For Høgh'en tæller kun førstepladser


For Høgh'en tæller kun førstepladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er formentlig knækket en hel del rorpindsforlængere i den danske finnjollebåd ved OL i Beijing. For Jonas Høgh-Christensen kan blive meget hidsig, når tingene ikke går efter planen. Og OL er indtil videre ikke gået efter planen for det danske medaljehåb.

To tidligere trænere giver deres bud på, hvorfor det er gået så dårligt. Både tidligere landstræner Theis Palm og Høgh-Christensens tidligere personlige træner Finn Jensen er enige om, at det ikke er Jonas Høgh-Christensens tekniske og taktiske evner, der er problemet. Det er nærmere de utilregnelige kinesiske vind- og vejrforhold. Men de skuffende præstationer skyldes også, at danskeren har svært ved at håndtere det enorme pres, der er på ham.

- Det er et rigtigt lortested at sejle. Der er alt, alt for mange tilfældigheder involveret. Jonas er skruet sammen på den måde, at han regner ting ud. Det er han sindssygt god til. Og når det så bliver sådan noget sejlads, hvor der er alt for mange held- og uheld-parametre, så er han ikke ret god til at acceptere det. Så kan han godt blive lidt frustreret, og det er der nogle, der er bedre til at håndtere end ham, og som bare lever i nuet, siger Høgh-Christensens tidligere personlige træner Finn Jensen.

Omverdenen, medierne og ikke mindst Jonas Høgh-Christensen havde inden OL store forventninger om en medalje, og det kan være svært for den 27-årige sjællænder at leve op til, mener tidligere landstræner Theis Palm.

- OL er noget helt specielt. Der bliver varmet op til det lang tid i forvejen. Og der er ekstra meget fokus på Jonas, fordi han er den eneste, der på papiret kan vinde en medalje. Men lige pludselig går det lidt skævt for ham til at starte med, og så begynder presset at komme. Og det kan godt være svært. Det er der ingen tvivl om. Lige pludselig er der bare den klump i maven, og den er svær at komme af med, siger han.

Finn Jensen kan godt frygte, at de svigtende resultater går den ærgerige sejler på.
- Han lader sig nok også frustrere af, at det ikke vil gå hans vej. Det bliver svært at komme ud af for ham. Det er ikke en rar situation. Men når han siger til sig selv, nu er det ligegyldigt med den medalje, op i røven med det lort, at nu starter jeg fra nul-nul igen, så kan han godt lave en masse gode resultater. Men indtil det sker, er jeg ræd for, at han vil lade de tilfældigheder, der sker, gå ham personligt på, siger Finn Jensen.

- Når man har så meget vindervilje som ham, kan det også påvirke psyken. Når det bliver ved med at gå galt, og når regnestykket ikke går op, som det plejer, forklarer Finn Jensen, der ikke vil undre sig, hvis Jonas Høgh-Christensen først præsterer godt, når presset er helt væk.

- Når matematikken siger, at sandsynligheden for en medalje er for lille, vil han begynde at sejle godt. For så er der ikke det store pres på ham længere. Og så går han bare ud og fyrer den af, siger Finn Jensen.

Måske var det det, man så en begyndende tendens til, da Jonas Høgh-Christensen på mandagens sidste sejlads hentede en fjerdeplads på et tidspunkt, da han var ved at være sejlet helt bagud i konkurrencen.

Jonas Høgh-Christensen er den mest intelligente sejler, Finn Jensen kender. Han har ifølge sin tidligere læremester plads til utrolig mange parametre oppe i hovedet, han er en rigtig god regnemaskine og har altid styr på de øvrige konkurrenters placeringer.

- Det er en gut, der vil vinde. Nummer to er ikke godt nok til ham. Det kan godt være, han vil være glad for en medalje for eksempel til et OL, men han vil altid ærgre sig over, at det ikke var ham, der vandt. Han er en fantastisk talentfuld sejler og et stort sportsmenneske. Både fordi han vil vinde, men også fordi han altid er der for holdet. Man kan altid komme til ham, hvis der er noget, siger Finn Jensen.

Theis Palm vil endnu ikke afskrive, at Jonas Høgh-Christensen kan vinde en medalje, men det kræver ganske meget held og dygtighed, samtidig med at mange andre konkurrenter dummer sig gevaldigt.

- Han har formået at blive hængende i toppen i snart fire år og er en af de hurtigste på vandet. Han er holdets charmetrold og har indtil nu begået sig godt i medierne. Men lige nu, tror jeg, han har det ad helvede til, fordi det er gået ham dårligt. Han er utrolig ked af det, fordi han går så meget op i det, siger Theis Palm.

Og den med de knækkede rorpindsforlængere kræver også lige en forklaring. For når det ikke lige kører for verdensetteren, har han også et meget iltert temperament.
- Han er den, jeg kender, som har knækket flest rorpindsforlængere. Det er noget, man gør i arrigskab, når der er noget, som skal have nogle tæsk, for den er lige for hånden, husker Finn Jensen.

Jonas Høgh-Christensen er - med en forhåbentlig intakt rorpindsforlænger - tilbage på vandet onsdag.
Citat
- OL er noget helt specielt. Der bliver varmet op til det lang tid i forvejen. Og der er ekstra meget fokus på Jonas, fordi han er den eneste, der på papiret kan vinde en medalje. Men lige pludselig går det lidt skævt for ham til at starte med, og så begynder presset at komme. Og det kan godt være svært.
Fakta
Jonas Høgh-Christensen Fødselsdag: 21/05-81 Disciplin: Finnjolle Klub: Kongelig Dansk Yachtklub Kælenavn: Champ Bosat i: København K Uddannelse: Cand.merc. i økonomisk markedsføring Beskæftigelse: Sejler på fuld tid Hobby: Golf, ski, poker Ægteskabelig status: Single Tidligere OL-deltagelse: Athen 2004 Største resultater: Vandt VM i 2006 Jonas Høgh-Christensen er et godt bud på en dansk OL-medalje. I de seneste år har han konstant leveret topresultater i sin Finnjolle. I år blev det til bronze ved VM i australske Melbourne, men for to år siden kunne han kalde sig verdensmester i klassen. Ved OL i Athen blev det til en niendeplads.

For Høgh'en tæller kun førstepladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce