Du store kineser

Yao Ming er 2,29 meter og Kinas største sportsnavn.
Foto: AMY SANCETTA/AP

Du store kineser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Yao Ming er Kinas største idrætsnavn. En hel nations øjne vil hviler på ham.

BASKETBALL: Løft blikket til 2,29 meters højde og du får øje på et af kapitalismens største symboler i det kommunistiske Kina.

Navnet er Ming. Yao Ming, 27 år.

Årsindkomsten ligger på den gode side af 250 millioner kroner. De seneste fem år er han kåret som Kinas rigeste mand, og multinationale selskaber som Pepsi, Apple, McDonald's, Visa og Reebok har alle brugt Huston Rockets-spilleren til at få del i det enorme kinesiske marked. Og det er stort. 1,3 milliarder mennesker bor her.

Helt uhørt er han som multimillionær alligevel blevet kåret som en slags årets arbejder i 2005. En pris, der normalt gives til en dedikeret arbejder med marxistiske principper.

Kig så ned igen og se landets vel nok mest omtalte fod.

I starten af året holdt kineserne kollektivt vejret i spænding. En brækket fod var tæt på at spolere Yao Mings OL-deltagelse, og det ville udløse landesorg. En operation og en veloverstået genoptræning senere ånder kineserne nu igen.
Yao Ming er 2,29 meter og Kinas største sportsnavn.
Yao Ming er 2,29 meter og Kinas største sportsnavn.
Foto: AMY SANCETTA/AP

Født til basketball

Jo, Yao Ming er stor i mere end en forstand.

Faktisk den største. Nogensinde.

Måske lige med undtagelse af Mao.

Enhver teenager kender hans fjæs. Han har fået sin selvbiografi udgivet, der er lavet dokumentarfilm om ham, og ene mand har han fået interessen for basketball til at eksplodere i Kina, selv om han som barn slet ikke var interesseret i sport.

Men Yao Ming er født til at spille basketball.

Begge hans forældre var habile spillere, og myndighederne bad dem bestemt om at gifte sig med det simple formål at sikre guld til Kina. Eller i hvert fald bringe en atlet med ekstreme gener til verden.

Og Yao Ming var en usædvanlig dreng.

Ved fødslen vejede han fem kilo, næsten dobbelt så meget som en gennemsnitlig kinesisk nyfødt, og med sine 58 centimeter levede han også på det punkt op til forventningerne.
Yao Ming er 2,29 meter og Kinas største sportsnavn.
Yao Ming er 2,29 meter og Kinas største sportsnavn.
Foto: ROBERT F. BUKATY/AP

Skød i vejret

Hans sportslige interesse var begrænset, men da han blev ved med at vokse, kunne han ikke skjule sig for de nationale talentspejdere.

Yao Ming blev sendt på sportskole i Shanghai, og da den nu 27-årige megastjerne i 2002 som den kun tredje kineser kom til NBA, tog karrieren for alvor fart.

I alle sine seks sæsoner er han blevet valgt til den årlige All Star-kamp, og selv om hverken holdkammerater, ledere eller trænere blev inviteret til hans bryllup sidste sommer, så beskrives han som en sympatisk person, der er vellidt overalt.

- Vi er klar over, at vi skal op imod meget stærke modstandere, og jeg tror, vi skal yde vores allerbedste for at opfylde vores mål om at slutte blandt de otte bedste, vurderer Yao Ming Kinas chancer under dette OL.

Har sikret arvefølgen

Guld bliver det næppe til i olympisk sammenhæng. Det har han indset.

Til gengæld har han sikret kineserne guld i andre sammenhænge.

Ming har rejst penge til bekæmpelsen af SARS, han har sørget for donationer til velgørenhedsarbejde til fordel for kinesiske børn, og i 2005 lovede han aldrig mere at spise hajfinnesuppe for at gøre opmærksom på dyrenes beskyttelse.

Og så kan han formentlig sikre arvefølgen i kinesisk basketball.

Ming er gift med 1,91 meter høje Ye Li, der også er kinesisk landsholdsspiller.

Læs mere fra Fyens Stiftstidendes udsendte i OL-tillægget i Fyens Stiftstidende hver dag under OL

Du store kineser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce