Kvantebanditterne vil få dig til at elske fysik

Kvantebanditter, et nyt femårigt projekt, finansieret med fire millioner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, skal få fysikken ud til folket.
Foto: Colourbox

Kvantebanditterne vil få dig til at elske fysik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et nyt projekt, finansieret med fire millioner kroner fra 'A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal', skal få fysikken ud til folket og lære os alle sammen, at fysik faktisk slet ikke er så svært, som vi måske går og tror

- Fysik er ikke bare gamle, tørre mænd, der står ved en tavle og skriver lange ligninger, fortæller Majken Brahe Ellegaard Christensen, astrofysiker og outreach koordinator på projektet Kvantebanditter, et femårigt formidlingsprojekt, der skal gøre fysik spændende og tilgængeligt for alle.

- Det skulle også helst være med til at afmystificere fysikken lidt, siger hun.

Projektet er sat i søen af grundforskningscenteret Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology på SDU med finansiel støtte på fire millioner kroner fra 'A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal'. Professor Francesco Sannino er sammen med forskerne Claudio Pica og Thomas Ryttov idémænd bag projektet, og Majken Brahe Ellegaard Christensen er ansat som koordinator og formidler.

Og det med formidlingen er vigtigt, det er nemlig det, det hele handler om.

- Vi skal ud og lære folk om fysik på en inkluderende og anderledes måde, siger Majken Brahe Ellegaard Christensen.

Er månen lavet af ost?

Og en af de måder, det kommer til at foregå, er fx foredrag under titlen 'Små kvantebanditter' til børnehavebørn og børn i indskolingen. Og det er noget Majken Brahe Ellegaard Christensen glæder sig til.

- Jo mindre, de er, jo mere nysgerrige er de også. Og de har altid mange spørgsmål; "Er månen lavet af ost?" Og så er de et benhårdt publikum. Keder de sig, skal de nok vise det hurtigt.

Men også de lidt ældre børn kan få glæde af projektet. 'Små kvantefronter' hedder den del af projektet, der henvender sig til de store skolebørn og gymnasieelever. Og her kommer populærkultur på banen i form af blockbusterfilm.

- Tag film som Interstellar og The Martian. Der er jo vanvittigt meget fysik i dem. Men det ved børn ikke. Og det vil vi gerne lære dem ved at vise dem eksempler på de her film, hvor vi tager udgangspunkt i, hvad der er fakta og fiktion, fortæller Majken Brahe Ellegaard Christensen.

Fysik til folket

Nogle andre dele af projektet er et talentudviklingsprogram og en serie små, animerede film, der lige nu er i produktion og kommer ud på Youtube i løbet af 2017.

Og så er der også offentlige arrangementer for alle dem, der ikke går i skole mere. Der har allerede været et på Studenterhuset i Odense, og til december er Cafébiografen vært for endnu et.

- Det handler om at komme ud til fok og skabe nogle uformelle rammer. I stedet for at man skal komme til fysikken, kommer fysikken til dig, slutter Majken Brahe Ellegaard Christensen.

Læs mere om projektet her.

Kvantebanditterne vil få dig til at elske fysik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.