Amerikanerne vil ha' pokalen


Amerikanerne vil ha' pokalen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Søren Hansen bliver den anden dansker i Ryder Cup, når verdens fjerdestørste sportsbegivenhed i weekenden afvikles på Valhalla i Kentucky, USA. Mere end én milliard seere i cirka 160 nationer følger direkte med på tv

GOLF: I 2002 fik amerikanerne bank, i 2004 og 2006 bøllebank af europæerne i Ryder Cup, hvis gyldne trofæ fra starten i 1927 frem til 1985 kun tre gange af 25 havde været i britisk besiddelse.

På grund af USA's overlegenhed blev det britiske hold gjort europæisk, og siden 1987 har Europa haft trofæet otte gange mod USA's tre.

Det piner amerikanerne, for deres glitrende stjerner har været favoritter i samtlige 11 matcher. I år er europæerne pludselig favoritter. De er avanceret på ranglisterne og er begyndt at vinde sæsonens største turneringer, de såkaldte majors.

På Valhalla i Kentucky håber hjemmeholdet og publikum på, at det er et trumfkort at være underhund.

Verdens bedste spiller, amerikaneren Tiger Woods, er ude efter en knæoperation. Kan det være et varsel om nye tider?

Den amerikanske kaptajn Paul Azinger siger, at intet hold er lige så stærkt uden Woods som med, mens andre håber, at savnet vil give hjemmeholdet en bedre moral.

Den almindelige mening er nemlig, at europæernes fornuftsstridige dominans må skyldes et bedre sammenhold, og sandt er det, at det er amerikanske spillere, der i tidens løb har brokket sig over, at de denne ene gang hvert andet år skal spille som amatører, selv om Ryder Cup har golfhistoriens største indtægter.

Til gengæld er en spillers lykke gjort, når han kommer med i denne match, som mere end én milliard mennesker i omkring 160 nationer verden over følger direkte, og som er idrættens fjerdestørste mediebegivenhed efter OL, VM i fodbold og Tour de France.

Udtagelse betyder automatisk adgang til de største turneringer i to år og en evig plads på golfens parnas.

Hansen dansker nr. 2

Hidtil har Thomas Bjørn været eneste dansker i Ryder Cup, som i 1927 blev indstiftet af den golfglade frøhandler fra England, Samuel Ryder.

Nu kommer den 34-årige Søren Hansen til. Han kvalificerede sig automatisk til holdet på en flot og stabil indsats i det sidste år før matchen og venter nu på, hvor meget han får lov at spille.

Teoretisk kan han spille fem gange: To foursomes, to best balls og en single, men meget få spillere kan holde til så hårdt et program (to runder i dag, to runder lørdag og single søndag), og desuden viser erfaringen, at et hold som regel står sig bedst ved at få alle i spil så hurtigt som muligt.

Søren Hansen har ikke fået den bedste behandling fra start. Da han i mandags ankom til Heathrow Lufthavn i London for at rejse til Ryder Cup i Louisville i Kentucky sammen med det europæiske hold, stod der "Hanson" på hans golfbag, og fotoet af ham i det omdelte pressemateriale viste Hunter Mahan fra det amerikanske hold, som nok ligner ham en del, men alligevel ...

Hansen er ikke den, der bærer nag. Han er lykkelig over at have kvalificeret sig til verdens fjerdestørste sportsbegivenhed, og har han ikke talt meget med Faldo, har han til gengæld suget til sig fra Thomas Bjørn, der ofte har hjulpet sine danske kolleger i eliten.

Bjørn har støttet og rådgivet Hansen de seneste måneder og gennemgået sin egen debut på Valderrama med ham fra start til slut - bl.a. historien om, hvordan han kæmpede sig tilbage til at dele sin single efter at have været fire ned, i øvrigt på grund af en stærkt irriterende holdkaptajn, Severiano Ballesteros.

Først, da han havde opgivet at få et point ud af Bjørn, fik danskeren fred - til han havde chancen for at vinde. Så dukkede den iltre Seve op og kostede det halve point! Hvordan man håndterer en stædig og egenrådig kaptajn, kan være en vigtig ting at have lært af Bjørn.

En kontroversiel kaptajn

Hvor meget Hansen kommer til at spille, afhænger af holdkaptajnen Nick Faldo. En spiller med store Ryder Cup-triumfer, men det gør ham ikke automatisk til en god kaptajn.

Mange frygter, at han ikke vil kunne undertrykke sit store ego. Foreløbig har han forkyndt, at han indsamler alle informationer og tager alle beslutninger med så lille indblanding som muligt. Derfor har han også kun en enkelt vicekaptajn, spanieren José-Maria Olàzàbal, hvor alle andre har haft en sværm af hjælpere.

Faldo har et par handicap, som nu ikke synes at trykke ham meget. Kaptajnen i 2006, Ian Woosnam, viste sig efter indledende kritik at være historiens bedste, og de to seneste europæiske sejre har været rekordstore, 18½-9½. Svært at leve op til som favorit mod et amerikansk hold uden sin største stjerne og med seks rookies, dvs. Ryder Cup-debutanter.

Ved ankomsten til Kentucky gjorde Faldo en ting, som hans spillere roser. Han tog hele holdet med ud på første huls tee-sted. Her brugte spillerne først et par minutter på at indsuge stedets fantastiske natur, og derefter gav de sig til at diskutere, hvad de havde i vente. Veteranerne fortalte om deres heroiske matcher i tidligere opgør, og holdets rookies, blandt dem Søren Hansen, kom ind i atmosfæren.
Foto: Rob Carr

Nerver, nerver ...

Verdens bedste golfspillere kan uden problemer hole putts, der gælder millioner af kroner, men erfaringen viser, at som amatører i Ryder Cup melder nerverne sig.

Derfor slog Tiger Woods sit første slag i Irland 2006 i vandet, og derfor er Bernhard Langer i en lang, succesfuld karriere næsten bedst kendt for at have misset det afgørende Ryder Cup-putt på Kiawah Island i 1991.

Ryder Cup er fremragende sport, stor dramatik, sportsmanship og gamesmanship. Da den nyligt afdøde Tommy "Thunder" Bolt i 1957 havde tabt en match i ond stemning til englænderen Eric Brown, udveksledes et par sætninger:

- Du har vist vundet, og jeg har ikke nydt spillet spor!

- Det ville jeg heller ikke have, hvis jeg havde fået sådan en omgang.

Der er mange eksempler på større sportslighed. Som da Jimmy Demaret efter at have besejret waliseren Dai Rees med næsten mirakuløse slag fra bunker forærede ham sit sandjern; eller da Arnold Palmer i 1969 efter et brag af en match "gav" Tony Jacklin det putt på en halv meter, der ville dele matchen og hele Ryder Cup det år, med bemærkningen: - Jeg tror ikke, du ville have misset det putt, men under disse omstændigheder vil jeg slet ikke give dig muligheden.

De kommende tre dage er der for golfspillere kun Ryder Cup, og en meget spændende match er i vente. Få tror, at Europa for tredje gang i træk kan udklasse USA, men nok at europæerne kan vinde. Det kan amerikanerne ikke få sig selv til at tro på i et år, hvor tingenes rette tilstand er retableret på foreløbig to områder: OL i basketball og VM i lynspisning af hot-dogs.

Nu skal Ryder Cup til USA igen!

tv 2 Sport

Klokken 14.00.
Sponsorer poserer ved siden af 13. hul på Valhalla Golf Club i Louisville i den amerikanske stat Kentucky. I dag tager spillerne fat.
Sponsorer poserer ved siden af 13. hul på Valhalla Golf Club i Louisville i den amerikanske stat Kentucky. I dag tager spillerne fat.
Foto: David J. Phillip

Amerikanerne vil ha' pokalen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce