Folket mangler til OL-festen


Folket mangler til OL-festen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I syv år har 53-årige Chen Guanming udført et stykke imponerende pr-arbejde for den kinesiske stat. Den fattige bonde fra Kinas Jiangsu-provins forlod sin hjemegn på sin trehjulede rickshaw og tog kun sine mest nødvendige ejendele med sig, da han hørte nyheden om, at Kina havde fået værtsskabet for de olympiske lege.
Siden har Chen Guanming brugt sin cykel som mobilt hjem og hutlet sig gennem hede somre og iskolde vintre. Han har med 65.000 kilometer i benene besøgt de fleste afkroge af Kina og har undervejs gjort sit yderste for at promovere det kinesiske OL-projekt.

Men Guanmings oplysningstur er stoppet ved hegnet til den store olympiske park. For sammen med millioner af andre kinesere har han ikke adgang til det allerhelligste. I den sydlige del af parken er hegnet lavest og udsynet over de olympiske arenaer bedst. Og det er her Chen Guanming og mange tusind andre af hans landsmænd hver aften holder til og får et smugkig over til den OL-fest, som de ikke selv er blevet inviteret med ind til.
Den 53-årige kineser minder mest af alt om en gammeldags dansk miljøhippie med korslagte ben, brune sandaler, langt hvidt skæg og farvede armbånd om håndledet. I det store menneskemylder uden for hegnet er Guanming blevet en lille attraktion i sig selv. Nysgerrige landsmænd stopper op og får den berejste OL-entusiast til fortælle om den lange cykelrejse igen og igen.
Området ved det lave hegn er primært populært, fordi det er her, man får de bedste billeder af den nationale olympiske arena, hvor åbningsceremonien fandt sted. Driftige erhvervsdrivende har da også for længst fundet ud af, at det er et oplagt sted at tilbyde salg af alverdens habengut. Menneskeskaren her er let at lokke til at købe kinesiske flag, kasketter og klistermærker i kølvandet på landets succes ved OL.

Også de mere lyssky sælgere har fået øjnene op for området. En nydelig ung kinesisk kvinde i en blomstret sort kjole gør således flere ihærdige forsøg på at sælge de basketballbilletter, hun har taget med sig i en brun konvolut. Men der er meget få udlændinge på den forkerte side af hegnet. Og det er dem, hun skal have fat i, hvis hendes mission skal give bonus på kontoen.
Familie efter familie passerer for at tage billeder med udsigt til det olympiske stadion. Deres børn bliver bedt om at vise V-tegn og smile. Indenfor på det olympiske område cirkler en politibil tavst rundt med udrykning og holder øje med, at ingen forsøger at smutte om på den anden side af hegnet, mens strategisk placerede vagtfolk og soldater holder de lidt for nysgerrige på afstand. Det olympiske område er kun for de få, men det er ikke noget, der synes at genere kineserne. De spankulerer bare smilende rundt og er ekstremt stolte over at have fået en verdensbegivenhed til landet.

- Hello, welcome to Beijing, lyder den imødekommende hilsen adskillige gange på vejen ned gennem det tiltagende menneskehav.
På den anden side af hegnet - OL-siden - er stemningen helt anderledes. Her findes fine grønne områder og parker, men der er ikke det samme liv som på anden side. Folkeligheden mangler. Forskellen på kineserne inden og uden for hegnet er også tydelig. Ude hos gadesælgerne er de mange forskelligartede mennesker selve gadens puls, mens de langt færre tilstedeværende på det olympiske område ser håndplukkede ud iført stribede skjorter, hvide jeans og lyse poloer. Men de passer så til gengæld langt bedre til de futuristiske bygninger i den kommercielle zone, hvor multinationale selskaber som Kodak, Adidas og Samsung har bygget hver deres domicil.

Hele Kinas cykelmand Chen Guanming får ikke afsluttet sin 65.000 kilometer lange rejse rundt i landet med en lille tur rundt i det olympiske område, som han ellers har gjort alt for at promovere. Det er ikke et sted for gamle, brune rickshaws

Folket mangler til OL-festen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce