Sejlsport

Foto: Scanpix

Sejlsport

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Mennesket har sejlet i umindelige tider, men det er kun i de seneste århundreder, at sejlads har udviklet sig til en sportsgren. Det hele begyndte i Holland i midten af 1600-tallet, og sejlsport blev senere introduceret i England af Charles II omkring år 1660. Herfra spredte konkurrencen sig til de amerikanske kolonier.

Den første konkurrence, Cumberland Cup, blev afviklet allerede i 1715. Den første internationalt anerkendte konkurrence blev første gang afviklet i 1851. Denne konkurrence går i dag under navnet America’s Cup. Navnet har den fået efter den båd, som vandt den allerførste konkurrence, nemlig America.

Sejlsport kom for første gang på det olympiske program ved legene i Paris i år 1900. Dengang konkurreredes der i tre forskellige klasser. Efter en pause i 1904 vendte sejlsporten tilbage til OL-programmet i 1908, og den har siden været en del af OL.

Bådklasserne, der konkurreres i ved OL, har ikke været de samme i løbet af OL-historien. Denne gang er der 11 klasser. Mændene og kvinderne sejlede mod hinanden frem til 1984, men ved OL i Los Angeles fik kvinderne for første gang – ud over de fælles konkurrencer – deres egne konkurrencer uden mandlig deltagelse.

Sejlsport ved OL
De 11 klasser er inddelt således: fire for mænd, fire for kvinder og tre åbne. Mændenes klasser er mistral, finnjolle, 470-jolle og starbåd. Kvindernes klasser er mistral, europajolle (laser radial-jolle), 470-jolle og yngling. De åbne klasser er laserjolle, 49’er og tornado.

NeilPryde RS-X: NeilPryde RS-X er ingen decideret bådklasse, men snarere windsurfing. Denne konkurrence afvikles både for mænd og for kvinder ved OL. NeilPryde RS-X kræver utroligt meget træning, hvilket betyder, at udøverne helst skal opholde sig under sydlige himmelstrøg for at træne. Det betyder også, at der ikke er ret mange skandinaviske udøvere af netop denne disciplin, der var på det olympiske program for første gang i 1996 i Atlanta.

Finnjolle: Finnjollen er mændenes enmandsjolle ved OL. Den har fået navnet finnjolle, da denne bådtype første gang var på det olympiske program i 1952 i Helsinki, Finland, hvor den erstattede den tidligere bådtype Firefly. Inden da var der blevet udskrevet en konkurrence, der gik ud på at konstruere en ny OL-bådklasse. Vinderen var Rickard Sarby fra Uppsala i Sverige.

Europajolle: Europajollen eller laser radial-jollen er kvindernes enmandsjolle ved OL. Sammenlignet med laserjollen har laser radial-jollen en kortere undermast, hvilket betyder, at denne bådtype er lettere at sejle for dem, der ikke vejer så meget.

470: Både mænd og kvinder konkurrerer i 470-jollen ved OL. 470-jollen er en tomandsbåd og en af de mest udbredte klasser i verden. Navnet 470 kommer fra bådens længde – den blev konstrueret i 1968 af franskmanden André Cornu på samme tid, som det franske sejlforbund søgte en bådtype til at supplere de i forvejen eksisterende bådtyper 505 og 420. I 1976 var 470-jollen med ved OL for første gang.

Starbåd: Starbåden er en tomandsbåd for mænd, og den har været olympisk bådklasse siden 1936, dog med undtagelse af 1976, hvor der ikke blev konkurreret i starbåd.

Yngling: Ynglingebåden var med for første gang ved OL i 2004 i Athen. Det er en tremandsbåd, og kun kvinder sejler i denne bådklasse. Det var nordmanden Jan Herman Linge, der konstruerede denne bådtype i 1968, men først i 1979 fik den international anerkendelse.

Laser: Laserjollen er en enmandsbåd, der tilhører de åbne klasser ved OL, men i praksis er det kun mænd, der deltager. Det skyldes, at sejlernes vægt har stor betydning, og at bådtypen stiller store krav til en god fysik og en god kondition. Laserjollen blev konstrueret af Bruce Kirby i 1971, og den har været på OL-programmet siden 1996.

49’er: 49’eren er en tomandsbåd i den åbne klasse, men som nævnt under beskrivelsen af laserjollen er det også her næsten kun mænd, der deltager. 49’eren er en hurtig bådtype, som kan genkendes på sine store og farverige sejl. Det er en relativt ny bådklasse, der var med på det olympiske program for første gang i år 2000 i Sydney.

Tornado: Tornadoen er en tomandsbåd og samtidig den eneste flerskrogede båd ved OL. Tornadoen blev fremstillet af Rodney March i 1967 og var første gang på det olympiske program i 1976.

Sejlsport er en af de idrætsgrene, der ikke afvikles i Beijing, men derimod i sejlsportscenteret i Qingdao.

Sejlsport

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce