Badminton

Foto: Scanpix

Badminton

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historie
Historiske udgaver af badminton blev spillet i Kina, Indien og Grækenland, men badminton, som vi kender det i dag, blev udviklet i England omkring år 1860. Sporten fik sit navn efter grev Beauforts hus i Gloucestershire – ”Badminton House” – der var det første sted i England, hvor man spillede badminton.

Et særligt kendetegn ved badminton i forhold til andre former for ketsjersport er fjerbolden. Det er endnu uvist, hvor fjerbolden stammer fra. Man ved dog, at fjerbolde anno 1800-tallet var dobbelt så store og dobbelt så tunge som dem, der bruges i dag, men efterhånden udviklede man mindre og lettere bolde. I 1839 begyndte fremstillingen af fjerbolde af gummi, og i dag anvender man desuden fjerbolde fremstillet i plastik.

Det er dog endnu ikke lykkedes at udvikle at fuldgyldigt alternativ til fjerbolde af fjer, og derfor er de fjerbolde, som elitespillerne bruger, stadig delvist et naturprodukt, eftersom at fjerene kommer fra gåsen.

Det internationale badmintonforbund blev stiftet i 1934, men sporten kom først med på det olympiske program ved legene i Barcelona i 1992.

Badminton spilles i dag over hele verden, men er dog mest populær i Asien, Storbritannien og Skandinavien.

Badminton ved OL
Ved OL konkurreres der om medaljer i herresingle, herredouble, damesingle, damedouble og mixed double. Der er 38 deltagere i hver af singlerækkerne, mens der er 16 par klar til start i de tre doublerækker.

En kamp spilles bedst af tre sæt. Det gælder om først at få 15 point, dog undtagen i damesingle, hvor der kun spilles til 11 point. Hvis stillingen bliver 14-14 (eller 10-10 i damesingle) i et sæt, vælger den spiller, der først opnåede 14 point (10 point i damesingle), om der skal spilles til 17 eller til 15 point (til 13 eller til 11 point i damesingle).

Det er kun den spiller eller det par, der har serven, som kan opnå point. Hvis den servende spiller/det servende par taber en duel, går serven over til modstanderen/modstanderne.

Badmintonkampene afgøres på den måde, at vinderen fortsætter i turneringen, mens taberen er ude.
Konkurrencerne afvikles i badmintonhallen, som ligger ved Beigongda-universitetet, og som har plads til 7500 tilskuere.

Favoritter
Ved OL i Athen i 2004 så medaljefordelingen således ud:
Herresingle: Shon Seung-Mo, Sydkorea.
Herredouble: Kim Dong-Moon/Ha Tae-Kwon, Sydkorea.
Damesingle: Zhang Ning, Kina.
Damedouble: Zhang Jiewen/Yang Wei, Kina.
Mixed double: Zhang Jun/Gao Ling, Kina.

Danske olympiske medaljer
1992 Bronzeherresingle: Thomas Stuer-Lauridsen (1971) Gentofte BK

1996 Guldherresingle: Poul-Erik Høyer Larsen (1965) Lillerød BK

2000 Sølv damesingle: Camilla Martin (1974) Gentofte BK

Badminton

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce