar i St. Pauli

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eksil-østrigeren og knejpe-ejeren Heribert Baierl drømmer om EM-succes til det ene af værtslandene

FODBOLD: Gode, gamle H. C. Andersen var her i midten af 1800-tallet. John Lennon og Paul McCartney boede lige ved siden af i starten af 1960'erne.

Og nu er Fyens Stiftstidendes udsendte reporter-duo her.

Lige midt i hjertet af St. Pauli-kvarteret i Hamburg.

På en dampende hed sommerdag i 2008, hvor støvet letter fra den forhutlede gade, Davidstrasse, mens svedende bygningsarbejdere i hvide undertrøjer knokler løs og sortklædte alfonstyper i flagrende tøj og nattens letlevende damer uden den foryngende mascara er på indkøb hos grønthandleren.

Vi er hos restauratør, eller rettere knejpe-ejer Heribert Baierl, en ærke-østriger, der ejer hjemstavnsbaren "Steirer Stübl", som det hedder hjemme i provinsen Steiermark, der grænser ned mod Slovenien.

Herrn Baierl får ikke set alle Østrigs kampe, for han er på en fire dages uge med 12-24 vagter. Uden afspadsering.

- Men vi østrigere har altid svært ved at vinde noget i sport, fordi vi har en anden mentalitet end tyskerne. Hvad vi ikke når i dag, det når vi i morgen. Spørg bare min tyske kone Christel. Hun skælder mig altid ud over det, siger Heribert Baierl i denne stille middagsstund, hvor en yderst rutineret stamgæst ovre i hjørnet kommenterer hver anden sætning med en gryntende gravkammerstemme, mens han er i gang med endnu en moralstyrkende, lokal Astra-pilsner.
Der er godt med gevirer og alskens alpepynt på hædersvæggen i hjemstavnsstuen.
Der er godt med gevirer og alskens alpepynt på hædersvæggen i hjemstavnsstuen.
Foto: yilmaz polat

For afslappede

- Østrigerne har det for godt. Wir müssen uns nicht quälen. Vi ser ingen grund til at anstrenge os det sidste stykke. Vi har ikke denne akkurate deutsche mentalität, hvor man bare tager sig sammen hver dag og løser den næste opgave, siger Heribert Baierl.

- Derfor har vi heller ikke de samme profiler i Bundesligaen som førhen, hvor en Bruno Pezzey, en Andy Herzog, en Hof og en Hasil og alle de andre var stjerner huserede. Og hjemme i den østrigske liga kan de tjene alt for nemme og store penge. Og leve mageligt.

Det hele lyder lidt pessimistisk her inde i den halvmørke knejpe, hvor vildsvineskind, gemsefjer og alskens folklore-tingel-tangel pryder de tilrøgede vægge.

Men pludselig skifter knejpeværten sindstilstand. Måske på grund af de skarpe solstråler, der få hundrede meter derfra spejler sig i Elben. Måske på grund af det inkarnerede sælger-gén.

- Jeg tror dog alligevel lidt på østrigerne denne gang. Vi har et pænt talentfuldt hold, og vores ungdomslandshold var blandt de bedste fire i forrige U-VM. Vi kan godt gå videre fra en gruppe med Tyskland, Polen og Kroatien. Det er ikke så slem en sammensætning, og hvis vi gør det, kan alt ske. Vi førte trods alt 3-0 mod Holland i en testkamp, før vi gik ned konditionelt, og vi holdt 0-0 mod tyskerne indtil det 65. minut, siger Heribert Baierl, mens der igen brummes henne fra stamkrogen, hvor man kan bestille dagens ret: Drei Spiegel-Eier med Bratkartoffeln til seks euro.

- Det er vigtigt, at arbejderne og menigmand her kan betale for maden. Jeg må tilpasse priserne. Og da jeg alligevel aldrig bliver millionær, så er der heller ingen grund til at stræbe efter det, lyder Heribert Baierls fiffige forretningsmotto, som hermed er givet gratis videre til danske gazelle-virksomheder i kniv- og gaffelbranchen.
En stamgæst grynter ved barkanten på
En stamgæst grynter ved barkanten på "Steirer Stübl", og han havde ikke noget bud på en EM-favorit.
Foto: yilmaz polat

Var dansk fan i 1992

- Tænk på Danmarks sejr i 1992. Dengang holdt jeg ferie på en campingplads nede i Lüneburg, hvor alle de andre var tyskere, og jeg var den eneste der jublede, da Danmark scorede det første mål. Der var nær blevet slagsmål. Der er altid en outsider, der kan vinde. Og man skal trods alt være optimistisk.

Værten i Steirer Stübl viger ikke rent politisk tilbage for dette råd til danskerne.

- Hvis I indfører euroen bliver alting dyrere. Hvor jeg før købte et kilo tomater for to D-mark, så koster det ét kilo nu to Euro. Til gengæld er det da fint, at man ikke hele tiden bliver snydt, når man veksler.

Men globaliseringen har også ramt Heribert Baierls knejpe, der er genbo til det mægtige, nye Hotel Empire Riverside Hotel, ligger, hvor Astra-Bryggeriet før residerede. Oppe fra hotelterrassen kan man se ned på den havn, hvorfra titusinder af emigranter i sin tid satte ud mod det forjættende Amerika. Nu kommer deres velpolstrede efterkommere tilbage for at få lidt morskab og genfinde rødderne.

- Hotelbyggeriet var godt for min omsætning, for arbejderne skulle ofte have skyllet støvet væk. Okay, nu kommer der også en del hotelgæster herover for at få lidt gemütlichkeit. Min omsætning er generelt gået, men jeg er 65, og går på pension næste år. Så må det være nok. Jeg flyttede til Hamburg i 1961 og var sømand i 13 år, derefter arbejdede jeg som montør i Sydafrika og Afrika indtil 1990, hvor jeg startede denne knejpe.

St. Paulis østrigske kejser har været rundt og kender godt den ypperste afslutning på karrieren.

- Hvis Østrig vinder EM, har jeg lovet at møde på arbejde næste dag i smoking. Min kone svarede bare, at jeg da ikke havde en smoking, men så må jeg jo leje én, og jeg vil udskænke 50 liter Freibier til stamgæsterne, lover Heribert Baierl og ruller nærmest faretruende på de skrattende r'er.

Mon ikke den knarvorne stamgæst henne ved vinduet holder med Østrig under EM.
Så langt er Stiftstidende nået på vejen mod EM i Østrig og Schweiz.
Så langt er Stiftstidende nået på vejen mod EM i Østrig og Schweiz.

Smokingen står klar i St. Pauli

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce