Divisionsforeningen håber på VAR i Superligaen næste år

Landsholdsspilleren Yussuf Poulsen var ikke gode venner med videodommersystemet VAR under VM. Han begik to straffespark, der først blev dømt, efter at dommeren havde kigget situationerne igennem igen.

Divisionsforeningen håber på VAR i Superligaen næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Divisionsforeningen håber, at VAR kan indføres i Superligaen fra sommeren 2020, siger Claus Thomsen.

Når superligasæsonen 2020/21 begynder i juli næste år, kan det være med ny hjælp til fodbolddommerne i landets bedste række.

Dansk Boldspil-Union (DBU) og Divisionsforeningen, der repræsenterer klubberne, vil undersøge, hvad det koster at implementere VAR (Video Assistant Referee) i Superligaen, og om omkostningerne står mål med værdien af øget dommerhjælp.

Det siger Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, til Jyllands-Posten.

- Hvis det virker, og vi kan stable et fornuftigt projekt på benene, håber jeg, at vi har VAR herhjemme fra sæsonen 2020/21.

- Det er ikke bare at sætte sig ned og finde plusser og minusser. Det er omfattende og meget regelbundet, men vi er positivt indstillede. Hvis det ser fornuftigt ud, er vi klar til at trykke på knappen og gå i gang, siger han til avisen.

VAR bruges blandt andet i Bundesligaen og Primera Division, og fra tirsdag aften er det også et hjælpemiddel i de europæiske klubturneringer. VAR skal afhjælpe graverende dommerfejl i forbindelse med blandt andet mål og straffespark.

Videodommersystemet er en bekostelig affære, og klubberne skal selv afholde størstedelen af omkostningerne. Claus Thomsen forventer, at VAR efter implementeringen vil koste i omegnen af 15 millioner kroner om året.

Den tidligere topdommer Kenn Hansen er lettere skeptisk, da han ikke forventer, at Superligaen har ressourcer til at kunne tilbyde VAR på samme niveau, som man så i sommer ved VM-slutrunden i Rusland.

- Uden at kende noget til Divisionsforeningens konkrete overvejelser formoder jeg, at det vil blive en løsning på lavbudget, som ikke vil være i nærheden af det Fifa-setup, vi så under VM.

- Det kan bekymre mig, om end systemet stadig vil kunne redde de store fejl på banen, siger Kenn Hansen til Jyllands-Posten.

FAKTA: Sådan bruges VAR i Champions League
Uefa har besluttet, at videodommersystemet VAR (Video Assistant Referee) skal tages i brug fra ottendedelsfinalerne. VAR kan for første gang komme i spil i Champions League tirsdag.

Dommerne, der skal dømme kampene i Manchester og Rom, bliver de første, der kan benytte sig af videohjælpen i Champions League.

Her kan du blive klogere på, hvordan VAR bruges i Champions League:

* Et VAR-team bestående af fire personer følger kampen på en skærm og kan kontakte dommeren på banen, hvis de ser noget, som dommeren ikke fanger.

* VAR-teamet kontrollerer for klare og tydelige fejl, som relaterer til fire situationer: mål, hændelser i målfeltet, røde kort og for at sikre, om det er den rigtige spiller, der får en straf.

* VAR-teamet kontrollerer alle hændelser, der kan have kampafgørende betydning, men vil kun tage affære ved klare og tydelige fejl. Dommeren kan vælge at stoppe spillet, hvis dommeren er i tvivl om en kendelse.

* Hvis VAR giver klart bevis for en alvorlig fejl i en situation, kan VAR-teamet bede dommeren om at se afspilningen af optagelser i review-området nær banen. Den endelige beslutning træffes af dommeren på banen.

* VAR kan også tage højde for enhver overtrædelse, der går forud for en kampafgørende situation. Det kan eksempelvis være ved offside, og hvis der opstår tvivl om, hvorvidt bolden er inde eller ude af målfeltet.

* Evalueringsprocessen vil blive formidlet på stadion ved hjælp af enten stadionskærme eller højttalere.

* VAR er introduceret for at komme vitale dommerfejl til livs.

* VAR er blevet kritiseret for at skabe for lange pauser i spillet.

Videohjælp benyttes allerede i turneringer som FA Cuppen, den engelske Liga Cup, Bundesligaen og Serie A.

Klubberne i Premier League indfører VAR fra næste sæson, og Uefa har også besluttet at benytte VAR i blandt andet Europa League-finalen og Nations League-finalerne.

Divisionsforeningen håber på VAR i Superligaen næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce