Banecykling

Foto: Scanpix

Banecykling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Banecykling har været med på det olympiske program siden OL i Athen i 1896. Dengang blev der konkurreret i fem discipliner, og franskmanden Paul Masson vandt de tre af dem.

En banecykel har ingen gear og ingen bremser, og den klarer sig dårligt uden for velodromen. Men selv om cyklerne er enkle i forhold til, hvor mange dele de består af, går udviklingen af banecykler fremad med stormskridt.

Ved OL i Los Angeles i 1984 kunne man for første gang se hjul med kulfiberskiver i stedet for eger, og ved OL i 1992 slog briten Chris Boardman verdensrekorden på en cykel fremstillet med alt det nye inden for kulfiberteknologi og aerodynamik. Cyklen vejede mindre end ni kilo.

Ved OL i Sydney i 2000 blev fire nye discipliner inden for banecykling introduceret: keirin for mænd, 60 km parløb for mænd (Madison), sprint for mænd og 500 m tidskørsel for kvinder.

Banecykling ved OL
Banecyklingskonkurrencerne bliver afviklet i Laoshan-velodromen, hvor der er plads til 6000 tilskuere. På den 250 m lange bane skal 188 cykelryttere konkurrere om medaljer i i alt 12 discipliner – otte for mænd og fire for kvinder.

Tidskørsel: Mændene cykler 1000 m, kvinerne 500 m. Løbet køres individuelt, og starten foregår stillestående. Den med den hurtigste tid vinder.

Sprint: For mænd og kvinder. To ryttere dyster mod hinanden over tre omgange. Den, der kommer først i mål, vinder. Vinderen er videre i konkurrencen. I første omgang skal rytterne mindst køre i gåtempo, og derefter begynder det sande taktiske spil, hvor ingen af rytterne vil ligge forrest af frygt for, at modstanderen skal overhale dem bagfra på de sidste meter.

Forfølgelsesløb: For mænd og kvinder. To ryttere starter på hver sin side af banen og forsøger at indhente modstanderen. Mændene cykler fire kilometer, kvinderne tre. Hvis ingen af rytterne indhenter modstanderen, har den rytter, som har den bedste tid, vundet. Dem med de fire bedste tider går videre til semifinalen.

Holdforfølgelsesløb: For mænd. En variant af det individuelle forfølgelsesløb, hvor hold med fire ryttere på hver dyster mod hinanden. Det er den tredje rytters sluttid, der er gældende som holdets tid. Distancen er fire kilometer også i denne disciplin.

Pointløb: Mændene cykler 40 km, kvinderne 25 km. Starten er samlet for 20-30 ryttere. Hver 10. omgang gives der point til de fire forreste ryttere – en førsteplads giver fem point, en andenplads giver tre point, en tredjeplads giver to point, og en fjerdeplads giver et point. Ved den sidste spurt fordobles antallet af point. Hvis en rytter har indhentet de øvrige ryttere med en omgang, er han eller hun vinder af konkurrencen. Hvis to eller flere ryttere har indhentet de øvrige ryttere med en omgang, vinder den af rytterne, som har flest point.

Madison: For mænd. Minder om pointløb, men køres som en stafet mellem to ryttere. Den af rytterne, som ikke har stafetten, cykler langsomt rundt oppe i banen, og der skiftes mellem rytterne, ved at den ene slynger den anden rytter i gang. Løbet varer 240 omgange, og der gives point efter hver 20. omgang. Der anvendes samme pointsystem som ved pointløb.

Keirin: For mænd. Løbet køres over en distance på 2000 m. De første 1400 m ligger rytterne bag hver sin motorcykel, som gradvist øger farten fra 25 km/t til 45 km/t, inden rytterne slippes fri på de sidste 600 m.

Olympisk holdsprint: For mænd. To hold a hver tre ryttere starter på hver sin side af banen og cykler tre omgange. Hver enkelt rytter skal tage føringen for holdet i en af de tre omgange. Når den tredje rytter kommer over målstregen, stoppes uret. De otte hold med de hurtigste omgangstider er klar til kvartfinalerne, hvorfra de fire vinderhold går videre til semifinalerne osv.

Favoritter
Ryan Bayley, Australien, Theo Bos, Holland, og Bradley Wiggins, Storbritannien, var de store navne ved OL i Athen.

På kvindesiden var det mere åbent med fire forskellige individuelle guldmedaljevindere.

Banecykling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce