Guld-firer bobler af optimisme

Eskild Ebbesen, Mads Kruse-Andersen, Thomas Ebert og den tidligere reserve Morten Jørgensen udgør den danske guld-firer ved OL i Beijing. Her er det dog Eskild Ebbesen, Thomas Ebert, Bo Brask Helleberg (der blev sorteret fra) og Mads Kruse Andersen, der jubler ved World Cup-regattaen i Luzern i Schweiz tidligere på året.
Foto: Sigi Tischler/AP

Guld-firer bobler af optimisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Men fremtiden tegner grumset for en institution i dansk idræt

RONING: Den kvælende varme ligger tungt over Kina og får pulsen til at hamre deruda' for de fire roere, der tilsammen udgør en institution i dansk eliteidræt.

Guldfireren med dens nuværende besætning Eskild Ebbesen, Thomas Ebert, Morten Jørgensen og Mads Kruse Andersen er et af de største danske medaljebud, selv om de endnu ikke har vundet internationale mesterskabsmedaljer sammen.

- Vi har haft en målsætning om at vinde guld hele vejen igennem, og det mener jeg nu er mere realistisk end nogensinde i perioden. Vi ror simpelthen nogle ekstremt gode træningstider, siger Eskild Ebbesen.

Han har den eneste været med til at vinde alle bådens tre olympiske medaljer: Guld i Atlanta 1996, bronze i Sydney 2000 og guld i Athen 2004.

Kaotisk optakt

OL-optakten har ellers været noget kaotisk for guldfireren, der sidste år havde svært ved at få fart nok i båden. Thomas Ebert, der var med i Sydney og Athen, kom tilbage i båden efter to års pause i stedet for unge Morten Jørgensen, der til gengæld greb chancen, da Bo Brask Helleberg blev skadet.

Helleberg måtte herefter se sig degraderet, da han var klar igen, og det fik ham under stor ståhej til at stoppe karrieren med øjeblikkelig virkning.

Erfaringen tæller

- Vi har kun skiftet ud i båden, når vi har troet på, at det gjorde den stærkere, og nu, hvor der er kommet nogle af os gamle med igen, er det blevet lettere at se en rød tråd, siger Eskild Ebbesen, der med sine 36 år er holdets grand old man.

Veteranen Ebert

Thomas Ebert hører ligeledes til veteranerne i gamet, og han lægger ikke skjul på, at det er de erfarne roere, der har haft betydning for, at guldfireren har en chance for at leve op til navnet i Beijing.

- Når der kommer for mange nye i båden, går der for meget erfaring tabt. Det så man i 2005. Når man skifter en ud, skal der gå mindst et halvt år, før der sker endnu en udskiftning. Det er alt, båden kan klare. Ellers forsvinder den røde tråd, siger han.

Passede godt sammen

- Roning er en lille sport, og fra starten har vi nok været heldige at finde fire, der passede sammen i grundindstilling til den daglige træning. Der har været nogle hold i båden, hvor vi personligt ikke har været de bedste venner, men målet og drømmen om at vinde har været den drivkraft, der har holdt os sammen, forklarer han.

Den drivkraft har hidtil sikret båden en andenplads juni måneds World Cup-stævne i Luzern og en fjerdeplads ved den seneste World Cup-regatta i Amsterdam.

I Beijings dis vil værtslandets båd formentlig blive en hård modstander, og det samme kan Frankrig, Italien og outsiderne Storbritannien og Australien blive.

Anden favorit til guld

Fremover kan det dog meget vel blive dobbelsculleren, der for øjeblikket er besat af Mads Rasmussen og Rasmus Quist, der bliver den mest vindende danske båd, vurderer de to firer-veteraner, der ikke er entydigt positive overfor guldfirerens evne til at reproducere sig selv.

- Hvis eksempelvis Mads og Rasmus valgte at gå over i fireren, ville det se meget positivt ud. Ellers ser det meget sort ud, vurderer Eskild Ebbesen, der dog danser hen over de dystre fremtidsudsigter her og nu.

Den store danske optimisme bunder i, at bundniveauet er blevet meget højere. Selv på bådens dårlige dage, går det stærkt, og tilvænningen til varmen, maden og tidsforskellen er ved at være overstået inden søndagens første konkurrencedag for den allerede legendariske guldfirer.

Guldfirere er i aktion søndag kl. 10.00 dansk tid.

Læs mere om OL fra Fyens Stiftstidendes udsendte i Fyens Stiftstidende under hele OL

Guld-firer bobler af optimisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce