Den favoritløse slutrunde


Den favoritløse slutrunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trofæet er kun 60 centimeter højt og 7,6 kilo tungt. Men kampen om at kunne løfte Henry Delaunay-pokalen efter finalen i Wien, vil i de næste tre uger hensætte det meste af Europa i den samme fodboldfeber, som for to somre siden under VM. Så snart Cristiano Ronaldo & Co. har vist deres kunster og tricks, vil tv-seerne være solgt, og den yderst kropslige udfoldelse og ditto jubel vil endda tvinge endnu flere fra menneskehedens smukkeste halvdel ind i det, som marketingfolket kalder fodboldens tilhængersegment.

Derfor investerer tv-stationer, globale sponsorer og det europæiske forbund rekordsummer i slutrunden, der er vokset 35-40 procent i budget denne gang i forhold til den i forvejen succesrige slutrunde i Portugal. Det betyder, at der alene i startpenge er 7,5 millioner euro (cirka 56 millioner kroner), én million ekstra euro for hver sejr, og endda samlet 23 millioner euro til vinderen, næsten 175 millioner kroner. Pæne slatter, som ville pynte i DBU's kasse og garantere en del ekstra Anders And-stævner, flere kunstgræsbaner og skærpende psykolog-tests af dommerstanden.

Men som bekendt trillede og nølede det danske landshold sig uden om EM-slutrunden. Men det rød-hvide mandskab i den forfatning er ikke savnet under en slutrunde, der vil byde på det ypperste af den sport, som vil bjergtage kontinentet og såmænd en stor del af den øvrige verden. Nu kan seerne derhjemme slippe for alle de overskruede mediehymner om Jon Dahl Tomassons løbepensum og Daniels Jensens boldomgang, og i stedet fuldt ud nyde især de latinske stjerners elegante udfoldelser.

EM-slutrunden ligner en turnering for netop øjet. De kraftige regnskyl har gjort banerne lækre, og den sunde alpeluft og robuste germansk-inspirerede føde kan gøre resten til, at Thierry Henry, Fernando Torres og alle de andre ekvilibrister hiver de sidste marginaler ud af de mentalt slidte systemer.

Selv på ferieøerne i Siam-bugten vil overtjenerne skotte op mod tv-skærmene, mens de bærer chilisuppen med rejer ind til højkonjunkturens stressede sønner og døtre fra Europa, og langt inde på stepperne i Det Ydre Mongoliet, eller omvendt, vil en forlænget spilletid mellem eksempelvis Frankrigs og Italiens verdenstjerner stoppe arbejdet med hestene og teltene.

Netop i en globaliseret verden, hvor skellene og særprægene mellem nationerne på godt og ondt bliver mere og mere udvisket, kan EM-slutrunden i de to løjerlige alpelande blive en befriende helle i hverdagen. Nok vinder Champions League-turneringen mere og mere terræn og eksponerer mandskaber og en lukket kreds af storklubber, som lader de største stjerner cirkulere mellem hinanden. Men EM-slutrunden vil fortsat demonstrere de taktiske, psykologiske og endda fysiske særpræg, der stadig er mellem nationerne.

Det er en floskel, at den og den slutrunde er den mest vanskelige at vinde. Men i modsætning til i VM med 32 lande er der ingen halvbløde nationer, og reelt kan 13 ud af 16 lande vinde EM. Denne signatur tillader sig voveligt at undtage de lidt farveløse polakker, de østrigske fightere og de forsvarende græske mestre. Sidstnævnte ikke mindst, fordi det ville være en ophævelse af sandsynlighedens sandsynlige love. Træner Otto Rehhagel kan simpelthen ikke gentage det taktiske mirakel, og hvis "Rehakles" vitterligt gør det, vil det jo hensætte spillets mere semi-intellektuelle analytikere i permanent chok.

Allerede i premieren får man en klar indikator af, om en ny sensation kan være på vej. Schweiz har som en af værtsnationerne i fire år gearet sig til turneringen og kan i Basel ryste de rutinerede tjekker. Mens Portugal-Tyrkiet i aftenforestillingen nede ved Geneve-søen delvist vil afsløre, om Portugals superteknikere kan udviske mindet om finalechokket i Lissabon for fire år siden.

Den 14. EM-slutrunde er den mest favoritløse, men netop derfor ekstra inciterende.

Den favoritløse slutrunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce