Balder af stål


Balder af stål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IMPONERENDE: Hård, streng, retfærdig og kærlig lyder beskrivelsen af Oda Memborg, der har været synonym med gymnastik i 50 år

GYMNASTIK: Hun bliver sjældent siddende stille i stolen ret lang tid af gangen, Oda Memborg. Det kan hun simpelthen ikke - et stadigt frisk operationssår og en 86 år gammel fødselsattest til trods.

Midt i en sætning skal hun nemlig lige op og vise, hvad hun i virkeligheden mener. Vise hvordan tingene skal gøres - rigtigt. For det vigtigste er at gøre det rigtigt. Ellers har det ingen effekt. Man snyder kun sig selv, og det er næsten det værste.

Tit følger der en sang med de præcise og grundige bevægelser, og så lyser øjnene for alvor op, og stemmebåndet glemmer, at hjernen ikke altid kan følge med tankevirksomheden.

Ordene flyder i strømme, for når hun synger , skal hun ikke lede efter ordene, de kommer bare. Så er 86 ingen alder.

Sådan er det også med gymnastikken. Den tager snildt 20 år fra hende, når hun demonstrerer selv den enkleste øvelse.

Men gymnastikken har også været hele hendes liv. Siden sit 16. år har Oda Memborg givet glæden ved gymnastikken videre til andre.

Og det bliver til rigtig mange i løbet af 70 år. Flere tusinde piger, drenge, kvinder og mænd.

Derfor fik Oda Memborg hædersprisen ved kåringen af Årets Sportsnavn mandag aften.

Medfødt kærlighed

Oda Memborg og gymnastik har dannet par i mere end 80 år.

Men hvordan, kærligheden til sporten opstod, har fortabt sig i løbet af årene.

- Jeg kan ikke huske, hvornår og hvordan jeg begyndte på gymnastik. Som børn legede vi i laden. Vi brugte halmballerne, og hvad der ellers var at bruge i vores leg. Her lavede jeg min første flikflak - det var en del af legen.

- Jeg kunne det bare og fulgte med min far.

Og faderen har mere end én finger med i spillet. Han var selv gymnastik- og danselærer på Langeland, og det var ham, der overlod en gymnastiktime til den dengang 16-årige Oda Memborg.

- Ja, jeg blev miljøskadet hjemmefra. Jeg skulle bare se noget, så gjorde jeg det. Jeg kan ikke huske, at jeg har modtaget undervisning. Jeg gjorde bare ting uden at tænke over det.

Rig på oplevelser

Derfor kunne Oda Memborg stå på hovedet som toårig.

Derfor snurrede hun rundt på hovedet, hvis hun fik en pude at snurre på.

Derfor har tusindvis af piger, drenge, kvinder og mænd været forbi gymnastiksalen, når hun underviste.

For de ville alle sammen undervises af Oda - også selv om der ikke var plads på holdet. Og det var ikke tilfældigt.

- Jeg elsker at undervise, jeg elsker mine elever. Min rigdom på oplevelser er utrolig, lyder det fra Oda Memborg, der i 1949 forlod Langeland for at drage med hendes mand til Nyborg, hvor der ventede ham et job.

Og Oda Memborg fik hurtigt foden inden for i de nyborgensiske haller. Som gymnastiklærer på Nørrevold Skole og i foreningen Let på Tå.

Fra NGIF til NAF

Men det var i Nyborg Gymnastik og Idrætsforening (NGIF), Oda Memborg for alvor slog sit navn fast og producerede den ene dygtige gymnast efter den anden.

- Jeg fik virkelig gymnastikken op at stå i Nyborg i den periode, fortæller Oda Memborg, der sammen med "sine piger" rejste land og rige - også udenlandske - rundt og opførte klapsalve-fremkaldende serier.

I 31 år var Oda Memborg lig med gymnastik i NGIF, men så kom en ny formand til i klubben, og det førte til et brud.

- Jeg har sagt nok om den sag dengang, så det skal vi ikke rode rundt i nu. Den sag er lukket, lyder det bestemt fra Oda Memborg.

- Damerne græd, da jeg gik ud for sidste gang. De stod i forhallen og spurgte mig, hvad de skulle gøre. Skulle de blive i NGIF eller følge mig? Jeg sagde, "at ligegyldigt, hvad I vælger, så håber jeg, at I altid vil hilse på mig."

Men der var mange, der ikke havde den store lyst til gymnastik uden Oda Memborg, så en gruppe af forældre gik sammen og startede Nyborg Atlet Forening (NAF). Og Oda Memborg var udset til at stå for gymnastikken.

- De spurgte mig om, jeg ville undervise der. Og jeg ville gerne lave gymnastik, så jeg takkede ja. Jeg tog ikke initiativ til NAF, som mange tror, men jeg var med fra starten.

Hård, streng og kærlig

Med hele vejen er der også nogle af pigerne, der har været.

- I alle de 55 år jeg har undervist i Nyborg, er der nogle piger, der har være med. Og det er jeg rigtig glad for.

Det er ikke den eneste tilkendegivelse, Oda Memborg stadig får.

- En af mine gamle piger ringede for nogle år siden og sagde til mig: "Du var hård. Du var streng. Du var retfærdig. Du var kærlig." Det var rart at få at vide, for det er sådan, jeg gerne vil være.

Oda Memborgs engagement i gymnastik er ved at nå sin ende.

- Hvis forstanden kunne klare det hele, kunne jeg blive ved i mange år endnu. Men kroppen er ved at være gammel.

- Jeg har problemer med balancen. Jeg kan sagtens undervise, men jeg kan ikke selv klare alle øvelserne uden at have noget at læne mig op ad.

Derfor er der skruet kraftigt ned for undervisningstimerne. Tilbage er kun gymnastikken for de ældre på nogle af Nyborgs plejehjem. De skal sikres en god alderdom.

Selv om kroppen ikke er i samme forfatning som tidligere, så har gymnastikkens gamle dyder ikke helt sluppet taget i Oda Memborg.

- Jeg kan stadig klemme balderne godt sammen. De er stadig stenhårde. Hør, siger hun og klapper på venstre balde.

Den er god nok.

Balder af stål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce