Rytmisk gymnastik

Foto: Scanpix

Rytmisk gymnastik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Rytmisk gymnastik - eller rytmisk sportsgymnastik, som sporten hed tidligere – blev udviklet i slutningen af 1800-tallet med udgangspunkt i den artistiske gymnastik. Det var i Sovjetunionen, at den rytmiske gymnastik blev udviklet til en konkurrencesport i 1940’erne.

I 1961 optog det internationale gymnastikforbund (FIG) den nye sportsgren, og de første individuelle verdensmesterskaber blev afholdt i Budapest to år senere. København lagde gulv til de første verdensmesterskaber for hold i 1967.

Rytmisk gymnastik fik sin olympiske debut allerede i 1952 i Helsinki, hvor det svenske kvindehold vandt guld med bolde. Derefter forsvandt rytmisk gymnastik fra OL-programmet, og først i 1984 i Los Angeles vendte disciplinen tilbage, dog kun som en individuel konkurrence. Ved dette OL blev sporten kåret som ”verdens smukkeste idræt”.

Holdkonkurrencen vendte tilbage på det olympiske program 12 år senere i Atlanta.

Rytmisk gymnastik ved OL
Rytmisk gymnastik dyrkes kun af kvinder - individuelt eller i hold. Ved OL konkurreres i to discipliner: Individuel mangekamp og holdkonkurrencen.

I den individuelle mangekamp indgår fem redskaber: tov, tøndebånd, bold, køller og vimpel.
Ved hver international konkurrence udvælges fire af disse fem redskaber, og gymnasterne udfører et program pr. redskab.

I holdkonkurrencen skal de fem gymnaster på hvert hold udføre et program med fem vimpler og et program med tre tøndebånd og to bolde.

For alle konkurrencerne gælder det, at redskabet altid skal være i bevægelse og i harmoni med den gymnastiske og musikalske udførelse.

Øvelserne bedømmes af tre dommergrupper. Den første bedømmer den tekniske sværhedsgrad (jury A1), den anden bedømmer den kunstneriske sværhedsgrad (jury A2), mens den tredje (jury B) bedømmer udførelsen og trækker point fra i tilfælde af fejl.

Hver jury kan maksimalt uddele 10 point, så der kan med andre ord maksimalt opnås 30 point.

Rytmisk gymnastik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce