Jan Heintze taler ud om flugten fra Beograd

Jan Heintze har skrevet en bog om sin lange karriere, men hvis ikke det havde været for uoverensstemmelserne med Richard Møller Nielsen i 1991, ville Heintzes tilbageblik have været kedelig læsning.
Foto: Kim Rune

Jan Heintze taler ud om flugten fra Beograd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TILBAGEBLIK: Jan Heintze erkender i sin nye bog en fejlagtig fane-flugt under Richard Møller Nielsens tid som landstræner i 1991

FODBOLD: Ingen landsholdsspiller med respekt for sig selv kan afslutte sin karriere uden at have skrevet en bog.

Sådan er det blevet.

Lars Høgh, Peter Schmeichel, Ebbe Sand, Jan Heintze, Michael Laudrup har alle med mere eller mindre held åbnet deres sind i selvbiografier, og nu venter vi blot på den måske mest interessante af dem alle: StigTøftings.

Han får næppe den tidligere Se & Hør-redaktør Peter Salskov som re-writer, og i disse dage har Tøfting også travlt i de elektroniske medier med at "åbne sig" og pleje sit image, inden han skal for retten i en voldssag.

Jan Heintzes liv har været mindre dramatisk end plæneklipperens, og havde den lille back-terrier ikke den dag i Beograd i 1991 forladt landsholdet og var flygtet hjem til Eindhoven, var Heintzes erindringer næsten blevet kedsommelige.

Heintze forlod Beograd på selve dagen for EM-kvalifikationskampen mod Jugoslavien, fordi han ikke var med i startopstillingen og så hellere ville spille for sin klub PSV Eindhoven samme aften.

Da Heintze ankom til Eindhoven fik han af en beskæmmet manager Kees Ploegsma at vide, at han alligevel ikke måtte spille for PSV, som Ploegsma ellers havde lokket med.

"Selv om jeg ikke var begejstret for Richard Møller Nielsen dengang, så bærer jeg ikke nag til ham i dag", skriver Heintze i sin bog.

Selv om Heintze må erkende, at fadæsen var hans, så led forholdet til landstræneren skade.

"Et var dog sikkert - Richard Møller Nielsen og jeg ville aldrig blive de bedste venner."

Her burde Heintze være gået et lag dybere i sin karakteristik af Møller Nielsen.

Det nagede Heintze, at han fik et års karantæne fra landsholdet og ikke blev en del af EM-triumfen i 1992. For paradokset var jo, at landsholdet siden sejren i Beograd vandt alle betydende kampe frem til guldrusen på Nya Ullevi.

Roden fra Amager

Heintze overrasker dog også en kende ved i sine unge dage at være en rod fra Amager.

Fortællingerne om dengang, da han på en koloni i Sønderho fjernede alle Dannebrog-flagene på de lokale master, er morsomme. Tyveriet blev omtalt to dage efter i den lokale avis.

Heintzes tid med den kokain-afhængige træner Christoph Daum i Leverkusen er også interessant.

"Nogle gange, uden for banen, kunne man fornemme, at Daum var i en anden verden. Denne ene dag lagde han slet ikke mærke til menneskene omkring sig, og næste dag kunne han være den mest vennesæle mand, fortælle om sin familie og spørge til ens egen. Det var svært at blive klog på ham. Når jeg nu bagefter ved, at han tog kokain, så tænker jeg automatisk tilbage på de situationer, hvor han virkede overgearet. Men jeg forbandt det aldrig med stofmisbrug", skriver Jan Heintze

Resten af bogen er mere en slags opslagsværk for fodbold-freaks, og dem skal der også være plads til.

Redaktør af bogen er Anders Mejlbjerg, der også hjalp Lars Høgh med hans biografi.

Det er gedigent arbejde, men blottet for enhver kontroversiel mening om fodboldens sære univers.

Men det kan man næppe klandre Heintze for - og hvis man ikke har noget godt at sige om folk, så er det også bedre at holde kaje.

Jan Heintze taler ud om flugten fra Beograd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce