Moderne femkamp

Foto: Scanpix

Moderne femkamp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Moderne femkamp er den eneste sportsgren, som er skabt specielt til de olympiske lege. Sporten skal reflektere de antikke græske idealer om atleter, der behersker mange forskellige discipliner.

Ved de antikke olympiske lege blev der også konkurreret i femkamp, som dengang bestod af diskoskast, spydkast, længdespring, løb og brydning.

Pierre de Coubertin - manden bag de moderne olympiske lege – og den internationale olympiske komité udformede moderne femkamp som en idrætsgren, hvor det galdt om at besidde styrke, teknik, koncentration og udholdenhed. Moderne femkamp består af skydning, fægtning, svømning, ridebanespringning og crossløb.

Moderne femkamp ved OL
Både i mændenes og i kvindernes konkurrence er der 36 deltagere. Deltagerne får point i de fire første discipliner, og antallet af opnåede point afgør startrækkefølgen i den femte og sidste disciplin: 3000 m crossløb. Den, der har flest point, starter først, og den, som kommer først over målstregen, har dermed vundet den samlede konkurrence.

Skydning afgøres med luftpistol, og hver deltager har 20 skud, som affyres på 10 meters afstand. Skytten har 40 sekunder til hvert skud. Det maksimale antal point, der kan opnås i skydekonkurrencen, er 200. 172 point i skydekonkurrencen omregnes til 1000 point i den samlede femkamp. Hvert point i skydekonkurrencen over eller under 172 point giver +/- 12 point i den samlede konkurrence.

I fægtekonkurrencen skal alle dyste mod hinanden, dvs. at alle fægter 31 kampe. Vinder man 70 procent af dysterne, får man 1000 point i den samlede femkamp. Enhver sejr over eller under 70 procent giver +/- 28 point ekstra på kontoen.

Svømning afgøres i 200 m fristil. For at få 1000 point i denne disciplin skal mændene opnå en tid på 2:30, mens kvinderne skal opnå en tid på 2:40. Hvert sekund over eller under denne tid tæller +/- 12 point i den samlede konkurrence.

Hvilken hest, rytterne skal ridde på i ridebanespringningen, afgøres ved lodtrækning. Rytterne har 20 minutter til at lære hesten at kende, inden konkurrencen begynder. Ridebanen bestået af 12 forhindringer med en maksimal højde på 1,2 m. Et fejlfrit ridt giver 1200 point, mens det trækker fra at rive en forhindring ned, at få fejl på tiden eller at falde af hesten.

Moderne femkamp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce