Svendborg Rabbits? amerikanske stjernespiller Johnell Smith var som ung en del af et småkriminelt miljø i Florida, men basketball blev hans vej væk fra livets skyggeside. Nu trives han så godt i Svendborg, at han drømmer om at spille her igen om ti år
SVENDBORG: Johnell Smith er den måske bedste spiller, der nogensinde har spillet basketball i Svendborg. Den 28-årige amerikaner kom inden denne sæson til Svendborg Rabbits, hvor han straks markerede sig som en sublim spiller i kaninernes første Europa Cup-kamp mod bosniske Siroki, hvor han scorede 39 point.

Af flere i det danske basketmiljø betegnes han som ligaens bedste spiller, selvom en langvarig lyskeskade satte ham ud af spillet i december og januar. Men nu er han tilbage på topniveau og klar til at vise sine evner i dagens første DM-kvartfinale mod Hørsholm 79?ers.

Johnell Smith elsker Svendborg og Danmark så meget, at han allerede i efteråret skrev under på en kontraktforlængelse med Svendborg Rabbits frem til sommeren 2010. Og han kan godt se en fremtid for sig selv i det lille dronningerige.

Vejret eneste ulempe

- Jeg elsker at være her, siger Johnell Smith, der bruger ordet »nice« om både byen, samfundet, omgivelserne og folkene i klubben.

- Det eneste, jeg ikke bryder mig om, er vejret. Der er for koldt her. Jeg er jo fra Florida, så min vinter plejer at være som en gul sommer, siger Johnell Smith, der efter syv måneder i det kolde Skandinavien ser frem til at opleve dansk forår og sommer.

Men selv en grå og kold dansk vinter kan ikke kølne amerikanerens kærlighed til Danmark.

- Jeg håber at have ti gode år som basketspiller i mig endnu, og jeg håber, jeg om ti år kan komme tilbage til Danmark og hygge mig med at spille 3. divisionsbasket. Det har jeg set flere andre amerikanere gør, siger Johnell Smith.

Småkriminelt miljø

Selv er han opvokset i den lille by Putnam Hall i det nordlige Florida, og her var han som ung en del af et småkriminelt miljø.

- Jeg hang ud med de forkerte mennesker i nogle år, hvor der var stoffer og den slags. Mange af mine venner fra dengang er havnet i fængsel eller er blevet dræbt i skudopgør. Jeg tog også nogle dårlige beslutninger, men heldigvis holdt jeg mig til basketball, siger Johnell Smith.

Tæt på karriere i NBA

Basketball havde Johnell Smith talent for, men han satsede ikke målrettet på det, og det kostede måske en karrriere i NBA, verdens bedste basketliga.

- Jeg var til prøvetræning i NBA-klubben New Orleans Hornets, men jeg hang stadig ud med de forkerte folk og var ikke dedikeret nok til basketball. Jeg havde muligheden for at spille i NBA, men jeg greb ikke chancen dengang. Det tænker jeg over indimellem, men det er ikke noget, jeg dvæler ved. Jeg er glad for, hvor jeg er nu.

Fra Venezuela til Svendborg

I stedet for NBA-drømmen blev det til collegebasket i New Orleans Privateers, inden han rejste videre til Venezuela. I det sydamerikanske land spillede han to år for klubberne Marinos de Anzoategui og Deportivo Tachira, inden han sidste sommer rejste til Svendborg.

- Jeg havde gode tilbud om at komme tilbage og spille for en topklub i Venezuela eller at spille for en klub i Italien. Men jeg valgte Danmark efter at have snakket med min agent Howard Frankel (tidligere ligatræner for Randers og Næstved og nu træner i Solrød, red.), som anbefalede mig Svendborg. Jeg snakkede med coach Craig (Pedersen, red.) i telefonen, og han lød som en god træner, og det er han også.

- Derfor valgte jeg også ret hurtigt at blive her endnu en sæson. Craig har lært mig en masse, så jeg er blevet en bedre spiller. Screenings-spillet er ikke noget, jeg har været vant til, for i USA og Venezuela var det ligesom i NBA - mand-mod-mand og ikke meget hjælp fra de andre på holdet.

- På forhånd vidste jeg ikke noget om Danmark bortset fra, at Christian Drejer (tidligere dansk landsholdsspiller og stort talent, red.) spillede i Gainesville, Florida.

Publikum smed ting på banen

- Den danske liga er tough. Man spiller hårdt i begge ender af banen, og tilskuerne lever med i kampene med trommer og tilråb. Det er dog ikke som i Venezuela, hvor publikum smed ting ind på banen under kampene, og før kampene blev vi truet af fans fra det andet hold. »Jeg ved, hvor du bor«, sagde de, men efter kampen var de venlige igen og ville have autografer, fortæller Johnell Smith.

Han har ikke taget stilling til, hvad der skal ske, når kontrakten med Svendborg udløber næste år.

- Jeg vil gerne et sted hen, hvor jeg føler mig godt tilpas. Pengene er ikke alt for mig, det er vigtigere at have det godt, hvor man er. Jeg har været i en klub, hvor jeg ikke fik løn og omgivelserne var forfærdelige.

Langdistance-ægteskab

I julepausen var han et smut hjemme i New Orleans, hvor han blev gift med sin udkårne Tiara Nata, som han har kendt de sidste seks år. Hun arbejder på et advokatkontor i New Orleans, og de nygifte lever et langdistance-ægteskab adskilt af Atlanterhavet.

- Vi er langt fra hinanden, men med den moderne teknologi Skype kan vi alligevel se og snakke med hinanden, siger Johnell Smith.

Tiara har været i Danmark og set sin mand spille i en enkelt kamp - i november i Rabbits-sejren over Bakken Bears i Århus.

- Måske kommer hun også og ser en kamp i slutspillet, ellers kommer hun helt sikkert næste sæson, siger Johnell Smith.

- Vi kan gå hele vejen

Han mener, Svendborg Rabbits har gode muligheder for at nå langt i slutspillet.

- Hvis vi kommer med samme intensitet og energi, som vi har gjort til træning og den seneste kamp mod Bakken, så kan vi gå hele vejen. Men jeg føler ikke, der er noget pres på os. Vi skal bare gå ud og spille så hårdt, som vi kan. Hvis vi gør det, kan ingen bebrejde os noget, siger Johnell Smith.

En af hans specialiteter er evnen til at hænge i luften et splitsekund længere end de fleste, hvorefter han sender et præcist skud afsted mod kurven i perfekt balance.

- Sådan har jeg altid gjort, griner Johnell Smith.

Gåture og film

Til daglig bor han i en lejlighed på Nannasvej i Svendborg, og han nyder tilværelsen på Sydfyn, hvor han godt kan få fritiden til at gå.

- Jeg går rundt i byen, ser film eller er sammen med Billy, Andreas og Mikkel, der bor en vej væk fra mig, siger Johnell Smith om holdkammeraterne Billy Pharis, Andreas Jørgensen og Mikkel Plannthin, der bor på Sankt Jørgensvej.
  • fyens.dk