Forskere advarer mod regeltyranni i sport


Forskere advarer mod regeltyranni i sport

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om teknologi sikkert kunne forhindre meget snyd i sport, så skal vi ikke ønske os flere regler og mere brug af teknologi, mener danske forskere.

Det er slet ikke en ønskværdig situation, hvis det var umuligt at snyde i sport.

Sådan lyder budskabet fra to danske forskere. De forstår det muligvis ikke i Irland, hvor man stadig ærgrer sig over, at Thierry Henry fik lov at tage bolden med hånden og dermed snyde Frankrig til VM i fodbold.

Men selv om brug af tv-optagelser til at dømme i kampene sikkert kunne have forhindret Henrys snydemål, så skal vi ikke ønske os flere regler og mere teknologi for at skabe den perfekte sport uden snyd, mener Bo Kampmann Walther, der er ph.d. og lektor ved Center for Medievidenskab ved Syddansk Universitet i Odense. Han skriver, underviser og holder foredrag om blandt andet følelser og myter i sport.

- Det er en illusion, hvis folk, tilskuere og fans tror, at de ikke vil have snyd. Hvis der ikke var mulighed for usikkerhed, hvis vi ikke havde muligheden for at rejse os fra sofaen eller på stadion og råbe: "Se han snyder!", så kunne det hele være lidt ligegyldigt, siger han og fortsætter:

- Vi vil ikke miste retten til at være dobbeltmoralske. Vi skræpper op om ekstra dommere og alle mulige hjælpemidler, vi gerne vil have, men hvis vi havde det, og alt klinisk kunne afgøres, så ville vi netop miste den usikkerhed, og den lille marginal, som gør det interessant at følge med i sportens dramaer.

Verner Møller, der er professor i idrætsteori ved Aarhus Universitet, er enig. Han forklarer, at tendensen til at ville fjerne fejl er et udtryk for, at man forsøger at få sportens verden til at ligne det omgivende samfund. Men det er en farlig tendens, mener han.

- Sportens normer er vidt forskellige fra det civiliserede samfund. Det prøver man at lave om, men dermed kommer man til kastrere sportens fascinationskraft, mener han.

Forskere advarer mod regeltyranni i sport

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce