Baseball og Softball

Foto: Scanpix

Baseball og Softball

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Baseball har været olympisk disciplin siden 1992 og var inden da opvisningssport ved en række olympiske lege. Sporten er med ved OL i Beijing for – foreløbigt – sidste gang, da den er taget af plakaten ved OL i London i 2012.

Cuba vandt guld i 1992 og 1996, mens USA, hvor sporten er størst, vandt guld i år 2000. I 2004 ved OL i Athen erobrede Cuba guldet tilbage. Også i Japan er baseball en meget populær sport.

Blandt de største legender gennem tiderne er amerikanerne Babe Ruth og Joe Di Maggio. I Cuba har Omar Linares og Orestes Kindelan samme status.

Baseball ved OL
Ved OL er det kun mænd, der spiller baseball.

Baseball spilles af to hold med ni spillere på hvert. Holdene skiftes til at være inde og ude, og det er indeholdet, som er det offensive, angribende hold, der skal forsøge at lave point. Det får holdet, hvis en af spillerne kommer fra hjemmebasen, via tre baser og tilbage til hjemmebasen uden at blive dømt ude undervejs.

Når en spiller løber fra hjemmebasen, via tre baser og tilbage til hjemmebasen efter selv at have slået, kaldes det en homerun. Spilleren kan også få point ved at nå frem til hjemmebasen fra en af de tre baser ude på banen, når en af medspillerne har slået.

Eftersom der findes tre baser ude på banen, og eftersom der kan stå en spiller ved hver base, kan der på et enkelt slag maksimalt opnås fire point, hvilket kaldes en grand slam homerun – en meget sjælden begivenhed.

Det forsvarende hold – udeholdet – har ni spillere strategisk fordelt over hele banen. Den vigtigste spiller er pitcheren (kasteren), der skal forsøge at kaste bolden hen til catcheren (griberen), uden at indeholdets batter (den, der slår) rammer bolden. Bolden kastes hårdt (op til 160 km /t) og er ofte skruet.

For at få dømt batteren ude skal bolden desuden passere den såkaldte strikezone over hjemmebasen. Når bolden has passeret strikezonen og er blevet grebet af catcheren, har batteren fået en strike. Når han har fået tre strikes, bliver han dømt ude.

Batteren får også en strike, hvis han forsøger at ramme bolden, men ikke rammer – også selv om kastet ikke er gået gennem strikezonen.

Hvis batteren rammer bolden, forsøger han at gennemløbe banen så hurtigt som muligt, men han kan blive dømt ude, hvis
- bolden bliver grebet af udeholdet, inden den rammer jorden.
- en af udeholdets spillere har bolden og berører en base, inden batteren når frem til basen.
- en af udeholdets spillere har bolden og berører indeholdets spiller, inden han når frem til en base.

Hver omgang (kaldet en inning) varer, indtil tre spillere på hvert hold er dømt ude, og en baseballkamp spilles over ni innings.

Favoritter
Cuba er igen blandt favoritterne til OL-guldet, og de udfordres af andre store baseballnationer som Japan og Sydkorea.

USA’s chancer afhænger af, hvilke spillere der får lov at deltage i OL-turneringen. Den hjemlige turnering, Major League, er nemlig i fuld gang, mens OL finder sted, og det gør, at Cuba er større favoritter, end de ellers ville have været – den cubanske liga er nemlig afsluttet. Blandt de bedste europæiske nationer kan nævnes Holland, som vandt EM-guld i 2007 og dermed kvalificerede sig til OL

Baseball og Softball

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce