Nyt liv i et fodbold-museum

Svendborgs venstrekant, Søren Møller Pedersen, går ind i en tæt luftduel med en sorgfri Virum-spiller.
Foto: Sonnich Jensen

Nyt liv i et fodbold-museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fodbold-begejstringen er tilbage i Svendborg på det gamle, mørnede Høje Bøge Stadion

FODBOLD: Det rumler igen under bøgene. Svendborg er på vej tilbage på fodboldens brogede landkort.

Efter 3-1-sejr over Virum/Sorgenfri skal de hvidblusede sydfynboer nærmest løbe baglæns i de sidste fire runder for at undgå oprykning til 2. division.

Det er 11 år siden, at Høje Bøge Stadion sydede af begejstring, da træner Flemming Nielsens tropper mødte Aarhus Fremad i en topkamp i 1. division og med en sejr kunne sikre sig oprykning til Superligaen.

Op mod 8000 tilskuere fyldte hver en krog af det allerede dengang mørnede stadion, men hjemmeholdet tabte, og reelt startede nedturen den aften, for de overstyrede budgetter kunne ikke klare den kiksede oprykning, og Svendborg gik i styrtdyk med kurs mod Fynsserien.

- For tre år siden mødte vi endda Thurø i et overlevelsesopgør helt nede i Kvalifikationsrækken, og hvis ikke holdleder Graham Easter var blevet skiftet ind tre minutter før tid og havde scoret sejrsmålet, så var vi nok rykket ned i Fynsserien, husker Svendborg-formand Michael Jensen.
Den gamle træpavillon på Høje Bøge har oplevet både op- og nedture. Nu er den snart klar til en ny sæson med divisionsfodbold.
Den gamle træpavillon på Høje Bøge har oplevet både op- og nedture. Nu er den snart klar til en ny sæson med divisionsfodbold.
Foto: Sonnich Jensen

Træner-effekten

Men under træner Ole Pedersen og nu Kurt Hansen har sydboerne i den grad vendt de sportslige konjunkturer, og tilskuerne er endda vendt tilbage til det stadion, der i forrige årtier har huset så mange dramatiske opgør og fostret flere storspillere til Odense-klubberne, eksempelvis B1909's tresser-målkonge Mogens Haastrup, og ikke mindst OB's målkonge, nu afdøde John Eriksen, der scorede i hundredevis af mål i en lang europæisk karriere.

De klingende navne, og ånden fra trænerkoryfæer som Richard Møller Nielsen og Viggo Jensen nærmest dirrer i løvet denne søndag eftermiddag, hvor et krampagtigt hjemmehold indleder matchen mod et klassisk københavnerhold, der kæmper pænt for at sikre en sæson mere i rækken under ledelse af den tidligere Lyngby- og B1909-back Hasse Kuhn, der hele tiden pisker sit hold frem fra træner-havestolen ved sidelinjen.
Sådan! Endnu en træffer er sat ind og SfB er på oprykningskurs. Der var masser af kølige fadøl blandt de mest rutinerede tilskuere på Høje Bøge.
Sådan! Endnu en træffer er sat ind og SfB er på oprykningskurs. Der var masser af kølige fadøl blandt de mest rutinerede tilskuere på Høje Bøge.
Foto: Sonnich Jensen

En barsk bageovn

Høje Bøge er en barsk bageovn af en arena denne søndag, hvor over 1000 tilskuere bakker Svendborg flot op. Holdet har spillet 22 kampe i træk uden at tabe, der er to oprykningsbilletter, og efter en svag start på sæsonen har Svendborg forlængst overhalet Nivå/Kokkedal, mens Avarta er favorit til førstepladsen.

Virum/Sorgenfri har flere gode boldspillere, men der skimtes et par café-kilo for meget hos flere spillere, der dog med typisk hovedstads-smartness spiller bolden godt rundt og endda kommer i spidsen ved Anders Hammer, der drejer bolden fiffigt forbi målmand Nikolaj Larsen.

Men Svendborg har 10 gange før i sæsonen været bagud og alligevel vundet, og den moral viser sig igen. Kollektivet, viljen til at lade bolden gøre arbejdet og den brede trup er holdets hemmelighed, og så viser den omvandrende langelandske fodboldkammerherre, Mark Kammersgaard, igen det unikke målinstinkt, da han to gange lyner, så kampen efter en lille time er drejet om. Kammersgaard triller flere gange rundt på grønsværen, mens han tager sig til de slidte totempæle af nogle lår, som aldrig har været trimmet til topfodbold.

Men manden fra Snøde og omegn kan stadig levere varen i de sekundære rækker og vil i dag igen pryde forsiden af Fyns Amts Avis.

Frontmakkeren, den tårnhøje Jesper Rasmussen, skaber hele tiden chancer, når han enten prikker bolden med foden eller snitter den videre med hovedet, og så lever det feststemte publikum henne i den trygge krog ved pølsebaren med den flegmatiske indstilling. Og da Jesper Rasmussen efter et mønster-opspil i venstresiden, sat i gang af den teknisk stærke back Jon Bøgedal, helflugter bolden i mål, så kan angriberen fortjent modtage de lokale bykejseres hyldest nede i hjørnet, hvor der er højt skum på fadøllet og kun udsyn til det halve af banen.

Men hvad gør det, når solen skinner, spætten pirker i barken, og Svendborg er på vej op igen.

En stærk bredde

Selv andetholdet i Fynsserien stormer frem. Nederlaget i Stige var det første i 36 kampe, og tredjeholdet fører Serie 2.

- Der er en enorm begejstring i truppen og træningsmoral, og det er vores styrke, og så giver det en god ballast, at vi så mange gange har vendt kampene, siger træner Kurt Hansen, der kender de øgede krav i 2. division vest.

- Jeg har set flere af FC Fyns kampe og ved, at kampene mod de jyske hold vil kræve, at vi lægger nogle kilo på i styrkelokalet. Selvfølgelig kan man altid bruge lidt forstærkninger, men om det kan klares økonomisk, må andre i klubben afgøre. Spillemæssigt kan vi godt følge med, siger træneren, der før Svendborg-tiden var manden, som var ved at trække Thurø forbi storebror i kommunen.

Svendborg råder i den færøske kæmpe Julian Johnsen over en garvet og jættestærk fighter på den centrale midtbane, hvor han vinder de fleste dueller og animerer de unge spillere til at løbe de ekstra meter. Nok ser Johnsen efter en lang karriere en anelse stivbenet ud, men om få måneder står menuen på Hobro og Hjørring, og eksempelvis Brabrand eller FC Fyn og nogle nedrykkere fra 1. division, og så er Johnsen en rar mand at have stående i døren.

Og så er det ikke forbigået fodboldklubben i Svendborg, at håndboldnaboen GOG mere og mere søger mod Odense.

- Det er tydeligt at mærke, at flere og flere bakker op om basketball og fodbold i byen, hvor man naturligvis registrerer signalet fra GOG, siger SfB-formand Michael Jensen, der roligt kan lægge champagnen på køl.

Nyt liv i et fodbold-museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce