DRAMA: Røde Stjerne og Partizan er de største håb om nye bedrifter i Beograd
FODBOLD: Beograd ligger denne mandag badet i solskin, som forsøger byen at gøre sig indbydende.

Sådan en dag kan folk glemme et årtis trængsler, og minder fra den jugoslaviske borgerkrig og NATO-bombningerne.

Brede boulevarder, motorveje, parker, store og tunge regerings-bygninger og hyggelige caféer er Beograds brogede billede.

Langt fra Budapests skønhed, men dog med mindelser. Og floden er den samme.

Her lander Odense Boldklubs spillere og delegation ved middagstid i dag. Som en dråbe i Donaus søvnige løb.

Røde Stjernes enorme muslingeskal af et stadion virker med en indbydende grøn plæne og de røde sæder klar til narrestreger, når OB løber ind i morgen aften.

Men det burde være Real Madrid, AC Milan og Bayern München, der kom på besøg. Og de navne havde givet været på plakaten, hvis ikke en borgerkrig var kommet i vejen.

Lige over for stadion ligger kæmpe villaen, som tilhører den populære, barmfagre pop-sangerinde Ceca. Hun er enken efter Arkan, den berygtede fører af De serbiske Tigre, som var en fortrop i de etniske udrensninger i Kroatien og Bosnien under borgerkrigene.

Arkan-slottet

- Det ligner ikke et hus. Det er et slot, siger min ledsager.

Arkan blev myrdet i foyeren på Hotel Intercontinental, der ligger mellem lufthavnen og centrum, og sammen med Hotel Hyatt er Intercontinental et symbol på den vestlige livsstil, som serberne hungrer efter.

Men den drøm får de svært ved at opfylde, så længe landet er fanget mellem Milosevic-æraen - og hadet til amerikanerne og Vesteuropa efter bombardementerne - og det logiske ønske om at komme ind i EU-familien.

Det har lange udsigter.

I 78 dage og 78 nætter bombede amerikanerne med start i foråret 1999 for at lægge pres på serberne under krigen i Kosovo.

- Selvfølgelig var der en plan for målene, men de ramte mange steder, og var det nødvendigt at bombe i 78 dage for at få fjernet en politisk ledelse, spørger Vladimir Novak, free lance-journalist, der med en broget, multi-etnisk familie-baggrund kan bedømme forholdene i Beograd fra en forholdsvis neutral vinkel.

Vi mødes igen på Hotel Intercontinental - med de 450 senge - og passerer hurtigt Donau, der blågrøn slynger sig gennem byen med husbåde, pramme og coastere som pynt.

Bombet ministerium

Tæt på hotellet ligger Indenrigsministeriet. Totalt udbombet.

Og tre-fire steder i byen er bombesårene stadig synlige. NATO-flyene gik efter broer, fabrikker og militært udstyr.

- Men ikke alt var præcist. Derfor har borgerne i Beograd heller ikke de varmeste følelser for folk fra Vesten, selv om I vil blive behandlet professionelt og på overfladen høfligt, siger Novak, der parkerer uden for Røde Stjernes klubhus, og selv i det skarpe middagslys tyverisikrer han sin nye Skoda, der har afløst en syv år gammel Jugo.

- Nok er det kun en Skoda, men den er altså ny, siger Novak.

Kriminaliteten i Beograd er høj, og rygter om forbindelser mellem mafiaen, alle mulige kendte borgere, politikere og selv fodboldklubberne løber konstant.

Hoeness-afbrænderen

Røde Stjernes hovedkvarter ligger klos op ad stadion. Her vandt Tjekkoslovakiet og Vesttyskland i 1976 finalen om Europamesterskabet, og her bankede Uli Hoeness det afgørende forsøg i straffesparks-konkurrencen højt op i syd-enden, så tjekkerne vandt.

Og her så 90.000 tilskuere i 1973 Ajax Amsterdam med Johan Cruyff på holdet vinde 1-0 over Juventus i mesterholdenes Europa Cup-finale.

Røde Stjerne selv vandt det samme trofæ i 1991 med sejr over Olympique Marseille. Uden for "Marakana" hilser vi på holdets daværende målmand Stefan Stojanovic, der skaffede afgørelsen i 1991 ved at nappe et straffespark fra Amoros.

Stojanovic har i dag dobbelt-adresse - bor dels i Antwerpen, hvor han var professionel, og dels i Beograd. Nu er Stojanovic spilleragent. Han kan tjene gode penge på Røde Stjernes talenter.

- Hvis der var flere penge i Røde Stjerne, ville jeg vel være ansat i klubben på grund af mine kontakter. Men det er synd, at den stærke jugoslaviske liga er væk, så det kun er Røde Stjerne og Partizan, der holder niveauet oppe. Men måske kan vi en dag igen spille mod Split og Zagreb fra Kroatien, de store Sarajevo-klubber i Bosnien og Ljubljana fra Slovenien, siger Stojanovic.

- Uanset hvor Røde Stjerne gæstede et stadion dengang, var det sæsonens store kamp, og der var en hysterisk atmosfære, som den danskerne mødte i Sarajevo forleden, siger Stojanovic og griner, da han hører om lørdagens oplevelser på Kosevo Stadion.

Sangerinden spjældet

Ovre på den anden side af vejen blev Arkan-enkens villa tidligere på året ransaget af politiet, der fandt en del våben i "slottet". Der var samtidig formodninger om, at sangerinden havde forbindelser til den mafia-klan, som blev mistænkt for snigmordet på den populære premierminister Zoran Djindjic.

- Arkans enke sad i varetægtsfængsel i tre måneder. Nu er hun løsladt og venter på retssagen. Men hun er stadig populær, og i sommeren 2001 gav hun koncert for et fyldt Marakana, siger Valdimir Novak.

Mordet på Dindjic er heller ikke opklaret. Mystikken om det meste er åbenbart en del af Beograd, og i mellemtiden kan man gå op i Røde Stjernes og rivalen Partizans kampe.

Partizan fik overraskende kvalificeret sig til Champions League ved at slå stenrige Newcastle ud, og efter 1-1 i Porto og 0-3 i Marseille går turen i næste uge til Real Madrid.

Partizans stadion ligger kun 500 meter fra Røde Stjerne og her er presselogen ved at blive moderniseret, så den opfylder de strenge UEFA-krav. Håndværkerne slider i det trods middagsheden, for den 4. november kommer Zidane, Figo og Beckham til Partizans bane og skaffer endnu flere millioner dinarer til Partizan.

Den tanke bryder de sig ikke om hos Røde Stjerne. De må nøjes med at spille UEFA Cup mod Odense, og der er ikke just trængsel ved de billetluger, der i årtier skabte kø helt over til Arkan-villaen.

- Jeg tror kun, der kommer 20.000-25.000 tilskuere, siger den mildt sagt rutinerede sælger inden for lugen, mens han flytter rundt på sine stabler af billetter, som der til daglig i ligaen kun bliver solgt 4000-5000 af.

En Odense-sejr over Røde Stjerne vil være sidste knæk.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Fra sportsinvalid til OB-spiller

Fra sportsinvalid til OB-spiller

OB er klar med træner-forlængelse

OB er klar med træner-forlængelse

Kun én træningskamp i Danmark til OB