Da Jesper Olsen lagde navn til et mega-kiks

I dag bringer vi den anden af fem grumme fortællinger om den danske tyrs skæbne mod den spanske toreador. Tegning: Gert Ejton.

Da Jesper Olsen lagde navn til et mega-kiks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jesper Olsens katastrofale tilbagelægning til Lars Høgh i Mexico 1986 mod spanierne vil aldrig blive glemt

FODBOLD: Det danske 80'er-landshold kulminerede ved slutrunden i Mexico, hvorefter de gamle helte ved EM-slutrunden i Tyskland to år senere i realiteten var udrangerede kampvogne.

Men da Sepp Piontek og drengene tog af sted til Colombia uger før slutrunden i Mexico for at vænne sig til den tynde luft, blev intet overladt til tilfældighederne.

Allerede i Vedbæk inden afrejsen løb spillerne rundt med en slags iltmasker for at vænne sig til tanken.

Elkjær og Laudrup var på toppen af deres karriere som alle andre på det hold.
Reservemålmand Ole Qvist forsøgte at trøste Jesper Olsen i pausen af kampen i Queretaro, mens Jens Jørn Bertelsen en anelse tom i blikket forlader grønsværen på vej ud til omklædningsrummet.
Reservemålmand Ole Qvist forsøgte at trøste Jesper Olsen i pausen af kampen i Queretaro, mens Jens Jørn Bertelsen en anelse tom i blikket forlader grønsværen på vej ud til omklædningsrummet.
Foto: Polfoto/Lars Poulsen

Som et tjener-hold

Landsholdet fejede Uruguay ud af banen med 6-1, som var det et af hold sydamerikanske tjenere, og så kunne Sepp Piontek og hans mandskab ikke nære sig for også at satse hele butikken mod tyskerne i den sidste puljekamp, selv om kvalifikationen til ottendedelsfinalerne var sikret.

Jovel, Danmark vandt 2-0 over vesttyskerne, som var den nation, som Danmark og tyske Sepp i hele verden allerhelst ville slå.

Lars Høgh var kommet på mål og havde en pragtredning af en fri Lothar Matthäus' hug.

Som så ofte før havde AGF-målmanden Troels Rasmussen rystet som et espeløv på hænderne og er vist den første og eneste landsholdsmålmand, der blev sat af efter en 6-1-sejr i en slutrunde.

Ole Qvist var blevet ramt af det frygtede maveonde - "Montezumas hævn" - og så havde den fynske tredjekeeper altså pludselig første-hanskerne på.

Vesttyskerne glædede sig over at rende ind i overkommelige Marokko, mens danskerne havde sejret sig til at møde Spanien og Frank Arnesen endnu engang kvajet sig med en hævnakt til et rødt kort og karantæne mod spanierne.

På Corregidora i Queretaro i bagende hede gik længe alt efter planen.

Jesper Olsen løb i sin vante laskede og arrogante stil til et straffespark, som han trillede ind til 1-0 efter godt en halv time, og den spanske armada tog vand ind.

Men så var det, at dansk fodbold igen faldt tilbage til den lidt lalleglade indstilling fra amatørdagene.

Sølle to minutter før pausen var Jesper Olsen havnet nede som højre back efter en spansk dødbold.

Lars Høgh har siden taget sin del af skylden for det, som nu er gået over i historien som "en Jesper Olsen".

Høghs indrømmelse

Høgh erkender, at han burde have ventet med målsparket til alle var på plads igen og Jesper væk fra positionen.

Fynboen sparkede lynhurtigt et målspark ud til Jesper Olsen, der ovenikøbet dristede sig til en dribling her lidt udenfor eget felt i højre side.

Det gik godt, hvorefter Høgh trak vejret lettet og ventede på, at Olsen skulle sende bolden fremad.

I stedet spillede den ubekymrede knægt fra Næstved pludselig bolden på tværs ind i eget straffesparksfelt, hvor bolden i et splitsekund befandt sig i en slags ingenmandsland, inden gribben "El Buitre" Emilio Butragueno trak af sted med ådslet og sikkert skubbede bolden i et Høgh-forladt mål til 1-1.

"Retropassagio errato"

I de iberiske biografier om Butraguenos bedrifter er denne aflevering fra Jesper Olsen betegnet passende som en "retropassagio errato"....

Danmark klappede efter pausen helt sammen og Butragueno scorede tre gange mere, og Spanien vandt 5-1 over et hold, der mente at have kapacitet til et verdensmesterskab.

Elkjær stred i den kamp som en rasende tyr og den nuafdøde svendborgenser John Eriksen kom ind i forsøget på at gentage sin scoring fra tysker-kampen. Alt var forgæves.

Den nu også afdøde fodboldskribent Svend Nielsen fra EkstraBladet beskrev efterspillet sådan:

"Dagen derpå holdt Piontek en opsigtsvækkende god pressekonference på Hotel Jurica, inden truppen pakkede kufferterne og begav sig hjemover til de lyse nætter i det danske ferieland. Han talte indtrængende og bevægende om sig selv og sit hold, om romantikken og realiteten i spillet og om sit eget kompromis med den livsglade danske mentalitet, der havde kostet hans hold livet i VM.... Ærlige, følsomme og karske ord - efter Danmarks fuldbyrdede fodbold-selvmord!"

Imens baskede "El Buitre" gnækkende derfra og Danmark var igen blev offer for dumheder mod Spanien.

Da Jesper Olsen lagde navn til et mega-kiks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce