Roligt i Ystad - vildt i aviserne

Svenske forsider dagen efter dagen. Den fik ikke for lidt. Foto: TOBIAS ROSTLUND/SCANPIX

Roligt i Ystad - vildt i aviserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DAGEN DERPÅ: De jublede i næsten hele Sverige over den vanvittige kamp

Tirsdag kl. 23. Fra værelse 203 på Hotel Prins Carl sender jeg rapporten om aftenens begivenheder hjem.

Den slags giver en sund tørst, så det er hurtigt væk fra det lille rum og tilbage til baren på Ystads Stora Torg, hvor jeg fulgte Danmark-Sverige på storskærm.

Jeg troede vel, der ville være fest, men de fleste af gæsterne er allerede gået hjem. Men o.k., svenskerne har jo også noget med midsommerfest, der får vores sankthans til at ligne en børnefødselsdag i et missionsk hjem, så der skal måske spares lidt på kræfterne.

Og som om det ikke er nok, lukker stedet allerede kl. 24. Jeg gør et sidste desperat forsøg på at formilde den tjenende ånds fleksibilitet ved at bestille den øl, han reklamerer for på sin gule trøje, en Norrlands Guld. Men det hjælper ikke. Det eneste, det fører til, er at bryde endnu et princip: Ikke at drikke svensk øl, hvis det kan undgås.

Og mit forsøg på at lodde stemningen ved at falde i snak med de sidste gæster, viser sig at rumme mere end et glimt af skæbnens ironi. Ved siden af mig i baren står nemlig et tjekkisk par, der er på sejlende ferie på disse kanter.

Men de vil nu hellere tale om EU - som de er imod - end om fodbold.

Og så lukker baren. Ikke alene lukker baren, hele byen lukker, der er ikke skyggen af en syngende malet svensker, så der er intet andet at gøre end at luske "hjem" på det lille rum.

Næste morgen tager jeg toget ud af Ystad. Var der roligt i byen, så er det anderledes "roligt" (det er svensk og betyder morsomt) at læse dagens aviser som forlystelse på togrejsen.

Jeg nappede tre af de små og frække i en kiosk.

Skribenten Simon Bank slår tonen an i Aftonbladet.

"Den 22. juni var en galen, galen, kväll, som vi kommer att få leva med i evig tid", lyder hans overskrift, og så skriver han ellers:

"Det blev 2-2.

Due a due.

Det her må vi leve med til evig tid, og om der så i den evige tid kommer en istid, og der efter den istid rejser sig en ny verden, og den verden brænder ned, vil der komme en Luigi eller Pietro snigende bagfra og råbe:

- Due a due." (Og det er altså italiensk og betyder 2-2, red.)

Og Simon Bank er skam fair i sin beskrivelse af det svenske straffespark:

"På et opspil fra Aston Villas midterforsvarer (Mellberg) rendte Larsson ind i Aston Villas målmand (Sørensen) og lagde sig. Professionelt, internationalt.

Havde han været italiener, havde hele Sverige brølet: - Fusk!"

Og så er der samme blads Jennifer Wegerup, der havde den særegne fornøjelse at se Italien-Bulgarien:

- "Hvilken dejlig figur I gør, I nordboer, råber en rasende journalist, da slutfløjtet lyder og peger på mig.

- Det eneste gode ved jer "nordici", er jer kvinder, men ellers er I intet værd", beretter Wegerup, og beskriver i en herlig reportage, hvordan disse italienere er dybt beskæmmede over det formodede aftalte spil.

Og således underholdt bevæger toget sig mod vest og civilisation, selv om det sætter lidt skår i fornøjelsen, at Kvällsposten prøver at piske en stemning op:

"Først hånede Jon Dahl Tomasson det svenske publikum og Andreas Isaksson. Siden hånede han Sverige", skriver avisen og hæfter sig ved, at Jon Dahl (som kollegaerne på Aftonbladet har døbt Jonaldo), tyssede af det svenske publikum, da han havde scoret til 2-1, provokerede den svenske målmand og bagefter på pressemødet tillod sig at sige, at Danmark og Italien havde været puljens bedste hold.

Og så er jeg fra det korrekte Sverige hjemme igen.

Kl. 10.56 skal der køre et lyntog fra København H til Odense.

Toget holder der, men der er ingen lokomotivfører. Toget kommer af sted med et kvarters forsinkelse.

Ved alle de stationer, som det med lyntogets privilegier skal passere, bliver det holdt tilbage, fordi det ikke må få lov at overhale et forankørende IC-tog, som SKAL holde ved alle disse stationer.

Det forankørende tog kan så til gengæld få lov at holde og vente i Odense på de passagerer fra lyntoget, der eventuelt vil videre end til Odense, og på den måde bliver vi allesammen forsinket.

Tjekket af Banestyrelsen! Det var aldrig gået i Ystad eller resten af Sverige!

Roligt i Ystad - vildt i aviserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce