Beachvolley

Foto: Scanpix

Beachvolley

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Beachvolley så dagens lys i Californien i 1920’erne, hvor familier tog til stranden for at spille volleyball – nærmest som tidsfordriv. I begyndelsen spillede man beachvolley på samme måde som almindelig volleyball, dvs. med seks personer på hvert hold. Den første turnering med kun to spillere på hvert hold – som vi kender det i dag – blev afviklet i Santa Monica i 1930.

Beachvolley kom for første gang til Europa i 1927 på en campingplads uden for Paris. Herfra drog sporten mod øst til Bulgarien, Tjekkoslovakiet og Sovjetunionen. Samtidig blev den udbredt i Sydamerika, og de første verdensmesterskaber blev afholdt i 1950 i USA og Brasilien.

Beachvolley fik for alvor et internationalt gennembrud i 1970’erne og 1980’erne, og professionelle turneringer blev indført. I 1987 blev den første turnering, der var organiseret af det internationale volleyballforbund, gennemført. I dag deltager mere end 150 lande officielt i beachvolley.

I olympisk sammenhæng er beachvolley stadig en ung disciplin, og de første OL-medaljer blev uddelt i Atlanta i 1996.

Beachvolley ved OL
En beachvolleykamp spilles bedst af tre sæt, hvoraf de to første sæt spilles til 21 point, mens et eventuelt tredje og afgørende sæt spilles til 15 point.

Hvert sæt skal vindes med mindst to overskydende point, ellers fortsætter spillet, indtil det ene par har fået to points forspring. Der gives point, hver gang en bold bliver vundet, uanset hvem der server. Den, som vinder pointet, vinder også retten til at serve næste gang.

Banen måler 16x8 meter, og underlaget består (ikke overraskende) af sand. Nettet er 2,43 m højt ved mændenes kampe og 2,24 m højt ved kvindernes kampe.

Bolden skal altid sendes af sted med et kort slag, ellers får modstanderen pointet. Man må bruge en hvilken som helst del af kroppen til at modtage bolden med, men mest almindeligt er det dog at bruge hænderne.

Hvert hold må bruge tre slag, inden bolden skal over på modstanderens banehalvdel, og de mest almindelige slag er bagger (servemodtagning og redning), aflevering, smash (når man slår bolden ned på modstanderens banehalvdel) og blokade (når man forhindrer, at modstanderens smash kommer over nettet).

48 kvinder og 48 mænd kæmper om det olympiske guld i Beijing. Parrene er inddelt i grupper a fire hold. De to bedste par i hver gruppe samt de to bedste treere (baseret på antal vundne kampe, antal vundne sæt og antal vundne point) fra hver gruppe går videre til 1/8-finalerne.

Turneringen afvikles i Chaoyang-parken, der har plads til 12.000 tilskuere.

Beachvolley

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce