Barberen i Beijing

Foto: peter leth-larsen

Barberen i Beijing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hygiejnen blokerer for kinesernes skægvækst. Først når du bliver gammel, bliver det respektabelt med hår i ansigtet.

Det er måske ikke det første, du lægger mærke til hos kineserne, når du kommer til Beijing, men efter det stykke tid, du har brugt til at konstatere, at de smiler usædvanlig meget, ikke er ret høje og alle har sort hår, er det næste punkt indlysende:

 - Hvorfor er der ingen skæg i Kina?

Altså ikke sådan noget ha-ha-skæg - nej, god gammeldages ansigtsbehåring, som vor mor lavede den.
 
Okay, den findes. Kinesiske kvinder har udbredt tendens til overskæg, og for nogle år siden spiste de kinesiske svømmere så mange hormoner, at de angiveligt havde hår på både ansigt og ryg.
 
Og jo, enkelte mænd har da også tjavser hist og pist, men de fylder ikke meget i mængden af 1,3 milliarder kinesere.

Hvorfor?

Tja, det er jo den slags spørgsmål, der er til for at blive besvaret, så derfor opsøgte vi en mand, der må formodes at vide den slags - Tian Gang, barber af kejserens nåde. I en af de såkaldte hutonger - boligområder med baggårdskarisma - finder vi ham.

Barber i barak

Det ville være synd at kalde det for en barbersalon. Det er barberbarak. Naturligvis med det obligatoriske tv tændt på en af OL-kanalerne, en seng nede bagi og to barberstole fra dengang, Beijing var en ukendt by for turister.

Vores øjne ser det gode. Møder det gode. For Tian Gang er en venlig mand. En overordentlig venlig mand med god tid til at snakke og stille sig til rette for fotografen. Også da han får en kunde i stolen.

- I Kina bliver det ikke betragtet som rent og hygiejnisk for unge mennesker at have skæg, forklarer han, mens han sæber ind.


Det er enten super charmerende og oser langt væk af miljø - eller også er det kummerligt og stinker af fattigdom. Det afhænger af øjnene, der ser.

Vil ligne Brad Pitt

Kunden. Ma De Wu. er ikke nogen regulær skægabe - man kan roligt sige, at hans stubbe bliver taget i opløbet.
Det gør de så altså generelt hos de unge kinesere. Ikke noget med tre dage gamle skægstubbe, der i Vesten kunne signalere rå kraft - her er det bare sjusket og uhygiejnisk.


Der er anelse af en tendens til, at de unge lader sig inspirere af vestlige film og gerne vil ligne Brad Pitt, men det er endnu i sin spæde vorden.
Og først, når du har en vis alder, er det respektabelt at have skæg.


Kunstnere med skæg

- Du kan signalere, at du er ældste generation i familien ved at have skæg. Derfor har mange ældre mænd det. Og så har mange kunstnere skæg, men det mere bare for at markere, at de er anderledes, siger Tian Gang.

Han ved, hvad der rører sig på markedet. Hårrødderne går helt tilbage til 1930-erne, da faderen ragede de første kunder til sig i hutongen.

Klar til nedrivning

Men nu er det snart slut. Gadens bygninger har fået regeringens hvide stempel - tegnet på nedrivning.

Det er så småt begyndt, og efter OL skal det ikke tage mere end et halvt år, før gaden er ryddet for at gøre plads til nye lejligheder, kontorbygninger eller parkeringspladser. Hvad det bliver, er der ikke rigtigt nogen, der ved.

For Tian Gang bliver det afskeden med et stykke familiehistorie, men det er svært at afkode den store sentimentalitet.

Han kan alligevel ikke gøre noget ved det, han får økonomisk hjælp til at starte noget nyt, og som han siger, må han jo flytte derhen, hvor kunderne er.
Det er trods alt ikke bare for skæg, han er blevet barber.

 

Barberen i Beijing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce