Djævelsk kørsel af Virenque


Djævelsk kørsel af Virenque

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SOLORIDT: Fransk vetetan fejrede den franske nationaldag med 200 kilometer udbrud - og etapesejr
CYKLING: Det var spået på forhånd af en hel verden af cykeleksperter. Richard Virenque ville prøve noget stort på 10. etape af Tour de France. Og for en gangs skyld fik alle eksperter ret, da den 34-årige franske bjergveteran kunne køre først over målstregen i Saint-Flour på den 237 kilometer lange etape, der var begyndt i Limoges.

Virenques sejr kunne ikke være instrueret bedre af hverken den bedste franske filminstruktør eller Jørgen Leth, for den kom i hus efter en pragtpræstation og flere end 200 kilometer i udbrud på den franske nationaldag - Bastilledagen. Andreas Klöden fra T-Mobile blev nummer to, da han kom først over stregen i den gruppe, der kom i mål 5,19 minutter efter Viren-que.

Efter etapen brød dagens sejr-herre sammen i gråd, overvældet af triumfen og personlige omstændigheder.

- Sidste år havde jeg den gule trøje på Bastilledagen, nu vinder jeg en etape. Det er fantastisk, sagde Virenque, mens han kæmpede med tårerne.

- Jeg vil gerne dedikere denne sejr til Joel Chabiron og til min bedstemor, som begge er døde i de foregående dage. Det er to mennesker, der stod mig tæt, der er væk, og de fik mig til at fortsætte til sidst, sagde Virenque og fortalte, at han til sidst var plaget af kramper.

At Virenque valgte at tilegne sejren til Joel Chabiron illustrerer, hvad han har været igennem som rytter. Chabiron var ansat på Festina-holdet, da holdets ryttere i stor stil misbrugte epo. Den bombe sprængte i 1998, og senere erkendte Virenque, at han også tog det forbudte stof. Chabiron var også indblandet i affæren, da senere efterforskninger har vist, at han både var involveret i betaling og distribution af dopingstofferne. Før Festina-sagen var Viren-que elsket af cykelfans i sit hjemland, men dopingsagen kølnede det forhold. Men Virenque har siden angret og er vendt tilbage som en rytter, der kan vinde flotte etapesejre uden dog at blande sig i klassementet som tidligere. Det har også fået franskmændene til at tage ham tilbage til deres hjerter, men da han dedikerede sejren til Chabiron var det samtidig en påmindelse om hans fortid hos Festina.

Dagens afgørende udbrud blev allerede etableret efter 30 kilometers kørsel i forbindelse med dagens første pointspurt. Flere ryttere var med i begyndelsen, men det tog ikke lang tid, før Virenque kun havde følgeskab af Axel Merckx. De to arbejdede godt sammen og øgede deres forspring til feltet, hvor favoritterne sad og vogtede på hinanden.

Men duoen blev splittet, da Virenque og Merckx nåede tourens første kategori 1-stigning, Col du Pas De Peyrol. Her viste Virenque nogle af de evner, der har gjort ham til en af sin tids største bjergryttere og sagde tak for godt samarbejde til Merckx for at fortsætte alene.

Favoritterne lurede

Selv om der var flere end 60 kilometer til mål, stod det hurtig klart, at Virenque ikke kunne hentes, og etapens spænding begyndte i stedet at handle om, hvordan de tunge klassementryttere ville klare sig. Men det kom der ingen svar på, for de sad samlet og skulede til hinanden, når vejene begyndte at rejse sig.

Iban Mayo havde flere problemer med sin cykel, men han kom hver gang tilbage. Jan Ullrich kunne notere sig, at han i Andreas Klöden har en hjælper, der ser meget stærk ud, mens Lance Arm-strong i store perioder kun havde to hjælpere hos sig. Med danske øjne var det opløftende, at Rabobanks Michael Rasmussen sad fuldstændig ubesværet blandt de allerforreste i feltet på selv de stejleste stigninger.

Den franske mester Tho-mas Voeckler fra Brioches la Boulangere-mandskabet kom i mål med favoritgruppen og bevarede dermed den gule førertrøje.

Jo, der var vist god grund til et ekstra glas rødvin på Bastille-dagen.

Djævelsk kørsel af Virenque

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce