Kroaterne klar med en ny generation


Kroaterne klar med en ny generation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kroaterne er klar til at ryste konkurrenterne igen. Værtsnationen Østrig skal stå meget tidligt op denne søndag for at hente en sejr mod de sydlige naboer, når kampen piftes i gang på Ernst Happel-Stadion, lige under det enorme pariserhjul der pryder Donau-flodens bredder.

Den unge kroatiske nation har allerede en 12 år lang slutrunde-historie, og vi danskere vil i mange år huske den lektion, som Davor Suker & Co. gav de rød-hvide på Hillsborough Stadium i Sheffield i sommeren 1996, så selv Joe Cockers gamle far, danskervennen, den over 90-årige Harald, var rystet.

"Old Harald" havde i et solo-interview over for Stiftstidende såmænd tippet danskerne til at forsvare Europamesterskabet fra de lune 1992-dage i Sverige, men senest, da Suker lobbede Peter Schmeichel med et listigt spark under i bolden, var den dessin glemt og scenen sat til flere års kroatisk opvisning.

Kroaterne endte med at vinde bronze i 1996 og fulgte op med VM-bronze to somre senere ved VM i Frankrig. Det var den gyldne generation med Bilic, Stimac, Prosinecki, Acimovic, Jarni og alle de andre produkter af den gamle jugoslaviske skole.

Da de blev gamle sammen, tyndede det lidt ud i resultaterne, men kroaterne er tilbage på den internationale scene med et sultent, teknisk fremragende og endda fysisk stærkt kollektiv, som sendte England ud af EM med sejr i sidste gruppekamp, selv om kroaterne allerede var kvalificeret.

Den præstation vidner om rygrad og ambition, og i aften gives første bud på, om kroaterne kan nå helt frem til medaljekampene. Træner Slaven Bilic har alle forudsætninger for at skabe resultater.

Den sprogbegavede jurist fra Split fik en flot karriere i England i West Ham og Everton og er en præcis kender af kravene til de overvejende unge spillere på holdet.

Over for kroaternes suveræne teknik står hjemmeholdets Østrigs voldsomme energi, styrke på dødbolde og fordel af en outsider-position. Østrigerne har i testkampene antydet, at man er parat til nærmest at dø med støvlerne på, og der er som bekendt set større sensationer end en hjemmesejr i aften.

I aftenens anden dyst mødes de to andre nationer i gruppen: Tyskerne er manges favorit til EM-titlen, fordi træner Jochen Löw er sulten efter at bekræfte det gode arbejde.

Der må dog være spørgsmålstegn ved visse positioners klasse, og ved VM for to år siden måtte tyskerne hen til overtiden, før polakkerne vitterligt var fortabt.

Det er to hidsige naboslag, der udkæmpes, og outsidere har altid chancen i en premierekamp. Slutrunden begynder i Wien og Klagenfurt, og det ligner mere rå kamp end elegance, fordi et nederlag i første kamp allerede sender taberen halvvejs hjem på en tidlig sommerferie.

Kroaterne klar med en ny generation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce