Mærsk-hjælp til OL-surfer

Roen har indfundet sig hos windsurferen Jonas Kældsø efter en turbulent periode med overtræning. Nu glæder han sig bare til at finde ud af, hvilket stort cirkus et OL er.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Mærsk-hjælp til OL-surfer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eksperter har klædt Jonas Kældsø på til at håndtere jetlag og ændret søvnrytme bedst muligt

WINDSURFING: A.P. Møller-Mærsks containerpramme ville næppe manøvrere til den store guldmedalje i Qingdaos olympiske farvand, men verdens største containervirksomhed har om ikke andet så en vis portion taknemmelighed med i windsurferen Jonas Kældsøs last.

Den Svendborg-baserede OL-surfer oplevede lidt af et mareridt, da han på en træningslejr i Kina forud for OL fik alvorlige symptomer på overtræning og i stedet for at studere de fremmedartede vejrforhold måtte se frem til en periode, hvor et slag minigolf med kæresten hørte til de mest krævende strabadser.

- Jeg vil ikke sige, at det har været godt, men jeg har lært en god lektie. Jeg har fået den første OL-lektie i bogen, og den handler om træningsplanlægning. Uanset hvor gerne man vil, kan man ikke presse kroppen udover det maksimale. Uden restitution er træningen værdiløs, og man graver sig bare ned i en større og større grav. Det har jeg lært på den hårde måde.
Jonas Kældsø håber at kunne blande sig i medaljestriden ved OL i Beijing.
Jonas Kældsø håber at kunne blande sig i medaljestriden ved OL i Beijing.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Mad med præcision

Gulerødder og grovboller bliver derfor fortæret med timing og præcision i dag, for Jonas Kældsø vil ikke risikere at sætte års intensivt arbejde over styr ved at spise på de forkerte tidspunkter og måske gå glip af de søvnaspekter, hvor kroppen bygger ny energi.

Fysisk er han helt på toppen igen, og mentalt er det en tryg ballast at vide, at han har konsulteret de dygtigste eksperter og derfor er langt bedre rustet til at tage den knap ni timer lange flytur til Kina i dag.

Derfor bliver der heller ikke noget af hårde træningspas lige før og straks efter ankomst. Den lektie har han lært efter et møde hos Mærsk i Svendborg, hvor der er eksperter i stresshåndtering, jetlag og søvnforskning.

- Outputtet af det møde var helt konkret det samme, som jeg vidste i forvejen. At jeg skal prøve at rykke min søvnrytme inden afrejse, spise de rette måltider på de rette tidspunkter og få noget søvn. Forskellen er, at jeg nu kender teorien bag, og derfor kan tilpasse det hele til mine programmer. Min verden falder ikke sammen, hvis flyet bliver fire timer forsinket, forsikrer Jonas Kældsø.

Siddende på sine forældres veranda med udsigt over Svendborgsund virker han fuldstændig i balance med sig selv, og det er svært at gennemskue, hvorfor han blot få uger forinden har været så langt ude, at han i yderste konsekvens måske slet ikke havde fået brug for pas og visum.

- Jeg kunne slet ikke overskue det, men nu har jeg fået styr på tankerne, og jeg glæder mig helt vildt til at komme af sted. Jeg glæder mig til at se, hvad OL er for et cirkus, siger han.

Medalje er en målsætning, men det virker urealistisk at drømme om det før om fire år. I stedet er Jonas Kældsø med for at suge lærdom til sig, og med sine 82-83 kilo er han formentlig det 35 mand store felts tungeste surfer. Og det har betydning i OL's hurtigste klasse.

- De letteste vejer 60 kilo, og komplet vejer grejet 30 kilo, så også i forhold til den samlede vægt er der stor forskel.

Bedst i hårdt vejr

Jonas Kældsø er klart bedst i hårdt vejr, og forholdene er et af de mange helt uforudsigelige parametre, der kommer til at spille en afgørende rolle for fordelingen af de olympiske medaljer.

- Herhjemme er luften varm og vandet koldt, men derude er vandet vildt varmt og bjergene kolde. Det får luften til at bevæge sig helt anderledes end herhjemme, og der er en tredimensionelt lag, som vi meget sjældent arbejder med, forklarer Jonas Kældsø.

Der er planlagt 10 olympiske sejladser plus en finalesejlads i klassen, men på grund af manglende vind kan det blive svært at afvikle alle konkurrencer. Det betyder, at guld, sølv og bronze kan blive afgjort i løbet af en-to dage.

Samtidig får surferne i Kina udleveret bræt og sejl i modsætning til alle øvrige konkurrencer, hvor de stiller op med deres eget gennemtestede udstyr.

- Det er et stort usikkerhedsparameter, for selv om det principielt er ens, kan der være stor forskel. Hollænderne, franskmændene og briterne tester normalt 30-40 sejl, før de finder det, de synes bedst om. Jeg tester omkring 10. Det er svært at vide, om det udleverede udstyr er en fordel eller en ulempe for mig, for det kan jo være, at jeg normalt sejler med noget af det allerbedste udstyr, siger Jonas Kældsø.

I hårdt vejr kan han sejle op med de allerbedste, og som tidligere træner på både klub- og landsholdsplan er han vant til at lægge planer for, hvordan man kommer fra A til B, når de fine ord om drømme og mål skal omsættes til realiteter. Og den evne får den 23-årige surfer brug for i bestræbelserne på at vinde en medalje i London 2012.

Dyrt projekt

De kommende ugers OL-deltagelse er en investering i det projekt, som Jonas Kældsø også har puttet adskillige tusinde kroner i. Det præcise antal vil OL-surferen gerne holde for sig selv, men han lægger ikke skjul på, at det er hårdt arbejde at skulle agere sponsor- og eventmanager i pauserne mellem den vigtige konditionstræning og tiden på bølgerne.

- Jeg prøver at sælge den viden, jeg har ved undervisning og foredrag. Men som sportsmand er man et produkt, og der skal investeres noget i at bygge det op. Min næste kampagne frem mod 2012 bliver ikke nem, men nemmere, og hvis ikke jeg havde en målsætning om at tage en kampgane mere, ville jeg aldrig få betalt de penge tilbage, som jeg har investeret, erkender Jonas Kældsø, der oven i købet skal begynde et nyt kapitel i sit liv dagen efter hjemkomsten.

Her starter han halvtids på ingeniørstudiet på SDU "for at blive et helt menneske" og bibeholde glæden ved at stå på RS:X-brættet. For glæden er heldigvis vendt tilbage efter en turbulent periode.

- Jeg har fået styr på tankerne og glæder mig helt vildt til at komme af sted, siger han.

Mærsk-hjælp til OL-surfer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce