Minister hjælper Frederik på vej mod IOC

Foto: PolFoto

Minister hjælper Frederik på vej mod IOC

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brian Mikkelsen rejser ikke kun til OL i den kinesiske hovedstad Beijing for at deltage i den omdiskuterede åbningsceremoni og følge de danske atleters kamp for medaljer på nærmeste hold. Den konservative kulturminister vil også kæmpe på de indre linjer for at bane vejen for kronprins Frederiks optagelse i den internationale olympiske komité, IOC. Kronprinsen forsøger nemlig at blive en del af IOC, når der er kongres i København til næste år.

- Jeg kender mange IOC-medlemmer og langt de fleste vigtige beslutningstagere. Jeg skal blandt andet mødes med Rogge (IOC-præsident Jaques Rogge, red.) og rigtigt mange af de vigtigste personer i IOC. Der vil jeg lave lobby for kronprinsen, siger Brian Mikkelsen.

Mikkelsen har i flere år været aktiv i den internationale idrætspolitik gennem sit engagement i antidopingagenturet Wada, og det betyder, at han har mange kontakter, han forsøger at påvirke.

- Normalt vil man ikke kunne gøre så meget som dansk kulturminister, men jeg kender mange, fordi jeg er så aktiv i det internationale arbejde. Det handler om at forklare de kvalifikationer, som kronprinsen har, hans interesse for idræt, og at vi kommer fra et land, der har en olympisk historie. Hans vigtigste aktiv er, at han selv interesserer sig meget for sport. Det vil sige, at man ikke får en idrætspamper ind, men en ægte sportsengageret sportsperson, siger Brian Mikkelsen.

Ritzau: Optakten til OL har handlet meget om menneskerettigheder i Kina. Kan du se kronprinsen gå ind i den debat?
- Jeg har noteret mig, at kronprinsen har oplyst, at han primært vil tage fat i de sportslige ting i IOC og ikke de politiske. Den kurs støtter jeg, siger Brian Mikkelsen.

Mens den danske kulturminister bakker op om, at den danske IOC-kandidat ikke tager stilling til politiske spørgsmål, er Brian Mikkelsen selv klar til at bringe spørgsmål om menneskerettigheder og censur op under legene. Han truede på et tidspunkt med at blive væk fra åbningsceremonien på grund af situationen i Tibet, men forholder sig nu til, at det kinesiske styre og Dalai Lamas Tibet taler bedre sammen end under forårets uroligheder.

- Jeg var skeptisk, men der er sket en forbedret dialog mellem Kina og Tibet. Den danske regering støtter en kritisk dialog med Kinas regering. Det vil vi gøre før, under og efter OL. Jeg diskuterer som udgangspunkt ikke menneskerettigheder, når jeg overværer konkurrencer under OL, men hvis jeg deltager i officielle møder med repræsentanter for den kinesiske regering, så vil jeg 100 procent sikkert bringe menneskerettighedssituationen på banen, siger Brian Mikkelsen, som forventer at få et møde med sin kinesiske kollega under OL.

Han får en mødetung kalender under OL, hvor idrættens spidser fra hele verden er samlet, og derfor er aktiviteten i kulissen lige så intens som på sportsbanerne. Men ministeren glæder sig først og fremmest til at overvære de danske deltageres kamp for medaljer. Brian Mikkelsen ser oplagte guldkandidater i dobbeltsculleren med Rasmus Quist og Mads Rasmussen og hos håndboldherrerne. Gode muligheder hos triatleten Rasmus Henning og bryderen Mark O. Madsen. Kuglestøderen Joachim B. Olsen, Michael Maze, holdet i banecykling og badmintonspillere som Peter Gade og Tine Rasmussen er andre kandidater for ministeren.

- Vi får også altid medalje i sejlsport. Jeg synes faktisk ikke, at det ligger så dårligt. I sammenligning med OL i Athen for fire år siden har vi flere indlysende medaljekandidater. Der er en større variation og muligheder for at vinde i flere sportsgrene. Det er resultatet af et fantastisk samarbejde mellem Team Danmark og de enkelte speciale forbund, hvor de har plejet talenterne fra de var helt unge, til de nu er medaljefavoritter til OL, siger Brian Mikkelsen.

Danske medaljer til OL giver ifølge ministeren ikke bare jubelstunder til atleterne i Kina, det gavner hele samfundet.
- Vi satser på eliteidræt, fordi det giver national stolthed at have nogen at heppe på. Det er med til at skærpe interessen for idræt og skærper interessen for, at vi selv kommer ud at røre os. Så det har både et formål med at skabe en fælles identitet og bedre sundhed, siger Brian Mikkelsen.

Det var arbejdet i Wada, der fik Brian Mikkelsen ind i det internationale arbejde, og selv om den seneste tid har budt på flere dopingsager med flere cykelstjerner og en række russiske OL-atleter, der er røget i dopingfælden, mener ministeren, at det går den rigtige vej.

- Jeg tror, at langt de fleste udøvere, og her taler vi om mere end 90 procent, ikke vil give sig ud i det af moralske årsager, eller fordi de er bange for at blive taget. Men der kommer nok også sager under OL. Der er nogen, der tror, de kan slippe af sted med ting, som de vil blive overraskede over, at de kan blive taget for. Nogle vil måske holde igen, efter de har set, at mange er blevet taget, men det kan måske spores længere tid, end de regner med, siger Brian Mikkelsen.
Citat
- Jeg har noteret mig, at kronprinsen har oplyst, at han primært vil tage fat i de sportslige ting i IOC og ikke de politiske. Den kurs støtter jeg.

Minister hjælper Frederik på vej mod IOC

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce