Billedserie
Masser af tjekker og tyrkere og schweizere, men ingen pølsevogn
FODBOLD: De tjekkiske anderumper indtog Basel med stor konsekvens.

Fra midt på formiddagen oplevede den schweiziske Rhin-by en sand invasion af tilhængerne fra Prag, Teplice og Ostrava, og de mange tusinde tjekker blandede sig lystigt med de lokale koklokke-fans, hvis gående orkestre skabte en infernalsk larm, som stod man midt på en frodig alpesæter.

EM-premieren fik en løjerlig nedtælling.

Man skulle tro, man stod uden for en fiskeriauktion i Torshavn, sådan som det blæste, ruskede og regnede langt op ad lørdagen.

Men det var en lørdag i starten af juni i Mellemeuropa, og ikke en hovedstad i Nordatlanten.

Igen kunne man konstatere, at de tjekkiske herrefrisører har bevaret en vis svaghed for de frisurer, som gik af mode i den engelske rockverden allerede midt i tresserne, dengang Small Faces var store, og som kun eksisterer som Bundesliga-frisurer her og der i Cottbus og Bielefeld.

I efteråret var mange af tilhængere på plads i Prag og i Odense, da OB så smerteligt kiksede UEFA Cup-gruppespillet på grund af et brændt Thomas Helveg-straffespark, og nu var de så rejst de få hundrede kilometer ned til Basel.

Stolte traditioner

Akkurat som Danmark har tjekkerne været Europamestre én gang, og det var under navnet Tjekkoslovakiet, da den listige Antonin Panenka lobbede det afgørende straffespark frækt over den tyske målmandsveteran Sepp Maier i finalen i Beograd.

Men samtidig har Tjekkoslovakiet to gange vundet VM-sølv, i 1934 og 1962, og været i en EM-finale i 1996.

Og de er stadig med i slutrunderne, og indtager nu en plads på verdensranglisten som nummer seks, mens danskerne sakker længere og længere ned mod Andorra og Turkmenistan.

Det er den slags underlige tanker, man får, mens man sådan en lørdag eftermiddag tæller ned til EM-premieren ved at gå en simpel tur langt Rhinen, mens man passer på ikke at snuble midt i de dybe overvejelser, så den heftige strøm og de enorme vandmasser ikke skyller drømmen om en solrig "Sommer i Tyrol" - fra og med i dag - ud i det fjerne.

Der var engang ...

Det er ikke mange år siden, at danskerne ofte spillede lige op med tjekkerne.

Ej heller er det en fjern fortid, hvor de rød-hvid jævnligt knægtede de middelmådige schweizere, og nu er de så nærmest fast inventar i slutrunderne.

Lidt underligt når Prag-storholdet Sparta to gange kun spillede 0-0 mod OB i den ordinære spilletid i efteråret.

Er der noget råddent i Danmark?

Eller er det bare, fordi der endelig er slået en ny sundhedsbølge igennem i Schweiz og Tjekkiet?

Endnu et stormstød vækkede Deres udsendte, der pludselig igen stod ved den tyrkiske kebabsælger, som dagen før havde givet så grundig en analyse af sit lands muligheder i slutrunderne.

- Jeg får ikke set en eneste kamp med tyrkerne. Det her er min kamp hver dag, gentog Murat Akyüz sit mantra, og på denne kampdag havde han tredoblet personalet til en trio, og mon ikke der blev tjent lidt til pensionen.

Hvorfor tyrkerne så lige var med til en slutrunde - og ikke Danmark?

Og hvorfor stod der ikke en pølsevogn ved Rhinen?

Det var tid at gå tilbage til pressecentret og til premierekampen.

For det novemberklima var vist ikke sundt og udløste bare mystiske og mørke tanker.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Stiftstidendes EM-hold

Stiftstidendes EM-hold

Torres tog tyskerne

Torres tog tyskerne

Tysk landstræner: Fortjent spansk sejr