Alle vil brøle som Løverne

illustration: gert ejton

Alle vil brøle som Løverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FC Københavns succes har skabt en bølge af fusioner i dansk fodbold, hvor alt går galt for FC Bornholm

FODBOLD: Snart halvdelen af klubberne i Danmarksturneringen er nylige fusioner eller overbygningsklubber.

Selv om de varierer i udformning og koncept, så har alene optakten til denne sæson bragt en lille håndfuld ekstra nye navne:

Eksempelvis FC Blokhus, Vestsjælland og FC Svendborg, mens Køge og Herfølge fra 1. division fortsætter samtalerne om et fælles elitehold.

Det var FC København, der slog tonen an i starten af halvfemserne, og alle kender nu historien om den succes, hvor den økonomisk truede traditionsklub, B1903, gik sammen med Frederiksbergs hæderkronede, KB.

Nu forventes FCK som varemærke i selskabet "Parken" at vinde det danske mesterskab seks-syv ud af 10 gange og har allerede markeret sig flot i Champions League.

Brixtoftes arv

FC Midtjylland er den anden store succes: Fællesholdet fra Ikast og Herning er nu en fast bestanddel i toppen af Superligaen og vandt i sidste sæson sølv.

FC Nordsjælland er reelt bare en videreførelse af licensen fra den Peter Brixtofte-fremdrevne Farum Boldklub og er i høj grad et forsøg på at markedsføre klubben i hele den nordsjællandske region. Men samtidig er der etableret et vist net af talent-bidragende småklubber i FCN-hatten.

I det jyske er AC Horsens nu etableret i Superligaen. AC Horsens var i starten en overbygning af den gamle traditionsklub, Horsens fS og FC Horsens, men nu varetager Horsens fS hele butikken. Dog med et vist samarbejde med de andre klubber i området. Først og fremmest er navnet AC Horsens dog et varemærke.

Mestrene AaB er et led i en større nordjysk elitesports- og underholdnings-sportssatsning, hvor endda det lokale dagblad Nordjyske Stiftstidende er med-aktionær.

Randers FC startede med, at storklubben Randers Freja og lillebror Vorup besluttede at stoppe rivaliseringen og gå sammen i et elitesamarbejde, der også har deltagelse af mange andre klubber rundt om fjorden. Nemlig Kristrup, Dronningborg, KFUM og Hornbæk.

Siden stiftelsen har Randers FC haft stort set konstant fremgang og er nu etableret i midten af Superligaen.

Arven fra Haderslev

SønderjyskE er er den syvende superliga-klub med et slags fusions-koncept. SønderjyskE er reelt en videreførelse af Haderslev, men er et originalt koncept, hvor både håndbold, ishockey og fodbold styres af samme eliteoverbygning og har eksempelvis Danfoss og Ecco Sko som store samarbejdspartnere fra det sønderjyske område.

Dermed har Superligaen kun fem klubber, der står på helt egne ben. Dog har flere reelt nogle selskabs-konstruktioner, som i høj grad er en slags regionale fusioner eller i det mindste fyrtårne.

OB spiller stadig i stribet og opfattes i det fynske som en selvstændig klub, men er reelt et varemærke i underholdningskoncernen Odense Sport & Event, der er en regionalt skabt størrelse, som kom til verden med klar velvilje og en vis støtte fra både byråd og amt.

AGF har noget af den samme baggrund, som varemærke i Århus Elite A/S.

Esbjerg fB er med i den vestjyske koncern, der også har ishockey på plakaten.

Vejle Boldklub fremstår mest "rent" og det nye stadion og den øgede satsning blev først en realitet, da planerne om FC Trekanten blev kuldkastet.

Midtjysk selvstændighed

I næstbedste række er Viborg og Silkeborg oprykningsfavoritter. De to midtjyske klubber er inden for det sidste år røget ud af Superligaen og kører fortsat selvstændigt.

FC Kolding er en simpel overbygning på de gamle rivaler, storebor Kolding IF og talentfabrikken Kolding Boldklub.

Fredericia FC blev stiftet som en overbygning af byrivalerne KFUM og fF. Men for nogle år siden trak fF sig, og Fredericia FC er nu mest et varemærke for byen og tilstødende sogne. Vejle er en markant konkurrent i nord, men også FC Kolding mod sydvest sætter nogle grænser. I det seneste år prøvede Fredericia at bejle til Middelfart, men vestfynboerne trak sig.

Trekant-området har nu én superliga- og to 1. divisions-klubber, der skal brødfødes med sponsorer, tilskuere og spillere.

Sydhavsøernes bud

Lolland-Falster Alliancen har etableret sig i 1. division og bygger på en overbygning af rivalerne B1901 og B1921. Og prøver at blive et regionalt fyrtårn, som også er respekteret i selv Lollands faldne storklub, Nakskov Boldklub. Lolland-Falster Alliancen hed tidligere Nykøbing Falster-Alliancen. Nu overvejer B1901 og B1921 at slutte sig helt sammen.

I Køge Bugt-området prøver Herfølge og Køge igen at finde sammen om en fælles klub. Det kan ske med virkning fra og med næste sæson.

Køge har kommunens navn og traditionen, men har ingen penge. Herfølge har mere styr på den side, men har heller kræfter til alene at holde sig i Superligaen.

I det storkøbenhavnske er FC Amager en ung overbygning af flere lokale klubber. Med Fremad Amager som den mest berømte. FC Amager fik allerede i første hug succes med oprykning til 1. division.

Den bornholmske skræk

Skrækhistorien er FC Bornholm, hvis drømme om at igen at skaffe divisionsfodbold til solskinsøen er havnet i ydmygende nedrykninger fra Danmarksserien, så FCB reelt er rykket helt ned til moderklubberne i Bornholmsserien. Nu er FC Bornholm placeret i Københavnsserien for at undgå lokalopgør mod de gæve bornholmske karle fra Nyker og Poulsker.

På Fyn er den unge overbygningsklub FC Fyn markant og bygger på moderklubberne B1909, B1913 og Dalum. FC Fyns mål er Superligaen. Foreløbig har klubben i to forsøg kikset oprykningen fra 2. division.

I det sydfynske er FC Svendborg i første omgang blot et forsøg på at signalere, at gode, gamle Svendborg fB vil være hele Sydfyns klub og skærpe konkurrencen til områdets store sponsorsluger, håndboldklubben GOG, der selv er en succesfusion - på ryggen af Gudbjerg, Oure og Gudme.

Det hører med til historien, at mange af de oprindelige moderklubber i fodbold selv er opstået som fusioner. B1909 blev stiftet syv år efter dannelsen af klubben FREM, som blev sat i verden af de ældste elever i Nørregades Friskole. I 1908 begyndte klubben Typograferne at spille fodbold, og B1909 blev en fusion af Typograferne og FREM, og de røde fra Kochsgade vandt DM-guldet i 1959 og 1964.

Men B1909 er også historien om FC Odense, der ikke blev til noget. Da topfolkene bag et økonomisk truet OB i starten af halvfemserne friede til B1909 og B1913, sagde niernes medlemmer ja, mens B1913's ditto afgav et bragende nej.

Halvandet årti senere blev FC Fyn en realitet. Som lillebror til nu mægtige OB.

Alle vil brøle som Løverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce