Englændernes skøre jule-tradition

West Ham United manager Gianfranco Zola, til højre, tryllede i 1995, da han sammen med Parma slog OB ud af UEFA CUp-kvartfinalen. I eftermiddag styrer han West Ham i bundkampen mod Portsmouth. I baggrunden en anden garvet herre, Chelseas manager Giancarlo Ancelotti, hvis klub i dag gæster Birmingham.
Foto: Tom Hevezi/AP/Polfoto

Englændernes skøre jule-tradition

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ligesom i Niels Christian Niels-Christiansens tid spiller både Leicester, Tottenham og Stoke lørdag de hektiske Boxing Day-kampe.

Fodbold: De er skøre, de englændere, og allerede i dag, anden juledag, iler den fodboldgale nation til et overflødighedshorn af kampe.

På samme vis vil enorme mængder fjern-tilhængere verden over følge kampene foran tv-skærmene.

I Odense har tre-fire pubber altid stort influx af supportere af The Foxes, Spurs og The Magpies. Og alle de andre legendariske klubber, der stort set siden 1880’erne har været i uafbrudt kamp.

Flere listige dueller er på programmet. Topholdet Chelsea gæster Birmingham City på St. Andrews, hvor hjemmeholdet er på vej mod den bedste ligasæson siden midten af halvtredserne under den skotske manager Alex McLeish.

På Boxing Day fyrer man altid en lang række attraktive lokalopgør af sted, men ikke de allerstørste, for de trækker under alle omstændigheder fulde huse.

Det er de næst- og tredjestørste lokalkampe, der står på plakaten, eksempelvis Fulham-Tottenham i London.

Tottenham har for en gang skyld krydret den traditionelle, underholdende offensive stil med en vis effektivitet; senest demonstreret med sejren i en jævnbyrdig match mod altid hårdt knoklende Blackburn.

Et af dagens mest inciterende opgør er rigmandsholdet Manchester Citys hjemmematch mod Stoke City, hvor målmand Thomas Sørensen formentlig kommer på overarbejde.

City har som bekendt netop fyret manager Mark Hughes, selv om holdet efter 4-3 hjemme over Sunderland trods alt lå på sjettepladsen.
Manchester City’s nye manager Roberto Mancini vandt syv titler med Inter Milano på fire år. I dag har Mancini sin første vigtige dag på City-kontoret.
Manchester City’s nye manager Roberto Mancini vandt syv titler med Inter Milano på fire år. I dag har Mancini sin første vigtige dag på City-kontoret.
Foto: Jon Super/AP/Polfoto

Mancinis debut

Afløseren Roberto Mancini har brug for tre point for omgående at fjerne turbulensen efter Hughes-fyringen, men Stoke gør det igen i denne sæson imponerede solidt og er trods alt på 11. pladsen i endnu et semi-lokalopgør.

Ægte lokalopgør er Wigan-Blackburn og Burnley-Bolton, men stadig er det kun de sekundære derbies i Lancashire, der oplever et boom med flere klassiske klubber uden for Manchester og Liverpool i øverste række.

Skrantende Liverpool har hjemmebane mod Wolves. Alt andet end sejr vil for alvor ryste de røde tilhængere.

I London er West Ham-Portsmouth en ægte bund­sjasker på Upton Park. Hjemmeholdet viste mod Chelsea uventet stål og fik uafgjort med en kompakt, defensivt orienteret stil, men Portsmouth har med den tidligere Chlsea-manager Avram Grant ved roret nu en Champions League-garvet herre ved roret.

I næstbedste række, som på moderne vis er døbt Championship, slutter dagen med en giftig forfølgermatch mellem Leicester og Sheffield United, men Leicester spiller dog ikke længere på Filbert Street som i gode, gamle dage, hvor DR-kommentatoren Niels Christian Niels-Christiansen tilbragte utallige lørdage, mens han brummede over de manglende mål i 1 halvleg.

Indviet af Lineker

Nu råder Leicester over en moderne arena i The Walkers Stadium, der har plads til 32.500 tilskuere og blev indviet af klublegenden Gary Lineker i august 2002.

På samme vis stinker den tidlige middagsmatch, Sheffield Wednesday-Newcastle af nostalgi, og mens hjemmeholdet er tumlet ned i bunden og har skiftet manager, tiltvinger den tidligere Spurs-back Chris Hughton sig heltestatus i nordøst ved at styre Newcastle til en suveræn førsteplads, så West Bromwich må nøjes med at være favorit til den anden direkte oprykkerplads.

I tredjebedste række, kaldet League One, er storklubben Leeds United endelig på vej tilbage og fører rækken, og selv en hjemmematch mod diminutive Hartlepool fra det nordøstlige hjørne af Yorkshire vil nemt tiltrække over 30.000 tilskuere på Elland Road.

Darlingtons dårlige jul

For én klub er Boxing Day ingen festdag.

Bundproppen i ligaen, Darlington, prøver i League Two desperat at få nogle smuler med hjem fra turen ned til Rotherham, men der hviler en forbandelse over eks-OB’eren Jesper Hjorths gamle klub, og måske burde den tidligere Liverpool-back, Steve Staunton, der nu er indsat som manager, efterligne OB’s diamant-system?

PS: Hvorfor det hedder Boxing Day? Det er en angelsaksisk tradition, hvor de velbeslåede giver gaver til de mindre bemidlede, og indtil gaverne blev distribueret, blev de opbevaret i december i en "Christmas Box", der blev åbnet den 26.

Fodbold i tv lørdag:

13.30: Birmingham-Chelsea (Kanal 5)
15.55: Manchester City-Stoke (Canal 9)

Englændernes skøre jule-tradition

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce