Man starter med at kaste med sten

Danmarks Alexander Brewerton batter under kampen mod mod Belgien på Amager.
Foto: Tariq MIkkel Khan/POLFOTO

Man starter med at kaste med sten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den rutinerede fynske pitcher Jesper Panduro blev sparet, da Danmark overlegent besejrede Belgien ved EM

danmark - belgien 7-0, em

SOFTBALL: Med den rungende lydkulisse af fly, der stiger op og ned fra lufthavnen i Kastrup, er Amager i denne uge vært for EM i softball.

Danmark havde ingen problemer ved take-off mandag, da første modstander hed Kroatien og cifrene blev 15-0. Tirsdag blev Israel også forvandlet til statister i Danmarks 13-1-sejr. Men i den sene kamp tirsdag kom Danmark ud i et stormvejr, da de forsvarende europamestre fra Tjekkiet bombarderede de 2. seedede danskere med hårde bolde og vandt 8-1

Oven på den skuffelse, fik Danmark dog i går rejst sig med en storsejr over Belgien på 7-0 i femte inning. Og er atter på ret kurs mod semifinalerne ved EM.
Danmarks picther Kim Hansen under onsdagens EM kamp i softball mod Belgien på Amager. I softball bliver bolden kastet med mellem 120 og 140 km/t, og der er meget på spil for begge hold. De tre hold der pryder sejrsskamlerne går nemlig videre til VM i Canada.(Tariq MIkkel Khan/POLFOTO)
Danmarks picther Kim Hansen under onsdagens EM kamp i softball mod Belgien på Amager. I softball bliver bolden kastet med mellem 120 og 140 km/t, og der er meget på spil for begge hold. De tre hold der pryder sejrsskamlerne går nemlig videre til VM i Canada.(Tariq MIkkel Khan/POLFOTO)
Foto: Tariq MIkkel Khan/POLFOTO

Fynsk rutine

En af de vigtigste spillere på holdet er fynske Jesper Panduro, der spiller for Odense Giants. Panduro er med sine 122 landskampe den mest rutinerede spiller og derfor meget vigtig i det ofte meget mentale softball-spil.

- Det foregår meget oppe i hovedet. Og i blokke. Man skal være klar i et par sekunder, så slappe af og være klar igen - hele tiden, forklarer den 38-årige odenseaner, der på landsholdet har rollen som pitcher, den spiller, der kaster bolden, som modstanderen skal slå til.

- Man skal tænke inden kastet og efter. Men ikke under. Hvis man tænker under kastet, så går det galt. Det er lidt svært at forklare, men man aflæser batteren og ved, hvordan skal forsøge at lægge bolden, så det er sværest for ham at ramme den, forsøger Panduro at forklare.

- Det er en hård sport, på en helt anden måde end for eksempel fodbold. Her handler det meget om teknik og være klar i de sekunder, hvor det sker, fortæller fynboen, der når han kaster sine hurtigste kast, sender boldene af sted med omkring 120 km i timen.

- Jeg har altid kastet med sten. Som barn var jeg tit i sommerhus og nede ved vandet gik der sport i at kaste sten ud over bølgerne.

- I Tarup, hvor jeg voksede op, boede vi lige ved siden af banerne, hvor de spillede softball. Der begyndte min interesse. Men jeg måtte vente til jeg var 16 med at spille, for de havde kun seniorhold. Siden gik turen til udlandet, hvor Panduro har spillet som professionel i både Venezuela, New Zealand og Holland. For fire år siden tog han turen retur til Fyn. Selv om tilbud om kontrakter stadig kom, begyndte Tarup-drengen at tænke på livet efter softball.

- Man bliver jo også ældre. Man skal til at tænke på pensioner og forsikringer. Der er trods alt ikke så mange penge i softball.

Nu arbejder Panduro som tømrer i Odense og spiller for Odense Giants, der er eneste ikke-københavnske hold i den bedste danske softball-liga.

Den rutinerede fynbo har stadig fart i armen, selv om han i år er i gang med sin 21. sæson på landsholdet.

- Hvis vi kvalificerer os til VM, så tager jeg helt sikkert det med. Jeg vil stadig gerne vinde medaljer.

Det er blevet til to gange sølv ved EM.

- Vi burde have vundet sidste år. Det var småfejl, der afgjorde det. Og vi havde vundet over Tjekkiet i grundspillet. Nu får vi forhåbentlig revanche i år i finalen.

I gårsdagens kamp mod Belgien var Panduro kun inde på banen og slå til bolden en enkelt gang. Fynboen blev sparet til dagens vigtige kampe mod England og Holland, der skal slås, hvis Danmark skal i semifinalen i weekenden.
Kompliceret rundbold
Softball minder meget om baseball. De væsentligste forskelle er, at bolden er en tredjedel større i softball og at pitcheren (kasteren) kun må kaste med underhånd i softball.

Egentlig er softball et meget misvisende navn. Bolden består af hård plastic overtrukket med læder og er på ingen måde blød. Den vejer 180-200 gr. og minder størrelsesmæssigt om en forvokset tennisbold.

På banen er der tre baser og et "home". Man scorer point hver gang en mand løber hele banen rundt og kommer hjem. Man spiller syv innings. Medmindre der er mercy-rule; det vil sige at man stopper kampen ved 20-0 i tredje inning, 15-0 i fjerde og 7-0 i femte. Ved uafgjort efter syvende inning spiller man videre i tiebreak.

Man starter med at kaste med sten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce