Ridning

Foto: Scanpix

Ridning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Ridning og hestevognskørsel var på programmet allerede ved de antikke olympiske lege, men den hestesport, som er på programmet i Beijing, blev først kendt i løbet af 1900-tallet. Ridebanespringning var den første hestesportsgren, der kom med ved de moderne olympiske lege, og det skete i år 1900 i Paris.

Ved de to efterfølgende olympiske lege var ridning ikke med, men ved OL i Stockholm i 1912 vendte ridebanespringningen tilbage samtidig med, at to nye sportsgrene fik debut: dressur og military. Det år indeholdt dressurkonkurrencen desuden en lille springkonkurrence med fire forhindringer.

Oprindeligt var dressur en træningsmetode for militærheste, og i begyndelsen af OL-historien var det kun officerer fra kavaleriet, som fik lov til at deltage i denne sportsgren. Sådan var det frem til 1952, hvor civilister – også kvinder – for første gang fik lov til at være med.

Også military har – som navnet antyder – militær oprindelse og simulerede i begyndelsen en situation, hvor kavaleriet var tvunget til at komme gennem fjendens linjer for at overbringe et vigtigt budskab for derefter at ride sikkert tilbage til lejren igen. Allerede i Stockholm i 1912 bestod military af tre delkonkurrencer, som blev afviklet over tre dage: terrænridning, ridebanespringning og dressur. Men i dag er rækkefølgen en anden.

Ridning ved OL
Ridning er en af de få olympiske sportsgrene, hvor mænd og kvinder deltager i samme konkurrencer, og hvor dyr og menneske samarbejder.

Fra 9. til 21. august afvikles de olympiske ridekonkurrencer i Beijing, og i alle discipliner konkurreres der både individuelt og for hold.

Dressurkonkurrencerne – også kaldet ballet for heste – består af tre runder, hvor dommerne bedømmer harmonien i hestens bevægelser og samarbejdet mellem hest og rytter.

I de to første runder skal hest og rytter udføre det obligatoriske program. I den tredje og frie runde udføres programmet akkompagneret af musik. De tre runder betegnes officielt som Grand Prix, Grand Prix Special og Grand Prix Kür. Den første runde, Grand Prix, afvikles over to dage. Vinderne af holdkonkurrencen kåres, og de 25 bedste ekvipager kvalificerer sig til næste runde: Grand Prix Special. Pointene fra Grand Prix Special lægges sammen med pointene fra Grand Prix Kür og divideres med to for at komme frem til slutstillingen.

Ved Grand Prix Special udføres de samme øvelser som ved Grand Prix, blot på kortere tid.
De 15 bedste ekvipager herfra går videre til Grand Prix Kür, som er et frit program ledsaget af musik, og som nok bedst kan sammenlignes med det frie program i kunstskøjteløb eller rytmisk sportsgymnasik. Det frie program var for første gang en del af OL-dressurkonkurrencen i 1996 i Atlanta.

Den olympiske ridebanespringningsbane består af mellem 12 og 15 forhindringer, som kan være op til 1,60 meter høje. Banen skal gennemføres, inden tiden udløber, og der gives strafpoint ved nedrivninger, refusion, styrt eller tidsoverskridelser. Der deltager 75 ekvipager i første runde, som afvikles over to dage.

Den anden konkurrencedag består af to runder. Først kåres vinderen af holdkonkurrencen, og dernæst kåres de 45 ekvipager, der kvalificerer sig til den tredje konkurrencedag. Også på denne dag afvikles konkurrencerne over to runder, og kun 20 ekvipager må springe i den sidste og afgørende runde. Herefter fordeles de individuelle medaljer.

Military er den mest komplekse hestesportsgren ved OL. Samme ekvipage stiller op i alle tre discipliner, der strækker sig over fire konkurrencedage. De to første dage gælder det dressur, hvor hest og rytter udfører et obligatorisk program. Dag tre byder på terrænridning på en 5700 m lang bane med maksimalt 45 forhindringer, der skal passeres fejlfrit så hurtigt som muligt. Der uddeles strafpoint ved refusion, farlig ridning, styrt eller tidsoverskridelser. Den fjerde dag byder på den afsluttende ridebanespringning.

Konkurrencerne afvikles ved Beas River i Hongkong, hvor stadion har plads til 18.000 tilskuere.

Danske OL medaljer[b]

1924 Sølv Military: Frode R. Kirkebjerg/ 'Metoo'

1936 Bronze Military: Hans M. Lunding/ 'Jason'

1952 Sølv Dressur: Lis Hartel/ 'Jubilee', Sportsrideklubben

1956 Sølv Dressur: Lis Hartel/ 'Jubilee',Sportsrideklubben

1984 Sølv Dressur: Anne Grethe Jensen/ 'Marzog', Næstved

[/b]

Ridning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce