Richard mindes triumfen

Som et markant bevis på dansk fodbolds største triumf står EM-skulpturen foran Richard Møller Nielsen hus i Over Hollfuf. Ofte kommer mennesker forbi for at kigge på den. I aften er det ti år siden, Danmark vandt EM-guld.
Foto: Kim Rune

Richard mindes triumfen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MINDEVÆRDIGT: EM-guld-træneren får også besøg af gartneren i aften

FODBOLD: Det er en stor dag i dag på Over Hollufvej.

I aften for 10 år siden, 26. juni 1992, løftede nu 64-årige Richard Møller Nielsen guldpokalen i Gøteborg som tegn på, at han havde ført det danske landshold til Europamesterskabet.

Man kniber sig stadig i armen, når man tænker tilbage.

- Jo, da, det er en glædens dag, siger Richard Møller Nielsen og byder på et velskænket glas øl.

Grillaften

- Johnna og jeg samler børn og børnebørn til grillaften, og min ven og nabo gartneren kommer også, fortæller Richard begejstret.

Det årlige træf med de gamle EM-helte er skubbet til den 6. og 7. juli, fordi DBU-folkene først nu begynder at komme hjem fra VM-slutrunden i Korea og Japan.

Den imponerende EM-skulptur står stadig stolt uden for Richards hoveddør.

- Folk stopper stadig op og spørger om lov til at komme ind og se den. Ofte er der skoleklasser, der kommer forbi på vejen fra friluftsbadet i Allerup Have, og kigger indenfor. De kan umuligt have set kampen dengang, men de har hørt om det. Ellers kan langt de fleste huske, hvad de lavede den dag, og hvor de var. Alle har en historie om dengang, siger Richard med en blanding af forundring og stolthed i stemmen.

- Skulpturen er af bornholmsk granit. Fodbolden på toppen er lavet i forholdet 1,5 og er af italiensk marmor. Det er Poul Hansens stenhuggeri i Sydhavnen i København, der har lavet den. Poul Hansen har skænket materialet, og hans personale har lavet den efter fyraften til mig, siger Richard Møller Nielsen.

Men det var ikke helt let at afgøre, hvor EM-støtten skulle stå, da den i sin tid blev fragtet til Over Holluf.

To mod en

- Jeg diskuterede med min post og havemanden, om den skulle stå foran huset eller omme bagved. Havemanden skar igennem og sagde, at den skulle stå, så den kunne ses. Så det blev afgjort med to stemmer mod en, og det er jeg glad for den dag i dag, siger guldtræneren.

Efter EM-triumfen i 1992 stoppede Richard Møller Nielsen som landstræner i Danmark i 1996, inden han førte finsk og israelsk landsholdsfodbold tættere på international hæder end nogensinde.

Men han kan meget vel blive husket i hundreder af år som manden, der skaffede Danmark EM-titlen i verdens største sport.

Richard mindes triumfen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce