Minister glad for at deltage i OL-åbning

Foto: PolFoto

Minister glad for at deltage i OL-åbning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Først ville han gerne. Så meldte han ud, at han ville blive væk, og så fik han besked på at deltage alligevel. Men selv om kulturminister Brian Mikkelsen (K) i foråret overvejede at boykotte OL-åbningen i Beijing på grund af kinesernes gentagne brud på menneskerettighederne i Tibet, var sportens minister alligevel glad for at være til stede på det kinesiske nationalstadion fredag aften.

- Jeg er glad for, at jeg kom. Siden april har kineserne takket være det vestlige pres indledt en intensiv dialog med Tibet, og så mener jeg, at det ville være problematisk ikke at dukke op, når de nu har lyttet til, hvad der blev sagt, siger kulturministeren.

Havde frygtet røde faner
Han kalder åbningsceremonien for det mest fascinerende show, han har set i sit liv, og glæder sig over, hvordan værterne valgte at præsentere sig selv over for omverdenen.

- Jeg havde frygtet røde faner og partidoktrin, men jeg synes, at kineserne på fremragende vis fik illustreret nationens historie og udvikling, samtidigt med at man fik indtryk af et både fremtidsorienteret og teknologisk land, siger Mikkelsen.
Han understreger, at han fortsat er skeptisk over for Kinas forvaltning af menneskerettigheder, men mener, at han og de andre vestlige politikere i fællesskab er i gang med at rykke ved kinesernes opfattelse, selv om det går langsomt.

- Vi kan ikke forvente mirakler fra den ene dag til den anden, men kineserne er meget opmærksomme på, hvordan de bliver opfattet af omverdenen, og derfor reagerer de også, hvis det udenlandske pres bliver massivt nok. Jeg ændrer ikke menneskerettighedssituationen i Kina alene, men det bliver noteret, at vi er opmærksomme, siger ministeren.

Støttekomiteen for Tibet er dog meget uenig med Brian Mikkelsens udlægning af, at forholdene er blevet bedre i Tibet, efter at Vesten er begyndt at lægge pres på kineserne.

- Det er noget af en overdrivelse, og det burde kulturministeren vide. Udsendinge fra Dalai Lama har to gange mødtes med repræsentanter fra det kinesiske styre efter opstanden i Tibet i marts og april, men disse møder må ses i det rette lys. De er del af en lavintensitetsdialog, der er foregået med spredte mellemrum siden 1979, det vil sige i næsten 30 år, oplyser Støttekomiteen for Tibet i en pressemeddelelse som reaktion på kulturministerens udtalelser.

Vender tilbage til Kina
Brian Mikkelsen fløj lørdag hjem igen til Danmark for en kort bemærkning, inden han torsdag vender tilbage til legene og bliver der, til de slutter igen den 25. august.

Han skal i forbindelse med sit ophold i Kina mødes med landets sportsminister, som han kender via sit arbejde i den internationale antidopingorganisation Wada. Her vil han også diskutere menneskerettighedsspørgsmålet med sin kollega.
Citat
Jeg er glad for, at jeg kom. Siden april har kineserne takket være det vestlige pres indledt en intensiv dialog med Tibet, og så mener jeg, at det ville være problematisk ikke at dukke op, når de nu har lyttet til, hvad der blev sagt

Minister glad for at deltage i OL-åbning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce